generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Singura prahoveancă din învățământul gimnazial premiată la Olimpiada Națională de Franceză. Are 14 ani și este din Liceul Teoretic “Brâncoveanu Vodă” Urlați

olimpiada națională de franceză, Iulia Elena Smaranda, Brâncoveanu Vodă Urlați, liceul teoretic din Urlați, interviu, profesor Andreea Stătescu, DELF A2

Iulia Elena Smaranda are 14 ani și este elevă în clasa a 8-a la Liceul Teoretic “Brâncoveanu Vodă” din Urlați. Adolescenta este pasionată de călătorii, cărți și limba franceză.

Iulia Elena este singura prahoveancă din învățământul gimnazial care a reușit să obțină o mențiune la Olimpiadă Națională de Franceză. Tânăra consideră că standardele moderne impuse de societate se ridică la un nivel tot mai înalt, ceea ce ne dezumanizează cu trecerea timpului.

Iulia Elena, prezintă-te în câteva cuvinte.

“Mă numesc Iulia Elena Smaranda, am 14 ani și sunt elevă în clasa a 8 a, intensiv engleză, la Liceul Teoretic “Brâncoveanu Vodă” Urlați. Sunt o fire ambițioasă, perfecționistă și dornică de cunoaștere. Sunt pasionată de călătorii, cărți și limba franceză.

Citește și: Ce ar trebui să știe profesorii, părinții și copiii despre bullying-ul față de un elev cu CES

Îmi place să mă implic în multe proiecte pentru a mă dezvolta în toate domeniile și lupt pentru a reuși să fac totul cât mai bine posibil. Pun suflet în tot ceea ce fac, doar așa cred că pot avea succes. Consider că cea mai frumoasă priveliște vine după un urcuș dificil!”

Ce te-a determinat să participi la Olimpiada Națională de Franceză?

“De când am început clasa a 8-a țelul meu extra față de o performanță la Evaluarea Națională a fost să obțin un premiu la Olimpiada Națională de Franceză, aceasta fiind limba mea străină preferată.

Am participat și anul trecut la Olimpiada de Franceză și am obținut premiul I la etapa județeană, dar fiind a doua clasată nu am participat și la etapa națională. Acest lucru m-a ambiționat foarte mult și iată că anul acesta am reușit.

Citește și: Textul care a stârnit mii de reacții în online: “Am crezut că sărăcia înseamnă lipsa banilor”

Am avut parte de multă susținere și înțelegere din partea doamnei mele profesoare de limba franceză, Andreea Stătescu, din partea părinților, a conducerii liceului și a colegilor. Acest lucru m-a determinat să am încredere în mine și să performez pentru a câștiga un premiu la etapa națională a Olimpiadei de Franceză.

Am lucrat intens pentru a-mi îndeplini dorința și am plecat spre Cluj cu gândul să dau tot ce am mai bun, dar să mă și distrez și să mă bucur de această experiență, făcându-mi noi prieteni. Mi-am îndeplinit toate dorințele, am plecat acasă cu mențiune și cu amintiri de neuitat alături de colegii mei din lotul olimpic al Prahovei.”

De ce limba franceză și nu limba engleză?

“După primele ore de limba franceză din clasa a 5-a am știut că aceasta va fi limba mea străină preferată. Eleganța, grația și istoria acestei limbi străine m-au impresionat din primele momente și am decis să fac tot ce îmi stă în putință să mă dezvolt în acest domeniu.

Citește și: Ramona, îngerul adăpostului de câini din Poiana Copăceni: “Crochetele ne mai ajung câteva zile…”

Limba franceză este limba culturii, călătoriei, iubirii, a modei, dar și a unei cariere de succes. Este o limbă apreciată în întreaga lume și, spre deosebire de engleză, permite oamenilor să se exprime melodios și grațios.

Cunoașterea limbii franceze este cheia succesului în multe state din întreaga lume, în diferite domenii de activitate, precum moda, industrii de lux și transport. Este o țară dezvoltată din toate punctele de vedere și aș vrea să o vizitez cât de curând, putând astfel să-mi exersez și conversațiile în limba franceză.”

Cum te-ai pregătit pentru această olimpiadă?

“Am muncit din greu, am lucrat împreună cu doamna profesoară toate modelele de Olimpiadă Națională din ultimii zece ani pentru a mă familiariza cu formatul subiectelor și cu un vocabular de înalt nivel. În clasa a 7-a am participat la examenul DELF A2 și am obținut certificatul, ceea ce m-a ajutat foarte mult și anul acesta.”

Te așteptai să obții rezultate notabile în urma participării tale la olimpiada națională de franceză?

“Am plecat la Cluj cu acest gând și cu dorința de a obține o apreciere la nivel național. Având în vedere că îmi place foarte mult și fac lucrul acesta cu plăcere, am fost optimistă și nu m-am lăsat copleșită de anvergura competiției.

Citește și: Copiii cu anxietate, ținte sigure ale bullying-ului. Articol inspirat de filmul “Cutează să atingi stelele”

Mi-am stăpânit emoțiile și am încercat să dau tot ce e mai bun. Iată că am reușit și este o mare bucurie pentru mine, deoarece consider că acesta este punctul meu de plecare și sper să nu mă opresc aici, ci să obțin și alte premii pe viitor.”

Ce reprezintă pentru tine acest premiu?

“Acest premiu reprezintă rezultatul muncii depuse pe parcursul acestor ani în care m-am pregătit intens pentru cât mai multe reușite în acest domeniu. Este o mulțumire sufletească, rezultatul ambiției de care am dat dovadă și mândria pe care o am datorită acestui premiu, mândria pe care am oferit-o familiei, doamnei profesoare și liceului.”

Care este cel mai mare vis al tău?

“De mică mi-am dorit să devin medic. Mi-aș dori ca în timpul facultății să obțin bursă de studiu în Franța, astfel încât pasiunea mea să aibă continuitate și în domeniul în care doresc să lucrez.”

Ce părere ai despre sistemul educațional din România?

“Consider că ar trebui să se schimbe într-un fel sau altul modalitățile de repartizare a orelor de studiu și a timpului liber, pentru activități extrașcolare. Ar trebui să avem mai mult timp pentru joacă, sport, recreere sau desfășurarea altor activități care ne pregătesc pentru domeniul preferat.

Citește și: De ce unii adolescenți fug de acasă? Anturajul și ficțiunea, printre motive

Să se organizeze ateliere pentru alegerea unui job, pentru informare și pentru dezvoltarea aptitudinilor. În egală măsură, se pune accent pe cantitatea de informații, nu pe logică, originalitate, creativitate și se face prea puțin legătura cu viața de zi cu zi.”

Care este cea mai mare frica a tinerilor din ziua de astăzi?

“Mulți tineri se tem de societate, de lumea de dincolo de universul online, deoarece standardele moderne impuse se ridică la un nivel tot mai înalt, ceea ce ne dezumanizează cu trecerea timpului.

Tinerii se tem să nu fie acceptați de societate din cauza standardelor de neimaginat, încurajându-i să nu mai aibă un stil de viață propriu, ci să respecte regulile pentru a fi perfecți și acceptați în ochii celorlalți. Altfel vor avea parte de bullying, ceea ce este o cauză tristă, mai ales în prezent, când avem posibilitatea să dezvoltăm lumea înconjurătoare și să trăim într-un mediu armonios.”

Cât de mult contează performanța școlară în ziua de astăzi?

“Performanța școlară în ziua de astăzi contează foarte mult, dat fiind faptul că tinerii nu mai cooperează în aceeași manieră cu profesorii, iar școala este, de cele mai multe ori, tratată cu indiferență. Puțini elevi mai dau dovadă de entuziasm când sunt selectați să își dezvăluie cunoștințele prin intermediul concursurilor, competițiilor sau olimpiadelor școlare.

Citește și: Cum arată Miracol Therapy Ploiești, centrul de zi pentru copiii cu dizabilități – VIDEO

De aceea, în momentul în care întâlnim un pasionat de o anumită materie care dorește să-și expună priceperea, talentul și cunoștințele prin intermediul competițiilor și să performeze în acest domeniu merită să-l sprijinim, să-i oferim înțelegere și să îl ajutăm să ajungă la cel mai înalt nivel.”

La final, lasă un mesaj pentru cititorii Generația lui John.

“Succesul înseamnă să te placi pe tine însuți, să-ți placă ceea ce faci și cum faci acel lucru! Fiți inspirați, motivați, urmați-vă visurile și veți reuși!”

Citește și: Darius Dumitru, la 17 ani, pilot de avion ultraușor: “Am urmat cursurile Aeroclubului Teritorial Ploiești și am decolat”

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content