generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Maria Rădulescu, IT-istă și make-up artist: “Într-o zi îmi voi lua inima-n dinți și voi renunța la job”

Maria Rădulescu, make-up artist, efecte speciale, interviu, despre make up, Teatrul Liber Imago, Centrul Dramatic Mythos, pasiune, cover

Maria Rădulescu are 25 de ani, s-a născut în Ploiești și este pasionată de machiaje pe corp și machiaje pentru efecte speciale.

Pasiunea nu îi hrănește în totalitate pretențiile financiare, astfel fișa postului cu carte de muncă o prezintă ca fiind web developer. Maria Rădulescu a absolvit cursurile de teatru de la Centrul Dramatic Mythos din Ploiești, alături de Mihai Vasile.

Citește și: Reclama scandaloasă a Plunky Tap Dash: “M-am gândit să mă…”

A terminat Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică de doi ani și se consideră o perfecționistă. În vremea cât a locuit în Cluj, Maria Rădulescu a reușit să se redescopere și să își pună în valoare latura artistică la Teatrul Liber Imago.

Maria, prezintă-te în câteva cuvinte.

“Mă numesc Maria Rădulescu, am 25 de ani și am mai multe pasiuni și hobby-uri decât degetele de la o mână, dar asta e bine pentru că am cu ce să-mi ocup timpul din belșug. De doi ani am terminat Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, dar în prezent asta nu mă ajută foarte mult.

Ce m-a ajutat în schimb a fost faptul că așa am ajuns la Cluj, un oraș care m-a făcut să mă redescopăr pe mine și pasiunile mele. Deși nu îmi displăcea chimia, preferam să îmi petrec timpul din afara cursurilor mergând la teatru sau la cursurile de machiaj, pentru că asta îmi aducea o satisfacție mult mai mare decât învățatul.

Citește și: “Când refuzi să dai parola de la telefon e clar că ascunzi ceva” – Sondajul încrederii în cuplu

Pe atunci, teatrul era pe locul 1 în topul hobby-urilor. La Cluj am întâlnit trupa Teatrul Liber Imago, trupă care m-a primit cu drag în brațele ei, mai ales că îmi doream foarte mult să îmi continui activitatea și în facultate, după absolvirea cursurilor de teatru de la Centrul Dramatic Mythos din Ploiești, alături de Mihai Vasile.

Activitățile din aceste două locuri mi-au deschis mintea așa cum nu a facut-o nimic altceva. M-au eliberat și mi-au deschis o nouă perspectivă asupra lucrurilor. Am făcut studii de mișcare, voce, am pus în scenă spectacole, am participat la concursuri și am susținut ateliere.

Citește și: Restaurant Toscano din Câmpina, locul unde am găsit salată cu ton la doar 23 de lei. Experiența completă

La cursurile de machiaj învățam cum să pun în evidență un chip, cum să îl fac mai luminos, cum să îl pun în valoare, iar la nevoie puneam în practică și la spectacolele pe care le jucam la Imago.

Chiar dacă am părăsit orașul și am revenit acasă, continui să fac aceste lucruri, pentru că altfel nici nu aș putea. Îmi place să mă aflu într-o mișcare continuă.”

Cum ai intrat în lumea make-up artiștilor?

“În facultate o colegă de trupă era model. Într-o zi trebuia să meargă la un curs să fie machiată de cineva, dar ceva s-a întâmplat și nu a mai putut ajunge, așa că m-a rugat pe mine să merg în locul ei.

Sala în care am intrat era una micuță dintr-un mall. Erau câteva mese cu oglinzi mari, luminate puternic și scaune. Am făcut cunoștință cu fata care trebuia să mă machieze și m-am așezat pe scaun. Era prima ei zi de curs, așa că mi-a făcut un machiaj foarte simplu și finuț.

Citește și: Ce este NPC și cum fac bani din asta creatorii de conținut de pe TikTok

Mi-a plăcut atunci, dar trainerul m-a rugat să mă demachiez, ca să îi arate cursantei ceva mai complex. A luat o pensulă și mi-a făcut un machiaj arăbesc. Era așa de colorat, frumos, alungit. Atât de mult mi-a plăcut, încât mi-am spus că într-o zi voi reveni la el ca să mă învețe și pe mine. Și exact asta am făcut. A fost o perioada extrem de frumoasă.

În afara cursului am machiat la prezentări de modă precum Atipic Beauty «care este și evenimentul meu preferat de acest gen», dar și în câteva reclame. Mereu eram, dacă nu cu toată geanta de machiaj după mine, cu pensulele sigur. Mă plimbam de la cursurile de la facultate la cele de machiaj și de acolo la repetiții, iar a doua zi o luam de la capăt.”

Care sunt cele mai importante rezultate artistice pe care le-ai obținut din munca de make-up artist?

“Primul concurs la care am participat a fost în 2019, la scurt timp după ce am terminat cursul, la «Cupa Națională de Machiaj». Am luat locul 3. De atunci, mai mult am participat la concursuri online. Anul trecut m-am înscris la concursul celor de Cosmobeauty, unde am luat locul 2. Tema a fost Festival Makeup și a trebuit să facem un machiaj editorial.”

Povestește despre cum ai ajuns în pandemie să descoperi o altă latură a machiajului.

“În pandemie nu mai mergeam nici la cursuri, nici la teatru. A fost o perioadă destul de dificilă pentru mine, mai ales că pierdusem legătura cu teatrul. Ce puteam să fac? Mi-am luat pensulele și am început să mă machiez.

La început făceam ce făcusem și la curs, dar la un moment dat mi-am dorit să încerc și altceva. La desen mă descurcam. Am văzut la un make-up artist din afara un machiaj cu un schelet și am încercat să-l reproduc în stilul meu. Și ce să vezi?

Citește și: Cum să te pregătești pentru examenul de bacalaureat. 5 pași esențiali în procesul de învățare

Mi-a ieșit. E adevărat, nu din prima și m-am chinuit ceva, dar mi-a ieșit. Așa am prins curaj. În perioada aia, pentru că nu se putea fizic, se țineau concursuri online. Mă înscriam acolo și la fiecare concurs încercam să fac ceva și mai complex, și mai ciudat. Vedeam că și ceilalți apreciază ce fac și asta mă determina și mai tare.”

Cât durează o lucrare de tip bodypainting și care este cea mai de anvergură creație de acest gen?

“Lucrările mele sunt, în general, pe față și piept. Depinde de complexitatea lor. Pot fi 2-3 ore, dar am ajuns și la 8 ore pentru un astfel de machiaj. Mai ales la cele din ultima perioadă am stat cam atât pentru că încerc să lucrez cât mai detaliat.

Pe lângă machiaj, accesoriile încerc să mi le fac singură, iar asta ia destul timp. Cea mai complexă este fără îndoială Mumia cu care m-am înscris la concursul de Halloweenul acesta de la NYX Cosmetics.”

Reușește pasiunea ta pentru make-up să îți achite facturile?

“După ce am terminat facultatea îmi doream să fac asta full time, dar a fost destul de dificil să îmi fac o clientelă. O perioadă am lăsat deoparte machiajul de efecte speciale și am revenit la cel de beauty.

Am făcut și un curs de perfecționare la un trainer foarte bun și cunoscut de la noi, dar tot nu a fost suficient. Mulți oameni vedeau ce postam, le plăcea, dar erau puțini cei care chiar reușeau să ajungă la o programare. Apoi m-am angajat în domeniul chimiei, iar timpul acordat machiajului s-a micșorat considerabil.

Poate machiajul să îți achite facturile? Cred că da, dar încă nu am găsit curajul de a renunța la un job mai obișnuit sau mai sigur, pentru a face asta, dar cred că într-o zi îmi voi lua inima în dinți și o voi face.”

Ce faci pentru a rămâne pe linia de plutire din punct de vedere financiar?

“În prezent sunt web developer la un start-up. Îmi place și ceea ce fac la locul de muncă pentru că e un domeniu în care trebuie să înveți constant. Cel mai mare avantaj este munca de acasă, care îmi permite să-mi urmez și pasiunile în paralel.”

Care este următoarea cea mai mare provocare profesională a ta?

“Mi-ar plăcea să machiez pe platourile de filmare, însă din păcate în România această industrie este aproape inexistentă. Țelul meu e să postez cât mai mult pe rețelele de socializare și să fac cât mai multe machiaje creative care spun o poveste.

Citește și: De ce unii adolescenți fug de acasă? Anturajul și ficțiunea, printre motive

Îmi doresc să arăt cât mai mult din munca mea oamenilor și să-i fac să înțeleagă cât de mult se lucrează pentru un filmuleț și câteva fotografii, mai ales că tot eu sunt cea care le face și le editează. Aici se îmbină mai multe arte și asta mi se pare minunat.

Am realizat că machiajul de tip efecte speciale sau facepainting mă ajută să mă exprim cel mai bine ca artist și îmi doresc să împărtășesc asta cu oamenii din jurul meu. Așa că vă aștept pe paginile mele de Instagram, Facebook și TikTok.

Ce sfat ai pentru tinerii pasionații de make up și nu numai?

“Oricare ar fi pasiunea voastră încercați să vă dedicați cât de mult puteți. Niciodată nu este prea târziu să faci ceea ce iubești, chiar dacă nu este jobul tău. Locul tău de muncă nu trebuie să fie pasiunea ta, chiar dacă ar putea fi.”

Machiaje speciale realizate de Maria Rădulescu

Citește și: Studentă stabilită în UK: “Mi-aș dori să nu fiu un adult posomorât, căruia nu îi place nimic și are mereu ceva de comentat”

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content