generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Cum să te pregătești pentru examenul de bacalaureat. 5 pași esențiali în procesul de învățare

examen, bacalaureat, examenul maturității, pregătire bacalaureat, motivație învățat, proces de învățare, bareme, corectare, despre bacalaureat, tehnici învățare

Cum faci față primului examen cu adevărat important în viață? Cum găsești motivație ca să înveți pentru bacalaureat? Cât de greu este? Află răspunsurile în acest articol plus multe alte sfaturi utile

Examenul maturității

Felul în care viitorul tău va arăta depinde de acest pas. Nu degeaba se numește examenul maturității. Nu pentru că este greu, ci pentru că doar de tine depinde câtă importanță acorzi, nu te mai poate ajuta nici profesorul cu un punct în plus nici să-ți șoptească colegul de bancă. Sunt deciziile tale, primele cele mai importante, care vor duce către altele și mai mari. A învăța înseamnă disciplină, implicare și consecvență.

Organizarea cheia succesului

Un timp bine organizat te va ajuta foarte mult. Fixează-ți obiective mici pentru fiecare zi, ia câte o zi pe rând. Propune-ți mici sarcini pe care să le îndeplinești. Azi citesc 2 ore la română și fac 3 variante la mate/istorie. Mâine merg în parc de dimineață și apoi fac 5 variante de bac.

Citește și: Despre profesorul cercetător sau cum stârnim interesul elevilor

Cu cât respecți mai mult programul stabilit, cu atât vei simți mai multă satisfacție când îndeplinești câte o cerință de pe lista ta. Materia nu e atât de multă pe cât pare și nici atât de grea. Mai greu este să iei inițiativă.

Telefonul este cea mai mare piedică!

Cel mai important, învață fără distrageri, lasă telefonul și orice altă sursă deoparte pentru ora/orele în care te concentrezi pe învățat. Într-o oră de învățat/lucrat fără distrageri poți realiza mai mult decât crezi, timpul nu este problema, ci felul în care îl gestionezi.

Cu cât e mai colorat cu atât mai ușor!

Ceea ce m-a ajutat pe mine întotdeauna să învăț a fost modul în care mi-am organizat notițele. Culori, stickere, post notes, toate acestea fac minuni, mai ales pentru cei care au memoria vizuală mai puternic dezvoltată decât pe celelalte. În plus, în timp ce îți structurezi notițele cu ajutorul celor enumerate anterior, deja ai trecut odată prin materie și ți se va întipări în minte ce este mai important din ea.

Repetiția este mama învățăturii

Nu spun asta doar pentru că este un proverb uzual, ci pentru că este dovedit faptul că ceea ce la început ți se pare imposibil, în timp, prin repetiție, ți se va părea din ce în ce mai ușor. Consultă întotdeauna baremele și explicațiile acolo unde nu ai rezolvat corect și reia în altă zi același exercițiu până îl vei rezolva corect.

Cere ajutor!

Nu este nici greșit nici rușinos să ceri ajutor acolo unde nu te descurci. Dacă nu stăpânești anumite lecții, sau nu ai înțeles un concept, nu ezita în a cere o a doua sau chiar a treia explicație. Profesorii sunt acolo să te ajute și să îți explice de fiecare dată când ai nevoie.

“Bacul nu este greu, să vezi la facultate…”

Presiunea emoțională este mare și fiecare sentiment pe care îl ai în acea perioadă este valid. Nu asculta gurile rele care vor spune „stai să vezi cum e în sesiune… dacă de bac te plângi „. Pentru voi, în acest moment, această etapă este grea.

Citește și: Cum am ajuns să fiu umilit de un livrator Tazz pentru că nu i-am dat bacșiș

Cu siguranță după prima sesiune vă veți uita în spate și veți spune că a fost foarte ușor bacul față de experiențele din facultate, dar până atunci prezentul este important și trebuie tratat cu seriozitate și aveți tot dreptul să spuneți că sunteți obosiți, că vă e greu și că abia așteptați să treacă.

5 pași esențiali în procesul de învățare

1. Hidratează-te. Apa este foarte importantă și are multe beneficii atât asupra trupului, cât și asupra minții. Nu uita să bei cel puțin 2L de lichide pe zi pentru a face față stresului și emoțiilor.

2. Odihnește-te. Nu învăța până la 3-4 dimineața. Corpul tău are nevoie de odihnă, iar cele mai bune ore de somn sunt între 10 și 3 dimineața. Oprește procesul de învățare la ora 8, apoi bucură-te de o baie caldă, un film sau o ieșire în oraș, dar nu uita să dormi cât mai mult. De asemenea, în timpul nopții creierul tău asimilează și stochează tot ce ai învățat în timpul zilei, de aceea au nevoie de pauze între sesiunile de învățat pentru a procesa informația.

Citește și: Test de personalitate gratuit. Testul celor 16 tipuri de personalitate

3. Mănâncă. Stresul deja îți slăbește organismul. Precum are nevoie de apă, pe atât de mult are nevoie și de mâncare. Încearcă să respecți cele 3 mese principale ale zilei. Nu, cafeaua nu se pune la socoteală!

4. Relaxează-te. Nu uita de viața socială. Așa cum spuneam, creierul tău are nevoie de odihnă, dar nu doar de somn, ci și de relaxare. Încearcă să iei pauze la câteva ore. O pauză de 2-3 ore pe zi în care faci ceva ce îți place și te deconectezi de la BAC. Plimbă-te, ieși în oraș, vezi un film, joacă-te, fă sport. Orice te scoate din acea stare te va ajuta să îți gestionezi mai bine emoțiile.

5. Ai încredere în tine! Ai muncit prea mult și indiferent de rezultat, fii mândru de reușita ta! După acest examen urmează o vară liberă și un nou început! Tu ești singura persoană care te poate motiva!

Citește și: Dragoș Pătraru, lecții transformatoare despre viață: “Credeam că e vina săracului că e sărac…”

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Ana Maria Andronache

Ana Maria Andronache

Născută în toamna anului 1999 la Ploiești, am terminat Colegiul Național Nichita Stănescu, Ploiești, profil Mate-info, iar ulterior am făcut facultatea de Litere, București, la momentul actual fiind student în ultimul an la masteratul Didactici ale disciplinelor filologice, UniBuc. Studentă, soție, mamă, profesoară, om. Am 23 de ani și multe vise(uri). Am două premise în viață după care mă ghidez: Nimic fără Dumnezeu și Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri. În traducere liberă, Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în sac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content