generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Maria Păun, eleva din Câmpina care vrea să devină profesoară: “Este o meserie nobilă”

Maria Păun, elevă, Câmpina, gânduri, manifest, profesoară, Nicolae Grigorescu Câmpina, profesoară de engleză, meserie nobilă

Maria Alexandra Păun are 15 ani, este din Câmpina și învață în Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” Câmpina. Deși nu este încântată de salariile din învățământ, Maria își dorește să devină profesoară.

Și-a propus să inspire viitoarele generații, așa cum și ea se simte inspirată de profesorii de la catedră. Gândurile Mariei sunt mai mult decât o compunere, sunt o certitudine a faptul că există profesori în învățământ care reușesc să promoveze educația, implicit misiunea de a fi profesor.

Citește și: Manifestul unei profesoare de engleză: “Pentru copiii noștri trebuie să schimbăm totul! Chiar dacă asta ne costă!”

“Dintotdeauna mi-am dorit să devin profesoară de engleză. Aceasta este o meserie nobilă ce constă în dezvoltarea unor noi generații de copii în oameni responsabili și inteligenți care nu se lasă descurajați de problemele pe care le întâmpină și realizează ce și-au propus.

Profesia aduce, într-un final, o satisfacție imensă.

Dar până în acel moment există o multitudine de obstacole. Nu este îndeajuns să termini o facultate pentru a fi un profesor bun. Studiile nu ajută la dezvoltarea tuturor abilităților necesare.

Persoanele care aleg să urmeze această meserie, deoarece iubesc copii și doresc să le contureze viitorul cât mai bine, sunt din ce în ce mai rare. Dezavantajele pe care le oferă sistemul nostru de educație îi face pe oamenii care ar fi învățători reușiți să se ducă spre alte meserii, iar cei care nu își găsesc alte locuri de muncă intră în învățământ.

Citește și: Noi proteste în educație. Cum răspund sindicaliștii negocierilor: “Vocația nu ține de foame!”

Nenumăratele lipsuri din sistem, programa învechită, manualele antice care nu respectă noile schimbări, părinții și elevi complicați reprezintă doar câteva probleme pe care le întâmpină profesorii, zilnic.

Există plângeri că elevii nu sunt atenți la ore. Dar cum ar putea când programa școlară este atât de stufoasă, strictă și uneori irelevantă încât nici profesorul nu este încântat că o predă?

În anul 2023, în învățământul românesc există din ce în ce mai mulți profesori care sunt dezamăgiți de meseria aleasă, deoarece nu pot să iasă din rigorile acestui sistem.

Stresul și presiunea care vin la pachet cu această meserie sunt de nedescris.

Nu este simplu să fii responsabil pentru zeci de destine. Elevii și părinții când îi judecă pe profesori nu își imaginează cum este ca de minim 4 ori pe zi, când intră la oră, să se întrebe dacă vor reuși să le predea ceva copiilor dezinteresați.

Profesorii sunt și ei oameni care se îndoiesc și sunt nesiguri, însă, față de ceilalți, ei sunt obligați să treacă peste și să pară siguri pe ei dacă vor respect. Chiar dacă trec printr-o perioadă mai proastă, nu pot să se ducă în fața unei clase de 30 de elevi și să fie vulnerabili.

Citește și: Ce părere au cititorii despre greva generală din educație. Sondaj completat de sute de utilizatori

Constant trebuie să vină cu subiecte de discuție interesante, în afara lecțiilor din manuale, care să îi ajute pe elevi să rețină mai ușor materia de la școală. Din postura de profesor, chiar dacă nu vrei, trebuie să înveți și să aplici psihologia datorită tuturor tipologiilor de persoane pe care le întâlnești.

Cu toate acestea, meseria aceasta oferă și cu lucruri bune. Să vezi cum cresc și evoluează niște copilași care la un moment dat erau timizi și nu știau cum să se ascundă pentru a nu ieși la tablă este un sentiment unic pe care doar părinții și profesorii îl trăiesc.

Pe lângă adolescenții răutăcioși există și cei dornici să învețe, care fac întotdeauna ziua unui profesor mai bună.

Fericirea de a vedea că mai bine de jumătate din clasă este interesată de ceea ce prezinți și pune întrebări în ciuda faptului că ora s-a terminat, le demonstrează profesorilor că ceea ce fac este bine și că merită să reziste în acest nu tocmai funcțional.

Am auzit o mulțime de dezavantaje care însoțesc această profesie, însă o parte din mine tot speră că ceva se va schimba și voi putea practica această meserie.

Poate că salariile nu se vor schimba. Consider că este dificil să ai un trai decent cu salariul pe care îl au profesorii la începutul carierei, însă fericirea pe care aș putea să o trăiesc atunci când văd că am fost sursă de inspirație și un model pentru copii merită.”, a încheiat Maria Păun, eleva de 15 ani care își dorește să devină profesoară.

Citește și: Bun venit în învățământul românesc de stat! După 15 ani de studii, salariu sub 2000 lei

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content