generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Antreprenor prahovean despre salariul minim: “Angajatul va face greșeli pe care tot eu le plătesc”

antreprenor, Mihai Militaru, salariu minim, angajat, business, ElePrenor

Salariul minim pe economie a devenit un subiect controversat în ultima perioadă. Articolul în care un angajat se plânge de patronii din România a stârnit reacții nu tocmai plăcute. Un tânăr antreprenor din Ploiești, Mihai Militaru, a decis să ofere un drept la replică – o lecție de viață despre sacrificiile pe care le face un antreprenor.

Mihai Militaru povestește că a început de jos. Muncea cu ziua și nu îi era rușine să meargă la sapă sau la culesul porumbului. Câștiga foarte puțini bani, dar înțelegea care este valoarea banului. Nu a fugit de muncă, ci și-a dorit să evolueze. Nu a durat foarte mult până când, Mihai și-a deschis propriul business.

Citește și: Un ploieștean a refuzat salariul minim. Replica patronului: “Avem destui proști care să accepte condițiile astea”

În rândurile care urmează, antreprenorul Mihai Militaru povestește ce sacrificii a trebuit să facă pentru a ajunge pe drumul către succes, dar și de ce salariul minim pe economie e un start bun pentru un muncitor necalificat.

Povestea antreprenorului Mihai Militaru și a salariului minim pe economie

“De mic am fost la muncă cu ziua, mergeam la sapă, mergeam la culesul porumbului, luam câțiva lei pe care îi cheltuiam în 10 minute. La 16 ani am fost ca promotor, după 6 ore luam 50 lei, uneori nu luam nimic, fiindcă eram plătit la comision.

Citește și: Amna face fapte bune pentru o familie din Tăriceni, județul Prahova – VIDEO

Am lucrat cu tata pe șantier. Îmi dădea bani, mai mult decât meritam, dar cu toate astea eu credeam că merit mai mult. Tipic românesc. Apoi, la 17 ani, am fost pe litoral. După o săptămână de muncă, câte 12-14 ore pe zi, am plecat cu 100 lei acasă, banii de transport.

Apoi am început propriul business, unde abia după 3 ani am reușit să îmi încasez și eu salariu minim pe economie, lună de lună. Abia după 4 ani am început să îmi permit mai mult de atât, dar munceam 14-16 ore pe zi, 7 din 7.

Nu aș putea oferi unui tânăr un salariu mai mare decât minim pe economie, dacă el nu are nicio pregătire sau experiență

DE CE? Fiindcă eu trebuie să îl iau de la 0, să îl educ, să îl învăț. Pe lângă resursele financiare și timpul pe care le consum, el cu siguranță va face greșeli, pe care tot eu le plătesc.

Dacă are o experiență, o expertiză, DA, pot oferi mai mult, raportat la nivelul de responsabilitate și rolul pe care îl ocupă sau pot gândi ceva bazat pe comision, dar ceva măsurabil. Poate fi făcut chiar un plan de carieră, evaluarea performanței la 3-6-12 luni, trebuie să fie ceva predictibil și măsurabil pentru ambele părți.

Dacă îți dorești mai mult decât un salariu minim, sigur sunt soluții, dar nu există soluție dacă nu oferi mai mult, iar acest “mai mult” nu de cele mai multe ori înseamnă mai multe ore sau o muncă mai grea, ci muncă mai eficientă sau să oferi un plus de valoare prin cunoștințele pe care le ai, prin relațiile pe care le ai, prin experiența și rezultatele tale.

Un venit lunar potrivit pentru un tânăr este între 2000 și 4000 lei

Dacă angajatul stă alături de părinți, nu are cheltuieli, iar 2000 lei îi ajung să meargă la un film, la un club sau o întâlnire, fiindcă foarte puțini își doresc mai mult de atât…

În calitate atât de angajator, cât și de student, majoritatea studenților se duc la facultate, nu pentru că vor să facă o facultate și să devină cineva. Se duc ca să îi mai țină părinți pe banii lor și să nu se ducă la muncă, și cel mai rău este că nici acolo nu fac marea cu sarea.

Cred că îmi vor sări mulți tineri în cap, dar eu la momentul actual sunt student la UTCB și am 5 ani de business deja. Îmi doresc să pot avea mai mult timp să învăț, dar responsabilitățile profesionale nu îmi mai permit asta, fiindcă a avea un business implică mai mult de 8 ore pe zi și 5 zile pe săptămână.

Da, am avut și eu momente în care mi-am dorit să plec din țară

Dar nu pentru că îmi doream un salariu mai bun, fiindcă acolo tot salariul minim pe economie îl iei, dar și costurile sunt raportate la acel salariu, iar banii cu care rămâi acolo la final de lună, fiindcă ești mai strângător, nu compensează timpul pe care îl pierzi de lângă cei dragi. La noi poți rămâne cu acei bani sau chiar mai mult, dar evident nu de la o zi la alta, poate dura un an, 2, 3, 10. Depinde doar de tine.

Citește și: Ce-și doresc tinerii pentru Ploiești: “Locuri de socializare deschise până târziu”

Dar în niciun caz nu cred în câștigurile de pe-o zi pe alta, cu toate că foarte mulți “influenceri de carton” au creat aceasta iluzie în ultimii ani. Nu s-a demonstrat până în acest moment o modalitate de câștiguri imediate. Cine promite asta, sigur că doar el va deveni bogat pe iluziile altora.

Și încă ceva, nu trebuie să ajungi la 18-20 de ani ca să faci ceva cu viața ta.

Ce pot spune este că sunt tineri de 18-20 de ani care câștigă foarte bine, dar care au început de la vârste mai mici să învețe cum se face, să facă voluntariat, dar sunt și tineri care vin la interviu ca să nu piardă timpul acasă, să piardă timpul la muncă, dar măcar să ia un ban, și câțiva care chiar caută de muncă și vor să evolueze, dar nu au experiență.

P.S: Dacă chiar vrei să câștigi mai mult, pune aceasta întrebare șefului tău sau celui care te intervievează «Ce pot face sau ce ar trebui să fac să câștig X?»”

Mihai Militaru deține o companie în domeniul construcțiilor, Miltex Prahova, este student, voluntar și inițiator al proiectului ElePrenor, dar și investitor.

Citește și: O casă din Tăriceni, județul Prahova, a ars din temelii. Familia cu 2 copii are nevoie de ajutorul nostru – VIDEO

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

John Cristea

John Cristea

5 Responses

  1. In constructii sa oferi salariul minim pe economie este o blasfemie, cei care opteaza pentru acest loc de munca evident ca nu au alta calificare si nici alte posibilitati… dar orice comentariu este de prisos in acest caz… eu imi spun parerea, am studii superioare, bine platit, dar pentru munca care se presteaza in constructii eu personal as oferi cel putin cat castig eu, pentru ca efortul fizic trebuie rasplatit pe masura…

  2. La salariu minim pe economie si pe mine m-ar cam durea in pl de afacerea ta si as face stricaciuni intentionat cand motivezi omu si omu te motivează pe tine si iti ridică capitalu firmei, cand iti bati joc de om si el isi bate joc de tine

  3. NU e treaba ta ce face angajatul si ce vrea angajatul in viata privata. Poate are toți dinții stricați ai atunci are nevoie de mult mai mult sau are părinții bolnavi, natafletule “Dacă angajatul stă alături de părinți, nu are cheltuieli, iar 2000 lei îi ajung să meargă la un film, la un club sau o întâlnire, fiindcă foarte puțini își doresc mai mult de atât…”.

  4. Rezumat : student la construcții, are o firma din 2022(fara nici un bilanț depus) dar este antreprenor. S-a ales praful și de noțiunea de antreprenor in tara asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content