generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Interviu cu Gabriel Ilie, membru ToTheStars Robotics: “La 9 ani am descoperit pasiunea pentru robotică”

Gabriel Ilie, team leader, ToTheStars Robotics, robotică, club de robotică, 16 ani, Ploiești, concurs FTC, proiectare 3D

La doar 16 ani Gabriel Ilie este pasionat de robotică și face parte din clubul ToTheStars Robotics. Este ploieștean și învață în Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii “Victor Slăvescu” din Ploiești.

La 9 ani Gabriel Ilie de la ToTheStars Robotics și-a “stricat” jucăriile ca să înceapă construcția primul robot. Vinovată pentru pasiunea pentru robotică este chiar sora acestuia. Citește integral interviul cu Gabriel Ilie și află ce provocări îi așteaptă pe tinerii pasionați de robotică.

Gabriel, prezintă-te în câteva cuvinte.

“Salutare, numele meu este Cristian Gabriel Ilie, am 16 ani, învăț în Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii “Victor Slăvescu” din Ploiești și sunt pasionat de robotică și tehnologie. În ultimul an timpul meu liber l-am dedicat roboticii. Fac parte din clubul ToTheStars Robotics, club care a luat naștere la noi în liceu.”

Cum ai descoperit pasiunea ta pentru robotică?

“Pasiunea mea a început pe la vârsta de 9 ani. Atunci, sora mea mai mare mi-a arătat un proiect de-ale ei. Am fost fascinat! Proiectul consta într-o machetă a unei hidrocentrale. Din acel moment am pus deoparte toate jucăriile pe care le aveam. Am început să scot partea electrică din ele, că să asamblez și eu astfel de machete.”

Povestește despre grupul de robotică din care faci parte și care sunt atribuțiile tale.

“Clubul ToTheStars Robotics a fost înființat în anul 2021, dar s-a activat în concursul internațional FTC în anul 2022. În acel an am obținut Judge Award, un premiu pe care îl primesc echipele rookie, pentru că au impresionat jurații din toate punctele de vedere.

Citește și: Elev din Liceul Tehnologic “1 Mai” Ploiești: “Bursele nu au fost virate și este doar vina școlii”

Atribuțiile mele ca team leader al departamentului de proiectare 3D sunt testarea robotului înainte sa fie asamblat fizic, modelarea 3D și asamblarea virtuală a robotului. Se mai adaugă și mentorarea celorlalți membri, noi și voluntari, care au ales acest departament.”

Cum arată viața unui tânăr de 16 ani?

“La 16 ani adolescenții se confruntă cu schimbări fizice și emoționale semnificative și se luptă să își găsească identitatea într-o lume plină de presiune socială. Echilibrul între școală, socializare și responsabilități poate fi provocator, însă există numeroase oportunități.

Activitățile extrașcolare și educația oferă o rampă de lansare pentru creșterea personală și profesională, pregătindu-i pentru viitor. Această perioadă oferă șansa de a explora pasiuni, de a-și dezvolta talentele și de a-și construi prietenii serioase.”

Ce reprezintă pentru tine internetul?

“Internetul este o rețea globală care conectează oamenii și informațiile din întreaga lume. Este o sursă vastă de cunoaștere, comunicare și experiențe care oferă acces rapid la informații din diverse domenii și facilitează interacțiunea socială la scară globală.

Citește și: Vino în Ploiești la Cafeneaua lui Caragiale, prima cafenea-muzeu din România

Cu toate acestea, ar trebui să fie utilizat în mod responsabil din cauza unor probleme precum dezinformarea și siguranța online. În esență, cred că internetul este un instrument grozav care oferă posibilități nesfârșite, dar trebuie folosit cu înțelepciune și simț de răspundere.”

Cum ar fi dacă tinerii ar avea drept de vot de la 16 ani sau chiar mai devreme de această vârstă?

“Acordarea dreptului de vot tinerilor la vârsta de 16 ani sau mai devreme este un subiect care implică multe perspective și implică o analiză atentă pe mai multe fronturi.

Să privim partea bună, acordarea dreptului de vot copiilor de 16 ani poate fi o oportunitate de a dezvoltă responsabilitatea civică și conștientizarea politică încă de la o vârstă fragedă. Acest lucru poate contribui la educația lor politică și la dezvoltarea cetățenilor informați și implicați.

Pe de altă parte, mă gândesc că există îngrijorări legate de nivelul de maturitate și experiență a tinerilor la această vârstă, deoarece adolescenții pot fi influențați foarte ușor.”

Ce planuri ai pentru viitor și cum anume te pregătești pentru acesta?

“Îmi doresc să învăț și să mă dezvolt în domeniul ingineriei, de aceea îmi doresc să ajung la Universitatea Eindhoven din Olanda, pe specializarea de inginerie Biomedicală, deoarece de mic mi-au plăcut știința, ingineria și biologia, iar acum am ales să le combin.

Desigur, drumul către această universitate va fi foarte greu, așa că trebuie să mă pregătesc cu diplome de voluntariat, rezultate de la concursuri, olimpiade și implicare civică.”

Consideri că România reușește să îți ofere toate resursele necesare pentru dezvoltarea ta personală și profesională?

“Personal, în domeniul în care îmi doresc să profesez, România oferă toate resursele necesare pentru dezvoltarea profesională, dar, de multe ori, modul în care le oferă este problema.”

Cu ce frici te confrunți în prezent și cum anume le gestionezi?

“Sincer, nu îmi trec prin minte acum mai multe, dar principala mea frică este chiar frica de eșec. C să-mi gestionez fricile mă gândesc la ele ca fiind doar niște praguri psihice.”

La final, lasă un mesaj pentru cititorii de pe Generația lui John.

“Ai puterea și potențialul de a realiza lucruri uimitoare în călătoria ta prin viață. Nu-ți fie teamă să explorezi, să înveți și să crești. Alege să rămâi curios, să accepți schimbarea și să ai încredere în propriile forțe.”

Citește și: Cezar Ouatu concertează la Ploiești. Când are loc “Crăciunul Regal” și cât costă un bilet la eveniment

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content