Portavoce pentru tineret

5 tipuri de relații toxice de prietenie. Pe care le ai în viața ta și de ce le păstrezi? 

tipuri de relații, relații toxice, relații de prietenie, sfaturi de viață, conexiune emoțională, tipuri de prietenii, suferință

Cred că ți s-a întâmplat cel puțin o dată să vizionezi un film de la Hollywood și să observi cât de frumoase sunt acele prietenii, cum fiecare spune exact ceea ce este potrivit în orice situație.

De ce viața nu este ca în filme? Fiindcă în viața reală există cel puțin 5 tipuri de prietenii toxice. Iată câteva dintre ele:

1. Prietena care gândește prea pozitiv

Știi, oamenii ăia la care te duci să îți spui oful în căutarea unui strop de conținere emoțională și ei îți răspund cu replici de genul:

– Dar privește și partea plină a paharului! 

– Totul se întâmplă cu un motiv! 

– Tot răul spre bine! 

Și lista poate continua… 

Ei bine, această atitudine este TOXICĂ. 

Viața nu este un drum al plăcerii și fericirii constante. Există momente în care ne simțim speriați, furioși, triști sau dezamăgiți.

Citește și: Suma exorbitantă pe care trebuie să o achite un ploieștean pentru un colet din UK: “Mă costă 1081 de lei taxele de vamă!”

Asta nu înseamnă că după ce ne trăim emoțiile mai puțin plăcute nu vom vedea și partea plină a paharului, și motivele pentru care am ajuns în situația care ne-a trezit respectivele emoții, și orice din sfera pozitivă, constructivă. Toxicitatea în acest caz este dată de invalidarea intruzivă a emoțiilor, a punctului de vedere, a perspectivei asupra situației. 

2. Prietena care te sună doar când are nevoie să plângă pe umărul tău… 

Cunoști oameni care n-au niciodată timp să te asculte, în schimb te sună la nevoie și observi că trăncănesc 2 ore despre dificultățile lor, și nici când respiră n-apuci să spui ceva? 

Da, și aceste relații din viața ta sunt toxice. 

Conexiunea emoțională de care cu toții avem nevoie aduce împlinire și îmbogățire emoțională, nu senzația că am pierdut vremea și ne-am irosit energia ascultând pe cineva. Toxicitatea în acest caz este dată de neputința de a spune NU, de intrarea în rolul salvatorului celuilalt, de punerea pe primul loc a fricii de a nu fi respins dacă nu-ți arăți utilitatea. 

3. Prietena căreia și ei i s-a întâmplat fix ceea ce povesteai tu! 

Îți este familiară situația în care suni o prietenă să te descarci emoțional și nici n-ajungi cu povestea la jumate că deja exclamă “știu ce spui, și mie mi s-a întâmplat fix la fel!”, iar apoi mută discuția și îți dă toate amănuntele situației prin care a trecut ea? 

Citește și: Unde ar ascunde românii un milion de dolari în cazul unei percheziții: “În oala cu sarmale, sub parchet, în rezervorul de apă…”

Sigur că, uneori ne dorim să fim empatici cu cei dragi și s-ar putea să folosim auto dezvăluirea pentru a-i valida emoțiile celuilalt și a-i confirma că îl înțelegem. Nimic toxic. De fapt, toxicitatea apare atunci când persoana încearcă să îți mute atenția de la problema ta la problemele ei.

De ce? Fiindcă îți pierzi concentrarea de la nevoile tale și ajungi să îndeplinești nevoile celuilalt. Și tot tu te simți aiurea dacă îi spui verde în față? 

4. Prietena care găsește probleme în toate soluțiile tale. 

Dacă ai căutat vreodată susținere la prietenii apropiați, împărtășind cu ei ideile tale de a progresa, de a dezvolta ceva, de a începe ceva nou, probabil că recunoști și genul ăla extrem de negativist care punctează obstacolele înainte s-apuci să îți termini ideea. 

-Da’ nu poți să faci bani din asta! 

-Da’ îți ia mult ce vrei tu să faci! 

-Păi te-ai gândit și la…? 

Citește și: Ce poți să faci la reuniunile de familie astfel încât progresul din terapie să nu fie anulat? 

Sigur că nimic nu se întâmplă după o zi pe alta, e nevoie de muncă și perseverență, poate de sacrificii, și da, există obstacole, dar nu pentru asta ți-ai sunat prietenii, nu? Toxicitatea vine din descurajare, care în general se bazează pe speculațiile celuilalt nu pe expertiza în vreun domeniu.

Noi românii oricum le știm pe toate și ne pricepem la orice, din auzite, din închipuirea noastră, din ce ne trece prin minte în acel moment, dar nu din experiență concretă într-o situație relativ similară. Și-apoi, ce-aș mai vrea să știi este și faptul că nu-i musai ca experiențele a doi oameni să fie la fel chiar dacă vorbim de situații similare. Dar prietenii tăi nu vor să înțeleagă asta, nu? 

5. Prietena care le știe pe toate mult mai bine decât o să le știi tu în 7 vieți 

-Fată, dar nu trebuie să gândești așa! 

-Îți spun eu ce trebuie să faci! 

-Nu pot să cred că ai făcut asta! 

-Nu accept să te simți așa, trebuie să faci ceva cu emoțiile astea! 

TOXIC răspuns, TOXICĂ atitudine, TOXICĂ relație! 

Uită-te puțin în jurul tău. Ți se pare că în alte regnuri exemplarele își dau lecții de viață? Sigur că greșim, sigur că în anumite situații am fi putut face mai bine, sigur că uneori gândim diferit, însă când sunăm un prieten la nevoie n-o facem ca să ne simțim corectați, ci ca să ne simțim conectați.

Când cineva se poziționează în rolul de înțelept al satului nu te vede pe tine, ci vede o greșeală care trebuie remediată, iar asta creează rușine și vinovăție pe de-o parte, dar și tristețea de-a fi singuri cu ale noastre greșeli. 

Citește și: Pleașa, un sat din România unde primăria oferă internet gratuit. Ce viteză are internetul WiFi4EU

Bun! Am vorbit despre aceste tipuri de situații, ce poți să faci dacă îți recunoști prietenii în descrierile de mai sus? 

În primul rând să îți întorci un pic atenția către tine și să cauți motivele pentru care încă mai ești în aceste relații. De ce îți este frică să le închei? Ce te sperie în a pune piciorul în prag cu riscul să “pierzi” din viața ta acești oameni? 

Nu întâmplător am făcut paralela cu filmele de la început. Știi ce se observă în filme, dincolo de replicile perfecte? Conținere emoțională a personajelor. 

Ce este conținerea emoțională? 

Este capacitatea de a recunoaște emoții fără să te rușinezi că le ai, de a le simți fizic, la nivelul corpului, fără să te gândești încontinuu la ele, de a le descărca fără să le arunci pe-o altă persoană și de-a le elibera și integra în viața ta. 

Această capacitate se dezvoltă odată cu vârsta și este deosebit de important în primii ani de viață ajutorul acordat de către părinți. 

Dacă părinții tăi nu te-au învățat să îți recunoști emoțiile, cel mai probabil îți este greu să dai o denumire senzațiilor din corpul tău și la întrebarea “cum te simți? ” să nu prea știi ce să spui. Uite un exemplu de recunoaștere emoțională 

-Văd că ai ridicat tonul, te simți cumva furioasă sau speriată? 

Dacă părinții au pus mai mult accentul pe rațiune și logică, învățându-te să îți negi latura emoțională, probabil că îți este greu să admiți că ești cuprins de emoții intense în anumite situații. 

Dacă părinții tăi reacționau agresiv când tu erai emoționat (trist, speriat, furios, etc.), cel mai probabil ai învățat că este vina ta pentru ceea ce simt alții, implicit este vina celorlalți pentru ce simți tu. 

Citește și: Inteligența artificială, creativă și utilă. În doar câteva secunde AI-ul a reușit să scrie un scenariu în limba română – VIDEO

Ceea ce ți se întâmplă în prezent în relațiile de prietenie este reflecția a ceea ce îți este familiar, așadar a propriei capacități de conținere emoțională învățată în familie. Vestea proastă este că prietenii tăi nu te pot învăța ceea ce nici ei nu știu, și nu o să își schimbe reacțiile data viitoare când ai să îi suni.

Vestea bună este că îți poți dezvolta propria capacitate de conținere emoțională, dar s-ar putea să fie nevoie să îți schimbi și prietenii. 

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Diana Drăghici

Diana Drăghici

Sunt Maria Diana Drăghici și înainte de-a fi psihoterapeut de profesie sunt un om care crede în oameni și în puterea lor de a renunța la măștile pe care suferința i-a învățat să le folosească. Admir, încurajez și susțin autenticitatea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content