Portavoce pentru tineret

Ce poți să faci la reuniunile de familie astfel încât progresul din terapie să nu fie anulat? 

reuniuni de familie, terapie, progres terapeutic, sărbători, întrebări incomode, tehnici de relaxare, tehnici de respirație, familie, comportament, hiperventilație

Reuniunile de familie din preajma sărbătorilor pot aduce multă suferință, mai ales când conștientizezi că nu este tocmai ok ce se întâmplă, dar nu ești confortabil cu ideea de a lipsi.

Am pregătit pentru tine o listă cu 4 situații care devin trigger pentru emoții neplăcute, inspirate din ședințele de terapie de după Crăciun, și câteva idei pentru a trece cu brio de emoțiile intense. 

Întrebările incomode legate de job, casă și întemeierea unei familii. 

Când ai trecut  de-o anumită vârstă și te întâlnești de sărbători cu membrii ai familiei pe care nu i-ai mai văzut poate de la Crăciunul anterior, apar acele întrebări incomode 

-Unde lucrezi? Și cât câștigi? 

-Dar o casă a ta când îți iei? 

-Și la nunta ta când dansăm? 

-N-ai venit și tu cu cineva acasă? 

Și lista poate continua. 

Citește și: George Pantelimon, eveniment caritabil : “Abia aștept să facem cele mai frumoase poze de Crăciun”

Întrebările în sine nu constituie o problemă, deși sunt unele incomode, care vizează decizii personale astfel că n-ar trebui să fie incluse în small talk-ul de la antreuri, iar ăsta este un motiv suficient de bun pentru care ai tot dreptul să refuzi să răspunzi. 

Dar ce faci când deja lucrezi cu tine de ceva timp fiindcă ai o stimă de sine scăzută și inconștient cauți validare din exterior, iar atitudinea celor care te întreabă iscoditor astfel de lucruri personale te face să te simți judecat(ă), umilit(ă) sau chiar respins(ă), îți trezește durerile eșecurilor pe care încă încerci să le integrezi, îți amintește de prietena ta de care nu mai scapi odată, singurătatea, și-ți taie pofta de mâncare?

Nu mai băga sub preș durerea stând la masă ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Retrage-te undeva unde te simți suficient de confortabil să admiți că te-ai înfuriat sau te-ai întristat c-au dat-o iar în bară și nici acum nu te înțeleg. Varsă o lacrimă dacă îți vine, descarcă-ți emoția. Este normal să plângi când te doare, apoi amintește-ți că oricât de mult ar conta pentru tine aprobarea și înțelegerea lor, n-ai s-o primești și nu faci tu nimic greșit.

Dacă oamenii nu pot empatiza cu dificultățile prin care treci înseamnă că oamenii nu pot înțelege situații de viață mai complexe, iar realitatea este că viața nu este atât de liniară precum ți se prezintă. Validează-ți soluțiile pe care le-ai găsit până acum la obstacolele cu care te-ai confruntat, au fost cele mai bune pe care le-ai găsit la acel moment. 

Pregătirile în exces de sărbători care te epuizează și pe care te simți obligat(ă) să le faci “că trebuie” 

Îți vine sau nu să crezi,  în lume chiar sunt oameni care pregătesc casa și masa de sărbători cu mult chef și voie bună. Eu am o prietenă pe care gătitul o relaxează și o binedispune, dar nu suntem toți la fel, nu? 

Dacă pentru tine astfel de pregătiri sunt un consum de energie și un motiv de frustrare, dar te-ai săturat să fii certat(ă) și criticat(ă) când o spui și să ajungi să treci peste NU-ul tău ca să scapi de gura altora, ei bine s-ar putea să fie vorba tot despre nevoia de validare și teama de respingere. 

Suntem ființe sociale, oricât am vrea să ne mințim că nu contează ce spun alții. Contează, interacțiunile sociale au un impact asupra noastră, iar dacă în copilărie te-ai simțit mai degrabă iubit pentru ceea ce făceai corect ai dezvoltat un conflict destul de puternic în interiorul tău, iar acel conflict îl retrăiești de fiecare dată când nu mai vrei să faci ceea ce “trebuie”. 

Citește și: Ești părinte și vrei să vezi Avatar 2? Nu merge cu cei mici la cinema. Nu-i chinui vreme de 3 ore!

Tentația, când conflictul se exteriorizează și ajungi să te cerți cu cei dragi că nu mai vrei să faci ce “trebuie”, este să prezinți argumentele valide în opinia ta pentru care nu trebuie. Oprește-te dacă simți că ești furios(furioasă) și retrage-te din conflict.

Furia exprimată așa este ca un dans bine coordonat în care te lași condus de partenerul de conflict, însă asta nu înseamnă că furia este o emoție negativă. Furia este, pur și simplu. Este o emoție care în acest moment îți arată ceva așadar, mergi undeva și descarcă-ți furia într-un mod non agresiv, apoi când simți că îți revine la normal pulsul pune-ți câteva întrebări:

-Care a fost acel comportament al celuilalt care te-a scos din sărite? Încearcă să fii obiectiv(ă), fără să interpretezi ceea ce a făcut celălalt. 

-Ce nevoie de-a ta simți că a fost încălcată atunci când a avut acel comportament? 

-Ce ai putea să faci tu pentru a-ți respecta această nevoie, dacă celălalt nu poate?

Ia în calcul că, o persoană care nu s-a clintit din loc de când erai copil și încă are aceleași obiceiuri nu va putea fi de acord cu cele care sunt în contradictoriu. Pur și simplu așa este obișnuit(ă) și îi este imposibil să se schimbe. Pentru o astfel de persoană a fi diferit poate fi un factor de anxietate, la fel poate fi și pentru tine. Tine minte că nu este nimic în neregulă în a fi diferit, dar este în regulă dacă nu toată lumea tolerează diferențele. 

Când cei dragi consumă prea mult alcool… 

Uneori poate deveni inconfortabil să îți vezi rudele amețite de la prea multe pahare de vin. Să nu mai spun că uneori apar și conflicte deranjante la care te simți în dificultate că iei parte. 

Dacă ai crescut luând parte la conflicte este foarte posibil să te temi când îi vezi că iar se ceartă. Pe de-o parte ai vrea să aplanezi conflictul ca să nu se ajungă la altceva grav, pe de altă parte ai vrea să fugi fără să te mai uiți înapoi. Nimic greșit, ăsta este mecanismul de luptă sau fugi care se declanșează ori de câte ori îți este frică.

Cel mai bine ar fi chiar să te retragi pentru câteva minute și să te ocupi de propria frică. Problema asistării la conflicte puternice în copilărie este că acestea sunt memorate la nivel neuronal, astfel că teama este mai intensă decât pentru alte persoane.

Citește și: Inteligența artificială, creativă și utilă. În doar câteva secunde AI-ul a reușit să scrie un scenariu în limba română – VIDEO

Respiră din ce în ce mai lent și adânc, crescând treptat numărătoarea de la 3 pe inspirație/expirație la 5 pe inspirație/expirație. Exercițiile de respirație sunt foarte ok pentru a ieși din starea de panică, însă este important să îți focusezi atenția asupra respirației, altfel riști să ajungi la hiperventilație.

Liniștește-ți  mintea aducând gândurile în prezent. Există mai multe tipuri de exerciții care focalizează atenția asupra prezentului, experimentează și vezi care funcționează cel mai bine pentru tine. Nu va aplana conflictul lor, însă asta nu este responsabilitatea ta. În schimb, te va ajuta să te calmezi și să iei o decizie conștientă, nu din impulsul fricii. 

Când cei dragi sunt veșnic nemulțumiți…

Dacă ai fost mândria părinților pentru super abilitatea ta de a ghici nevoile lor și a le face pe plac sau, dimpotrivă, dacă i-ai auzit pe ai tăi veșnic nemulțumiți de neglijența ta, ai ceva de lucru cu tine să nu te mai simți iritat când îi auzi pe cei dragi cu replici gen, 

-Prăjitura asta e prea dulce! 

-Puteai să pui mai multe felii de pâine că știi că se mănâncă repede… 

-Trebuia să încălzești mai mult sarmalele astea! 

Le recunoști veșnica nemulțumire? 

Doare, știu! Și anul ăsta ai dat-o în bară și nimic nu-i mulțumește pe oamenii ăștia. 

Oricui i se poate întâmpla să vrea mai multă pâine sau să mănânce sarmale mai calde. Ceea ce face diferența între situații este atitudinea cu care un om își exprimă nevoile. Simți că ia în calcul și efortul tău și îți cere politicos să depui un pic mai mult efort pentru el sau simți că a călcat în picioare străduința ta și i se cuvenea să îți dai mai mult silința? 

Citește și: Adelina Trandafir colorează pereții caselor și viețile oamenilor: “Folosesc nuanțe vii pentru o lume de poveste”

Dacă ai tăi fac parte din a doua categorie s-ar putea ca interacțiunile voastre să-ți trezească sentimentul că nu ești suficient de bun(ă), un sentiment tare tare tare dureros. 

Atitudinea celorlalți față de tine nu spune nimic despre tine, spune totul despre ei, așa cum a face greșeli nu înseamnă că ești o persoană greșită. Nimeni nu este perfect, nici măcar cei dragi pe care i-ai pus până acum pe un piedestal. Încearcă ușor ușor să iei atitudine și să spui exact ceea ce simți în interiorul tău, ca de exemplu:

-Înțeleg că nu îți place cum am procedat eu, însă dacă vrei să țin cont de ce ai nevoie te rog să îmi spui pe alt ton. 

-Înțeleg că nu îți place cum am procedat eu, însă tonul pe care îmi spui asta mă rănește. 

Este doar un pas prin care te respecți tu, în primul rând! 

Citește și: Cum arată Art Safari 2022, artă în valoare de peste 14 milioane de euro – VIDEO

Spre final îți las o idee pentru o reuniune de familie reușită. Marți una din paciente mi-a spus că a avut cel mai reușit Crăciun implicând familia în jocurile copilăriei. 

Poate că discuțiile sunt neplăcute, dar caută idei de activități de Crăciun și nu ezita din prima gândind că ai tăi nu or să fie în veci de acord cu ele. Cu atitudinea potrivită chiar și cei mai ursuzi membrii ai familiei vor vrea să se distreze!

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Diana Drăghici

Diana Drăghici

Sunt Maria Diana Drăghici și înainte de-a fi psihoterapeut de profesie sunt un om care crede în oameni și în puterea lor de a renunța la măștile pe care suferința i-a învățat să le folosească. Admir, încurajez și susțin autenticitatea!

One Response

  1. O idee minunata sa încercăm jocuri din copilărie chiar dacă avem ceva ani ! În seara de Crăciun am reușit sa terminam un puzzle alaturi de cei dragi! Bucurie , timp petrecut cu drag și util împreuna! Recomand ❤️
    Sărbătorile sunt mult mai mult decât mâncare , bautura și muzica data la maxim ! Încercați și altceva …o sa va placă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content