generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Suma exorbitantă pe care trebuie să o achite un ploieștean pentru un colet din UK: “Mă costă 1081 de lei taxele de vamă!”

taxe vamale, experiență personală, colet UK, curierat, servicii, DHL, ploieștean, mesaj chat

Un ploieștean s-a trezit că trebuie să plătească o taxă de vamă de peste 1000 de lei pentru un colet expediat prin DHL din UK. Produsul era expediat de către un amic, pe persoană fizică. Conținutul coletului, un telefon de ultimă generație, a avut o valoare declarată de 900 de lire.

În rândurile care urmează, ploieșteanul explică pățania cu serviciul de curierat. Andrei A. și-ar fi dorit ca firma de curierat să îi comunice încă de la început care sunt toate taxele pe care le are de achitat. Taxa exagerată de peste 1000 de lei l-a făcut pe Andrei să ne scrie. Iată detaliile întâmplării:

“Am primit cadou de sărbători (Crăciun) un telefon de la un prieten din Anglia. Își cumpărase telefonul din România când a venit în vacanță, nu s-a familiarizat cu sistemul de operare, el preferând și folosind Android. A decis să mi-l facă cadou de Crăciun. El fiind în Anglia, iar eu în România, pentru a avea rapiditate în livrare, am ales să apelăm la DHL.

Citește și: Unde ar ascunde românii un milion de dolari în cazul unei percheziții: “În oala cu sarmale, sub parchet, în rezervorul de apă…”

De menționat că până să trimită coletul am întrebat la DHL, în call center (alt număr nu au), dacă există un cost suplimentar, să știm dacă este favorabil pentru noi să trimitem cu DHL sau căutam altă variantă mai ieftină.

Cei din call center evitau întrebarea până când un al 3-lea coleg de-ai lor mi-a răspuns că – noi, cei din call center, nu avem acces la informațiile acestea. Vorbind cu prietenul meu am zis – băi, dacă ție ți-au spus din sucursală, unde l-ai depus, că nu există alt cost, hai să-l trimitem.

A depus coletul la ei în Birmingham pe data de 23 decembrie 2022, achitând costurile transportului și întrebând dacă este vreun cost suplimentar. I-au spus că NU. Între timp a plecat coletul de la ei din sucursală către Germania etc., până în România, unde a ajuns pe data de 26 decembrie 2023.

Citește și: Ești părinte și vrei să vezi Avatar 2? Nu merge cu cei mici la cinema. Nu-i chinui vreme de 3 ore!

De acolo a început nebunia. Am primit diferite mail-uri din partea DHL să le trimit documente: buletin, cereri, factură de la vânzător (fiind cadou nu aveam factură), declarații pe propria răspundere. Totul pentru a face vama și a-mi putea livra produsul, iar eu dând toate aceste documente pe care mi le cereau și întrebând dacă sunt costuri suplimentare și ce valoare au acestea. Bineînțeles, nu am primit  nici un raspuns inapoi.

A ajuns coletul în data de 5 ianuarie 2023. Am primit sms de la DHL că înainte de livrare este necesară plata drepturilor vamale/tva/cost servicii înainte de livrare, cu un link către plata online. Am deschis link-ul respectiv și ce să vezi?! Aveam de plată 1081.50 lei dacă voiam să îmi livreze produsul.

Intrând pe chat cu ei (pe site-ul lor) și explicând problema, ei tot îmi spuneau că nu au avut de unde să știe costurile și că nu au cu ce sa mă ajute.

Să vă faceți o idee: costul biletului de avion dus-întors pe ruta București – Birmingham pentru două persoane este de 355 lei. Deci e mai rentabil să mă duc fizic să îl iau decât să livreze DHL, ceea ce făceam dacă îmi spuneau de prima dată cât costă transportul lor.

Așadar mă regăseam în situația în care eram constrâns să dau 1081.50 lei, altfel nu vedeam produsul. Dacă alegeam să îl dau retur, atunci aceeași sumă de bani + încă un transport erau plătite de expeditor.

Deci dragilor, nu apelați niciodată la DHL și la nicio altă firmă care nu vă spune costurile totale înainte de a trimite un colet. Vă dați seama că logic, plăteam TVA statului român de două ori: prima dată când amicul meu a cumparat telefonul și a doua oară în servicii vamale + încă 2% – 8% din valoarea declarată.

Citește și: Expoziție de pictură “Geometric Soul” în showroom-ul Toyota Ploiești: “Mintea să fie redusă la tăcere și să ne lăsăm ghidați de simțuri”

Am întrebat informativ la un oficiu postal al Poștei Române cât costă să trimit coletul acesta (ducându-mă cu coletul desfăcut să îl vadă/verifice/cântărească) și mi-au calculat pe loc absolut toate taxele până la destinație. Surpriza a fost că toate taxele de transport + vama la același produs cu aceeași valoare declarată este de 239 lei.

Concluzie? Uitați de DHL, mergeți cu toată încrederea către Poșta Română.”, a povestit Andrei A., ploieșteanul care s-a simțit țepuit de către firma de curierat. 

Conversațiile dintre ploieștean și DHL

taxe-vamale-experienta-personala-colet-UK-curierat-servicii-DHL-ploiestean-valoare-declarata-calcul-taxe-vama

Cost bilet de avion pe ruta România – UK

Citește și: Cum arată Art Safari 2022, artă în valoare de peste 14 milioane de euro – VIDEO

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content