Valul de reacții pe care le-a stârnit articolul legat de copilul diagnosticat cu autism ne aduce în vedere opinia specialiștilor. Aceștia ne avertizează în legătură cu autismul virtual, un diagnostic pe care psihologii în pun celor mici din cauza dependenței acestora de ecrane.
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un cel mic pentru a se analiza și depista dacă acesta are autism virtual aflați în rândurile care urmează:
“În Cadrul Centrului Special Kids din Ploiești se implementează Terapia ABA și Terapia TECE – terapia de eliminare a consumului de ecrane.
Marea majoritate a copiilor din centrul nostru sunt diagnosticați cu Autism Virtual, termen denumit de domnul Psiholog Marius Zamfir, colegul nostru de peste 16 ani.
Autismul Virtual, lipsă de neuro-conectivitate
Autismul Virtual este o lipsa de neuro-conectivitate, cauzată de o privare senzorio-motorie și socio-afectivă a copilului. Această privare este cauzată de expunerea excesivă a copilului la ecrane în perioada 0-3 ani, perioadă foarte importantă în dezvoltarea neurologică a bebelușului.
Citește și: Studentă stabilită în UK: “Mi-aș dori să nu fiu un adult posomorât, căruia nu îi place nimic și are mereu ceva de comentat”
Diagnosticul de Autism Virtual se pune prin observația clinică a copilului și istoricul anamnestic pe care îl facem cu părinții la evaluarea inițială. Nu există nicio analiză de sânge sau de orice altă natură pe care o putem face copilului pentru a depista autismul.
Urmează o evaluare complexă de funcționalitate a copilului pe care o facem cu domnul psiholog Marius Zamfir, evaluare ce ne ajută să aflăm vârsta generală mentală față de vârsta cronologică, vârsta mentală pe fiecare arie de dezvoltare, QD-ul – coeficientul de dezvoltare pe fiecare arie de dezvoltare.
Ținând cont de rezultatul evaluării se va implementa planul de intervenție personalizat.
La fiecare 3 luni refacem această evaluare pentru a vedea ritmul de recuperare a copilului. Terapia în cadrul centrului nostru se face de luni până vineri, cu protocolul de minim 2 ore/zi. De-a lungul carierei noastre am constatat că un copil în vârsta de 2 ani, care intră într-un program de recuperare la această vârstă, are nevoie de minim 1 an de terapie pe acest protocol.
Copiii diagnosticați cu Autism Virtual au șanse foarte mari de recuperare și de integrare în colectivitate dacă intervenția este precoce – copilul intrând într-un program de recuperare pentru a fi stimulat corespunzător pe toate ariile de dezvoltare.”, Ramona Feticu, specialist terapii ABA și TECE.