Greutatea în exces poate reprezenta o problemă pentru oricine. Analizele medicale, precum și oglinda pot indica faptul că ai luat în greutate. Chiar dacă există suficiente motive pentru care te-ai îngrășat, scuzele nu reușesc să te ajute cu nimic.
Ține-te bine și ia-ți notițe. Vorbim despre obiceiuri, obiceiuri pe care merită să le adopți pentru un stil de viață sănătos. În articolul care urmează îți prezentăm 12 obiceiuri sănătoase pentru a face pace cu cântarul:
1. Hidratează-te, evident, cu apă!
Cea mai simplă modalitate de a începe să ai grijă de sănătatea ta este consumul de apă. Apa de ajută să ne hidratăm și să fentăm mesele copioase. Specialiștii recomandă un consum de cel puțin 2 litri de apă pe zi, însă să începi și cu un 1-2 pahare cu apă pe zi. Ajută-ți corpul și el te va ajuta pe tine.
2. 8 ore de somn, în fiecare noapte
Nu face nopți albe. Lasă Netflix-ul să respire și pune-te la somn din timp. Dacă te apucă ora 3 dimineața și tu încă butonezi, e clar că te vei trezi chiaun și fără chef de viață, mai ales dacă alarma sună la 06:30.
3. Fără fast-food, indiferent cât ti-ar fi de poftă
E timpul să-ți pui pofa-n cui și să îți respecți corpul, Nu contează cât de arătoase sunt reclamele la cel mai savuros burger, nu contează că vrei să înmoi ceva bun în sos de usturoi sau că ai primit o reducere în aplicație. E început de an și ai face bine să începi să ai obiceiuri sănătoase pentru trup și minte. Notificare: legumele și fructele sunt sănătoase!
4. Alcool, doar la ocazii
În weekend e ziua prietenului tău? Apoi vine un botez? Ai și o nuntă? Aveți petrecerea burlacilor? O să fie ceva alcool în program. Totuși, te poți abține de la comnsumul de alcool, mai ales în cantități excesive. Specialiștii susțin că alcoolul te îmbătrânește și îti scade metabolismul. A, da, nutriționiștii sustin că și alcoolul are calorii, așadar și alcoolul îngrașă. Hai, fă o pauză de la alcool. Hai, noroc!
5. Cine nu iubește zahărul?
Zahărul e drog adevărat pentru corp și minte. Efectiv nu mai judecăm corect atunci când consumăm zăhăr. Avem zahăr în mai toate produsele pe care le consumăm. Așadar, atenție la etichetă.
Citește și: Unde ar ascunde românii un milion de dolari în cazul unei percheziții: “În oala cu sarmale, sub parchet, în rezervorul de apă…”
Declarația nutrițională a fiecărui produs spune clar cât zahăr urmează să avem în corp după fiecare 100 de grame de consum. Dulciurile sunt bune, mai ales dacă doar le admirăm. În rest, calorii! prea multe calorii!
6. Sucurile carbogazoase și/dau îndulcite
Sunt bune. Sunt bune la gust, însă pot aduce kilograme bune pe cântar într-un timp destul de scurt. Chiar dacă e vorba de un suc cu zero zahăr, chiar și acolo există anumite dereglări care ne pot face să consumăm mai multă mâncare. Vorbește cu un nutriționist despre băuturile carbogazoase și vezi ce părere are acesta despre ele.
7. Mergi pe jos în fiecare zi
Pentru aceia dintre noi care putem să ne folosim picioarele, mersul pe jos este benefic. Nu știu reușești 10.000 de pași pe zi, dar măcar 4-5000 de pași ar fi buni pentru a mai scăpa de stres. Și știi cum e cu stresul? Da, stresul merge bine cu mâncarea, multă și de proastă calitate. Așadar, mergi pe jos și, dacă vezi un lift în fața ta nu uita să iei liftul.
8. Mergi la sala de fitness
Chiar dacă lenea e mare și chiar dacă niciun prieten nu vrea să meargă cu tine la sală în luna ianuarie, tu fii diferit. Mergi la sală și urcă-te pe bandă! E bine să începi de undeva! Nu trage tare din prima pentru că… e importantă consecvența.
Citește și: Autism Virtual, diagnostic pentru expunerea excesivă la ecrane: “E nevoie de minim 1 an de terapie pentru rezultate”
Dacă nu ai timp să stai cu orele la sala tradițională de fitness, atunci poți încerca alternative. Există săli de EMS care oferă antrenamente personalizate cu instructor. Da, caută pe internet sală de fitness ems sau antrenamente EMS și găsește acea variantă care ți se pare cea potrivită. Și, vestea bună este că aceste antrenamente de electrostimulare durează doar 20 de minute.
9. Numără-ți caloriile
Fă-ți un jurnal alimentar, de preferat pe telefon, în care să pozezi toate alimentele pe care le mânânci. Și momentele în care deschizi frigiderul și uiți să mai ieși din el! În funcție de fiecare persoană, există un număr de calorii pe care e recomandat să îl consumi. Consultă un nutriționist pentru a afla care este IMC tău, adică indicele de masă corporală și ce ar fi bine să consumi, dar mai ales cât.
10. Renunță la pastile minune
Renunță la reclamele mincinoase care-ți promit rezultate rapide, eventual peste noapte. E timpul să înțelegi că nu există pastila minune pentru slăbit și că ceaiurile alea pentru slăbit sunt doar ceaiuri. Înainte de a lua anumite medicamente este important să consulți un medic specialist. Nu luat pastile de capul tău doar pentru că vrei rezultate rapide!
11. Urmărește-ți progresul
Indiferent cât de greu ar fi începutul este important să începi de undeva. Începutul va fi întotdeauna un dezastru, însă va fi cea mai bună motivație pentru zilele și lunile care vor urma.
Citește și: Ești părinte și vrei să vezi Avatar 2? Nu merge cu cei mici la cinema. Nu-i chinui vreme de 3 ore!
Nu te compara cu rezultatele altor persoane, ci cu propriile tale rezultate. Nu te cântări zilnic, ci o dată pe săptămână. Nu dispera dacă rezultatele apar mai greu. În câteva luni vei ajunge să fii o cu totul altă persoană dacă te ții de regulile pe care ti le impui.
12. Postul intermitent sau intermittent fasting
Și, dacă vrei să treci la un nivel avansat, nu uita de postul intermitent. E plin internetul de informații despre intermittent fasting. Documentează-te cu atenție și întreabă-ți medicul dacă ai voie să practici o astfel de “dietă”. Cei mai mulți reușesc să bea doar apă 16 ore, iar în 8 ore mănâncă ce-și doresc. Cu alte cuvinte, lasă-ți stomacul să se odihnească, nu-l mai pune tot timpul la treabă!
Este timpul să treci la treabă. Succes!
Sperăm că ți-au plăcut cele 12 obiceiuri pentru a face pace cu cântarul. Pune-te pe treabă și obține rezultatele pe care ți le dorești. Nu uita că nimic nu e imposibil câtă vreme îți dorești cu adevărat. Setează-ți obiective realizabile și nu găsi motive pentru a renunța!