generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Sidonia Precup, eleva din Câmpina cu media 9.95 la Evaluarea Națională, a doua cea mai mare medie din Prahova

Sidonia Precup, media 9.95, performanță, Câmpina, Nicolae Grigorescu Câmpina, interviu, Evaluarea Națională

Sidonia Precup este numele elevei din Câmpina care a reușit să obțină media 9.95. Este vorba despre a doua cea mai mare medie din județul Prahova la Evaluarea Națională. Eleva Colegiului Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina vorbește despre eșec ca un adult pregătit să înfrunte provocările vieții.

Citește un interviu acordat în exclusivitate pentru Generația lui John cu Sidonia Precup. Eleva a obținut a doua cea mai mare medie din Prahova la Evaluarea Națională. Află ce crede aceasta despre sistemul educațional din România și ce reprezintă nota 10 pentru Sidonia. Descoperă cu ce frici se confruntă tinerii din ziua de azi.

Sidonia Precup, prezintă-te în câteva cuvinte.

Mă numesc Sidonia Precup, am 15 ani și duc o viață simplă înconjurată de o familie iubitoare și prieteni minunați. În fiecare zi încerc să găsesc ceva nou de făcut, iar de cele mai multe ori, aleg să îmi continui pasiunile precum cititul, studiul limbilor străine, vizionarea documentarelor și a filmelor.

Citește și: Interviu cu Gabriel Ilie, membru ToTheStars Robotics: “La 9 ani am descoperit pasiunea pentru robotică”

Cred că dorința mea de a încerca fiecare lucru mă va ajuta în viitor. Am observat că mă descurc în situații schimbătoare, accept mai ușor provocări și deprind simțul de lucru în echipă. Cu toate acestea, nu cred că voi urma într-o carieră lucrurile pe care le fac momentan, ci mi-ar plăcea să descopăr mai multe din domeniul științific. Nu am un drum prestabilit încă, dar mai am timp destul să mă decid.

Ce reprezintă pentru tine reușita la Evaluarea Națională și clasarea în funcție de medie, pe locul 2 la nivelul județului Prahova?

Nu mi-a venit să cred când am văzut rezultatele! De când am ieșit din sala de examen, am păstrat o viziune realistă asupra răspunsurilor și mi-am autoevaluat performanța după cum am simțit. Mai departe, profesorii m-au ajutat să am o previziune asupra notei, însă nu mă așteptam la asta. A doua surpriză a fost când am aflat de clasamentul judetean și poziția mea.

Părea ireal ce mi se întâmpla, lumea îmi trimitea urări și felicitări, iar ce simțeam este de nedescris. După tot acest drum anevoios, cu suișuri și coborâșuri, am realizat că pot face chiar tot ce îmi doresc. Am înțeles faptul că nimic nu este prea greu de depășit, iar rezultatele pot fi de excepție cu puțină ambiție și perseverență. A fost o lecție de viață pe care nu am să o uit!

Cum apreciezi efortul pe care l-ai depus pentru a te pregăti pentru Evaluarea Națională?

Sunt mândră că am dus cu brio până la capăt primul examen important din viața mea. Într-adevăr, este doar prima etapă din multele ce vor urma, însă am învățat o mulțime de lucruri ce îmi vor ușura munca mai departe.

Citește și: Cum să te pregătești pentru examenul de bacalaureat. 5 pași esențiali în procesul de învățare

Am învățat să-mi gestionez emoțiile, să știu cum să învăț și ce mi-ar plăcea să studiez mai departe. Mi-am depășit așteptările și mi-am demonstrat că ar trebui să am mai multă încredere în mine și abilitățile mele. Pot spune că mi-am înțeles mai bine stările și pe mine.

Sidonia Precup, cum ți s-au părut subiectele de la Evaluarea Națională?

Subiectele au fost accesibile tuturor, indiferent de cât de mult au studiat, însă au știut să facă diferența dintre cineva care a petrecut mai mult timp aprofundând cunoștințele și cineva care nu a dat importanță. Acestea au fost cinstite, au inclus esențialul materiei. La matematică a fost mai greu subiectul decât în anii anteriori. Dacă ar fi să le descriu în câteva cuvinte, ar fi provocatoare, dar nu imposibile.

Ești mulțumită de materiile care se studiază la școală? Ce ai schimba la nivel de sistem educațional dacă ai putea?

Am înțeles interesul conducerii sistemului de învățământ de a ne introduce de la vârste fragede diferite materii care ne pot interesa spre o carieră de viitor. Am observat că un orizont cultural larg format din cunoștințe generale și specifice ne va aduce, ca adulți, un anumit grad de respect și o prestație aparte, oriunde am merge.

Cei din învățământ ar trebui să ne asculte mai des dorințele noastre, ale elevilor. Anumite materii nu trebuie să fie obligatorii, ci la alegere. Evaluarea lor să nu fie pe baza notelor, precum la celelalte obiective mai importante.

Dacă aș putea face o schimbare în programa școlară, aș alege să le dau elevilor șansa de a performa în propriile pasiuni. Astfel, școala ar fi un loc de descoperit, chiar distractiv, nu forțat.

La modul general, ce părere ai despre România?

Ca orice român, înveți să îți iubești țara așa cum este ea, cu defecte și personalități interesante. Anumite aspecte, însă, nu pot trece cu vederea. Încă mai am de învățat despre cum este să trăiești pe cont propriu, dar din poveștile ce le aud în jurul meu de la adulți și adolescenți, mai avem foarte multe de învățat despre binele cetățenilor.

Citește și: Să vă zic ceva de-acum 15 ani, de pe vremea când am dat eu bacalaureatul la matematică

Conducerea ar trebui să ofere un trai stabil pentru a nu părăsi țara la muncă în străinătate, conducerea ar trebui facă România un loc plăcut în care să te întorci cu drag. România îmi este casă, indiferent unde m-aș duce, însă viitorul nu arată prea bine.

La ce liceu îți dorești să intri și care sunt planurile tale pe viitor?

Am studiat de când am fost dată la școală la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina. Îmi doresc să-mi finalizez studiile liceale acolo, pe profilul bio-chimie (științele naturii). Planurile mele de viitor după terminarea liceului sunt incerte, dar mai am timp să mă gandesc.

Îmi doresc să urmez o carieră care îmi place din suflet ca să nu simt că muncesc nici o zi. Până acum, am observat că mă interesează știința și cercetările în diferite domenii realiste, precum chimia, matematica sau fizica. Poate că voi urmări să lucrez într-un laborator. Dacă mă răzgândesc, mă pot întoarce oricând la planul inițial de a studia limbile străine.

Ce nu știu adulții despre tineri, dar merită să afle?

Experiențele de viață ale tinerilor sunt diferite, dar în mod general, am vrea să fim înțeleși. Vremurile s-au schimbat radical de când tehnologia avansează. Modul de trai nu mai este cum îl știu cei mari acum.

Noi încă ne schimbăm, încercăm să înțelegem lumea din jur și este ceva nou pentru noi fiecare lucru. Vrem să le descoperim acum cât suntem tineri, fără obstacolele societății. De aici, ne-ar plăcea sprijinul lor în obiectivele noastre și înțelegerea de la fiecare pas, deoarece cred că generația mea poate face lucruri mărețe.

Care este cea mai mare frică a ta?

Pe lângă fricile obișnuite de înălțimi și insecte, cred că cea mai mare frică a mea este greutatea unor etape din viața de adult. Încă visez și am dorințe care par prea mari uneori, dar nu imposibile. Poveștile auzite de la adulți cu experiență de viață în diferite probleme îmi oferă o perspectivă îngrijorătoare despre ce va urma.

Citește și: Ce-și doresc tinerii pentru Ploiești: “Locuri de socializare deschise până târziu”

A crește printre persoane care îmi dau sfaturi de viitor pare destul de înfricoșător. Nu numai pentru mine, ci și pentru mulți alți copii de vârstă mea. Mi-aș dori să rămân așa pentru totdeauna. Totuși, ca orice frică ce trebuie învinsă la un moment dat, sunt sigură că voi reuși să accept fiecare etapă la timpul ei cu ajutorul susținerii de care am parte de la cei din jur.

Care este, din punctul tău de vedere, valoarea notei 10? Ce înseamnă aceasta pentru tine? Dar pentru cei din jurul tău?

Nota 10 conturează capacitatea de a rezolva niște probleme cu informațiile reținute pe moment și poate fi influențată ușor de starea noastră și mulți alți factori. Din păcate, valoarea calificativului tinde să nu mai descrie nivelul de cunoștințe dintr-un domeniu, ci o competiție între elevi.

Acest lucru nu ne aduce vreun beneficiu în sistemul de învățare, însă poate fi înlăturat atunci când vom înțelege faptul că a ne compara și întrece în note nu ne aduce decât demoralizare. Ar trebui văzută ca pe un prilej de a ne perfecționa abilitățile pentru a ajunge să fim mulțumiți cu noi înșine.

Pentru mine, de pildă, nota 10 înseamnă că am reușit să parcurg un alt capitol de învățare și dezvoltare care îmi aduce o satisfacție pe moment, dar în câțiva ani va fi nesemnificativă. Cei dragi din jurul meu nu țin cont de valoarea notei atât timp cât eu sunt mulțumită și mă bucur de sprijinul lor de fiecare dată.

Ce înseamnă eșecul din punctul tău de vedere?

Pentru toate provocările pe care le vom avea în decursul anilor, pline de decizii importante și acțiuni de luat, este inevitabilă întâlnirea cu eșecul. Când planul stabilit nu atinge așteptările noastre este normal să simțim dezamăgire și dorința de a ne da bătuți. Din punctul meu de vedere, ne lovim de eșec cu scopul de a ne înțelege o lecție de viață. Doar așa putem învăța din greși.

Citește și: Interviu cu Sorina Iordache, scriitoarea romanului “Lumi Paralele”. Adolescenta pregătește o trilogie

Trebuie să ne reamintim că acel moment de nereușită nu reflectă ceea ce suntem. După starea melancolică e important să ne ridicăm moralul pentru a lupta în continuare. Eșecurile sunt esențiale în ciclul de viață al omului. Acestea îl dezvoltă în cea mai bună versiune a sa, iar fără ele nu am știi să ne autoevaluăm.

Atunci când vei avea drept de vot vei dori să îți exprimi votul?

În câțiva ani, când voi avea oficial dreptul de a vota, voi merge să-mi exprim opinia. Recent, din ce în ce mai mulți tineri aleg să nu voteze, deoarece opțiunile nu sunt favorabile. Cred că mă voi informa amănunțit înainte de a face o decizie. Consider că fiecare vot contează și îi voi alege pe cei care chiar pot schimba ceva în bine.

Este timpul să venim și noi cu idei care pot duce țara pe drumul cel bun. Mă refer la o conducere formată din oameni responsabili care ne pot ajuta să ne realizăm dorințele. Dacă avem o perspectivă deschisă asupra lucrurilor noi și îmbrățișăm ideea de schimbare, putem face orice pentru țara și viitorul nostru.

Ce valori consideri că te reprezintă și cum te ajută acestea în viața ta de zi cu zi?

În urma experienței de viață am mai deprins câteva aptitudini care îmi vor fi de folos pe viitor, dar m-am și cunoscut mai bine pe mine, limitele și ceea ce trebuie să mai lucrez. Consider că sunt ambițioasă, întrucât nu mă voi opri până nu-mi ating scopul stabilit. De obicei, mă descurc să duc la capăt o problemă din ceea ce am și mă schimb ușor în funcție de situație, lucru care știu că va fi necesar oriunde aș alege să mă îndrept, în fiecare zi.

Totul este imprevizibil, iar o situație apărută ne poate oferi surprize plăcute sau neplăcute. Oricum, știu să analizez problema și să gândesc logic până să iau o decizie importantă. Acestea cred că sunt valorile predominante ce sunt observate și de ceilalți. Mă ajută să gestionez noile etape, iar acum orice este nou îl aștept cu încă o lecție de învățat.

Cui dorești să mulțumești pentru rezultatul obținut la Evaluarea Națională?

Sunt foarte mulți oameni care m-au ajutat în momentele grele din drum și sunt recunoscătoare pentru fiecare dintre persoanele dragi din viața mea. În primul rând, le mulțumesc din suflet profesorilor de română, matematică, engleză și nu numai, care, pe lângă ajutorul în studii, mi-au dat o lecție valoroasă de viață despre ce înseamnă să dai un examen cu o importanță aparte, cum să-mi gestionez emoțiile și multe sfaturi despre alegerea în cariera de viitor.

Citește și: Un ploieștean a refuzat salariul minim. Replica patronului: “Avem destui proști care să accepte condițiile astea”

În al doilea rând, le mulțumesc prietenilor apropiați, din clasă și din afara școlii, și colegilor, întrucât momentele grele trecute împreună au dat un farmec aparte perioadei de examen pe care nu am să o uit. Avem o grămadă de amintiri împreună, iar de fiecare dată m-am simțit bine în colectiv, lucru ce consider că ne face o familie.

Iar în ultimul rând, nu există destule cuvinte de mulțumire pentru familia mea care mi-a oferit atâta susținere și încredere în mine și abilitățile mele – cele mai dificile perioade păreau nesemnificative alături de ei. Fără toate cuvintele de încurajare ce m-au împins spre cea mai bună versiune a mea nu aș fi reușit.

Ce mesaj dorești să le transmiți celor care citesc interviul de pe Generația lui John?

Toți copii care se vor afla în aceeași perioadă de stres și emoții începând din toamnă vreau să știe că totul va fi bine. Ceea ce vă propuneți și vă doriți cu adevărat se va împlini cu puțină ambiției și multă încredere în sine. Toți cei care citesc interviul mi-aș dori să țină minte că nimic nu este imposibil de realizat, oricât de multe obstacole ar întâmpina pe drum.

Fără ele nu ne-am opri să ne uităm la ce am realizat până acum și să simțim mândria cuvenită. Examenele vor trece, însă este important să reținem o lecție din fiecare. De această dată, eu am învățat, și sper ca și ceilalți să realizeze, că depinde de tine să-ți faci viziunea realitate, de aici și optimismul care ne va duce spre reușită. Toată munca depusă spre o dorință se va vedea cu siguranță la sfârșit, când te aștepți mai puțin.

Citește și: Bun venit în învățământul românesc de stat! După 15 ani de studii, salariu sub 2000 lei

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content