generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Anxietatea trezită prin expunerea la prea multe articole cu conținut alarmant. Cum o gestionam?

anxietate, conținut alarmant, breaking news, titluri apocaliptice, știri, sfatul psihologului, cum scap de anxietate

Fiindcă este plin internetul de articole cu titluri apocaliptice care creează panică,  spaimă, îngrijorarea, furie, neputință,  suspiciune și alte emoții intense, m-am gândit să îți ofer câteva instrumente care să te ajute dacă expunerea la toate acestea ți-a ridicat nivelul de anxietate și te confrunți cu diferite consecințe.  

Aș vrea să precizez că nimeni nu este cu adevărat imun la o avalanșă de titluri alarmante. Creierul fiecăruia dintre noi reacționează atunci când citește cuvinte precum “șocant!”, “incredibil ce se întâmplă”, “sute de morți și mii de răniți”, “dezastru” etc., fiindcă sunt cuvinte dure, grele. 

Unii dintre noi dăm ochii peste cap și ne simțim iritați de nevoia de click-uri a jurnaliștilor.

Unii dintre noi înjurăm autoritățile și ne înfuriem față de toate politicile publice din ultimii X ani, și venim cu soluții care nu vor fi auzite niciodată de cei care ar putea ține cont de ei.

Unii dintre noi ne întoarcem către divinitate și rostim rugăciuni de iertare și grijă față de noi, simțindu-ne depășiți de amploarea fenomenului. 

Citește și: Atașamentul anxios în relația copil-părinte. Consecințe pe termen lung și modalități de echilibrare

Unii dintre noi intrăm în panică, ne facem provizii, stăm non stop conectați la surse de știri să știm din primul moment ce se întâmplă. 

Unii dintre noi râdem de ăia care se sperie, că pun botul la toate prostiile și ne trăim viața ca și cum nu se întâmplă nimic. 

În oricare categorie te-ai afla nu ești nici mai bun, nici mai slab decât alții. Reacția ta arată modul în care te raportezi la ceva ce depășește puterile tale. Nu există un mod mai bun și altul mai prost, fiecare are consecințe.  

Ce poți face dacă te simți exagerat de îngrijorat și întâmpini dificultăți din cauza anxietății?

Sortează știrile pe care le citești

Aud deseori 

-Ah, nu mai citi de la redacția X, citește de la Y!

Genul acesta de fidelitate te poate costa nervi și îngrijorări în plus. 

Sortarea ar trebui să înceapă de la titlu. Evită titlurile de tip can-can, alarmante. Este lesne de înțeles că scopul unor titluri șocante este să te sperie și să intri pe link să afli mai multe.

Verifică informația pe care ai citit-o

Nu lua pe încredere nicio informație. Există nenumărate platforme pe care poți verifica dacă cele scrise au vreun sâmbure de adevăr. Faci acest demers pentru tine, fiindcă știm cu toții că informația înseamnă putere, iar în vremurile actuale prima putere pe care ți-o oferă informația este asupra propriilor gânduri, decizii, și trăiri. 

Concentrează-te asupra ce este în controlul tău

Ori de câte ori apare anxietatea vei observa că ea este generată de gândurile axate pe ceea ce nu este în controlul tău. Starea de calm și deciziile sănătoase necesită atenție asupra aspectelor care sunt în controlul tău.  Uite un exemplu: poate că nu este în controlul meu când și unde va fi un nou dezastru natural, dar este în controlul meu ce măsuri de precauție îmi iau și de unde mă informez în privința acestor măsuri de precauție. 

Discută despre emoțiile tale și dificultățile cu care te confrunți 

Înainte de a face acest lucru, asigură-te că cel/cea cu care vrei să discuți are dispoziția de a te asculta. Și mie mi s-a întâmplat să cer ajutorul unei prietene și să nu poată să îmi fie alături în acel moment, așa că răspunsul pe care l-am primit nu numai că nu m-a ajutat, dar mi-a creat o emoție în plus, tristețe. 

Este important să cauți susținere emoțională la persoane care nu îți vor răspunde 

-Hai că nu e chiar așa grav!

-Hai termină cu prostiile astea!

-N-ai de ce să îți faci griji!

Astfel de replici nu îți ofer susținere emoțională, dimpotrivă. 

Citește și: Dragoș Pătraru, lecții transformatoare despre viață: “Credeam că e vina săracului că e sărac…”

Dacă nu ai în cercul tău persoane care pot să te susțină în momente de panică, ar fi indicat să ceri sprijinul unui specialist. 

Este important să rămânem informați, însă, așa cum de corp avem grijă alegând ce mâncăm,  la fel, de mentalul și emoționalul nostru avem grijă prin filtrarea informațiilor. 

Citește și: Într-o societate care încurajează dependențele, ce soluții îți mai rămân ca să scapi de ele?

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Diana Drăghici

Diana Drăghici

Sunt Maria Diana Drăghici și înainte de-a fi psihoterapeut de profesie sunt un om care crede în oameni și în puterea lor de a renunța la măștile pe care suferința i-a învățat să le folosească. Admir, încurajez și susțin autenticitatea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content