generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Sfaturi despre cum poți gestiona TAS – prescurtarea de la tulburarea afectivă sezonieră

TAS, tulburare afectivă sezonieră, depresie, Marina Ivan, sănătate digestivă, vitamina D

Textul, redactat de Marina Ivan, specialist în nutriție și dezvoltare personală, adaugă o perspectivă specifică asupra Tulburării Afective Sezoniere (TAS).

Marina Ivan sugerează că nu doar factorii sezonieri influențează apariția simptomelor, ci și alimentația și dezvoltarea personală pot juca un rol semnificativ în gestionarea sau prevenirea acestei tulburări. Prin introducerea numelui autoarei și a calificărilor sale, cititorilor li se oferă un cadru de încredere și expertiză în domeniul nutriției și dezvoltării personale.

Ce este și ce putem face să ne simțim mai bine?

Schimbări de dispoziție, oboseală, hipersomnie, insomnie sau lipsă de motivație?
Nu ești singurul/a! Tulburarea afectivă sezonieră, sau TAS, un tip de depresie, sezonieră, care se declanșează cu precădere toamna sau iarna, afectează din ce în ce mai multe persoane.

Conform studiilor, zilele mai scurte și mai puțină lumină produc o schimbare la nivelul neurotransmițătorilor, apărând astfel simptomele de depresie.

Cum poți gestiona tulburarea afectivă sezonieră?

Petrece cât mai mult timp afară!

Natura schimbă la propriu biochimia și chimia creierului nostru într-un mod pozitiv. Se echilibrează tensiunea arterială, prin încetinirea ritmului cardiac și devenim mai prezenți, îmbunătățindu-se nu doar starea de spirit, ci toate aspectele vieții noastre.

Citește și: Silviu Naghel, campion la culturism: “Datorită fratelui meu am intrat în lumea sportului”

Expunerea la lumina naturală la prima oră a dimineții este una dintre cele mai eficiente instrumente atunci când vine vorba despre echilibrul hormonal, creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea calității somnului. Pentru că expunerea la lumină naturală stimulează eliberarea de cortizol și serotonină dimineața și producția de melatonină noaptea!

Ai grijă de sănătatea digestivă!

În urma cercetărilor privind tulburările de dispoziție ale oamenilor, în raport cu dieta, alimentele procesate și fast-food sunt asociate cu o diversitate bacteriană intestinală mai scăzută, precum și cu un risc mai mare de depresie, în timp ce dietele bogate în alimente integrale, fructe și legume sunt asociate cu o mai mare diversitate și mult mai puține simptome ale depresiei. Mai mult decât atât, aici se află rezervorul imunității!

Cum stai cu vitamina D?

Cercetările arată o relație strânsă între nivelul scăzut de vitamina D și tulburarea afectivă sezonieră. Deficiența de vitamina D este asociată cu niveluri scăzute de dopamină și serotonină, care pot duce la simptome depresive. Expunerea la lumină în acest sezon, are multe beneficii, desigur, dar nu este îndeajuns pentru a avea un nivel optim de de vitamina D. Fă un test și suplimentează corespunzător!

Ah, nu uita de magneziu!

Suplimentarea cu doze mari de vitamina D epuizează organismul de acest mineral important. Iar cum majoritatea suplimentelor cu vitamina D necesită magneziu pentru a deveni active…

Respectă ritmul circadian!

Soarele stabilește ritmul nostru circadian, sau bioritmul, prin intermediul senzorilor de lumină din interiorul ochiului.

Ritmul circadian nu implică doar dinamica trezit-adormit, ci influențează întreg sistemul hormonal și prin urmare, somnul, procesul de detoxifiere, nivelul glicemiei, menstruația (în cazul femeilor), digestia, absorbția…

Citește și: Interviu cu Marina Ivan, consultant de nutriție: “Pace cu cântarul există în momentul în care faci pace cu tine!”

Ce duce la dereglarea ritmului circadian? Lipsa luminii naturale, odihna insuficientă, gestionarea incorectă a efectelor stresului, expunerea îndelungată la lumina albastră…
Mergi la culcare, trezește-te, fă exerciții fizice și mănâncă la aproximativ aceleași ore în fiecare zi!

Ai grijă și de viața socială!

Ușor de spus când ai simptome ale TAS, nu? Conștientizează fiecare simptom și acționează invers decât în mod natural! Asta nu înseamnă să nu mai dai pe acasă, ci doar nu te izola! Socializează cât mai mult! Sună un prieten, acceptă invitațiile în oraș, urcă în tren sau bucură-te o plimbare în parc!
Nu mai aștepta să…! Viața nu stă pe loc ca tu să…! Să fii bine este doar responsabilitatea ta!

Hrănește-te cât mai simplu și nutritiv!

Consumul excesiv de zahăr, săritul peste mese și alimentele procesate și fast-food sunt obiceiuri care nu fac altceva decât să amplifice simptomele TAS. Oscilațiile bruște ale glicemiei schimbă brusc starea de spirit. Te regăsești?

Citește și: Aris Popescu, locul 1 la culturism în cadrul federației INBA: “Vă asigur că este doar începutul drumului”

Optează pentru cât mai multe alimente integrale, de sezon, neprocesate. Nicio masă fără proteine și legume! Alege mai degrabă mâncare caldă, gătită, cu multe condimente și ierburi aromatice pentru a susține digestia!

În final, nu uita că totul este temporar și că nimic nu durează veșnic!

Cum spunea Prof. Dr. Constantin Dulcan, “orice emoție negativă blochează sistemul imunitar pentru 5-6 ore.”

Respiră! Meditează! Mișcă-te! Cântă! Dansează! Fă orice îți face plăcere! Chiar și 5 minute fac diferența…

Ai grijă de tine!

Cu iubire,
Marina

Surse:
https://www.nimh.nih.gov/health/publications/seasonal-affective-disorder
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1081/CBI-120019310
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673349/
https://www.aafp.org/link_out?pmid=33252911
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK568745/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5138072/
https://link.springer.com/article/10.2165/00023210-200721110-00003
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18414615/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24062970/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27876126/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3186862/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7438823/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860146/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Marina Ivan

Marina Ivan

În viața profesională mi se mai spune și ”coach nutriție și dezvoltare personală”. Adică, fac echipă cu tine și lucrăm împreună la ce înseamnă alegeri alimentare conștiente, în funcție de obiectivele, provocările și plăcerile tale. În viața de zi cu zi sunt doar un alt om, cu calități și defecte, ca și tine. Ador fasolea cu mărar și salată de murături sau salata orientală cu ceapă și castraveți murați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content