generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Nu ziua de luni e de vină! Și nici colegul… Ci efectele alegerilor tale

ziua de luni, alegeri, efecte, disciplină, Omega 3, Vitamina B1, Vitamina C, schimbarea alimentației, afine, Marina Ivan

Starea de spirit este pur și simplu o alegere. Și nu e vorba doar despre cum alegi să te simți azi. Pentru că modul în care reacționezi depinde mult de nivelul de conștientizare, de cât de conștient/ă ești de reacțiile tale, de stilul tău de viață. Așadar, să nu mai dăm vina pe ziua de luni sau pe colegul care nu și-a îndeplinit task-ul!

Da, sunt și zile în care nu poți să te forțezi să ai o stare bună indiferent ce ai face și e firesc… uneori e și așa. Dar cum ai ajuns acolo?

Ai cam tras de tine în ultima vreme? Ai făcut măcar un singur lucru care îți face plăcere în ultima vreme? Spune-mi, ai mâncat când ți-ai amintit și cel mai probabil ceva ce ți-a fost la îndemână? Ai avut nopți albe și s-a lăsat și cu mahmureală?

Citește și: Sfaturi despre cum poți gestiona TAS – prescurtarea de la tulburarea afectivă sezonieră

Nu ziua de luni e de vină! Și nici colegul… Ci efectele alegerilor tale. Tu ești singura persoană responsabilă de starea ta! Disciplina este tare incomodă, mai ales după o perioadă în care totul a mers din inerție, dar…

Începe cu ce pui în farfurie!

Din ce în ce mai multe studii arată că simpla schimbare a alimentației poate contribui major la o stare de spirit pozitivă, ajută la reducerea efectelor stresului și poate duce, prin urmare, la diminuarea simptomelor de anxietate sau depresie.

Iată câteva sugestii de alimente care conțin cei mai importanți nutrienți esențiali pentru susținerea sistemului nervos și implicit pentru o stare de spirit mai bună:

Omega-3, rol antiinflamator și antioxidant

Cu rol antiinflamator și antioxidant, Omega-3 se referă la complexul de acizi grași, docosahexaenoic (DHA), eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa-linolenic (ALA), care nu pot fi sintetizați de către organism și astfel este necesară suplimentarea, de preferat din surse alimentare. Cele mai bune surse de acizi grași Omega-3 sunt somonul, macroul, sardinele, miezul de nucă sau semințele de in/ chia.

Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi din corp, compuși care în cantități mult prea mari, pot duce de la simptome banale la afecțiuni cronice, autoimune.

Citește și: Nu vă mai vărsați frustrările pe Eva Măruță. Nefericirea voastră e problema

Organismul are propria ”armată” de antioxidanți, dar în funcție de stilul de viață, aceasta poate avea o putere mai mare sau mai mică. Afinele, rodiile, goji, ceaiul verde, sau cerealele integrale sunt surse excelente de extra antioxidanți.

Important de asemenea și în vindecarea rănilor, dar responsabil și de gust și miros, zincul este un alt nutrient benefic pentru o stare de spirit mai bună și numai. Alimentele cu un conținut bogat de zinc sunt carnea, creveții, leguminoasele sau semințele de dovleac.

Vitamina B1 sau tiamina

Vitamina B1 sau tiamina este esențială în metabolismul carbohidraților, contribuind totodată la menținerea funcțiilor sistemului nervos. O întâlnim în abundență în alimente precum cartoful dulce, ouăle, dovleacul sau cerealele integrale.

Citește și: Previziuni astrale 2024. Dragonului de Lemn aduce prosperitate și noroc – VIDEO

Potasiul este al treilea cel mai abundent mineral din organism, cu rol extrem de important în contracția musculară. Bananele, fructele de avocado, caisele deshidratate sau cartofii, sunt cele mai cunoscute alimente bogate în acest mineral.

Vitamina A are efect antioxidant puternic

Cunoscută și sub denumirea de retinol sau acid retinoic, vitamina A joacă un rol extrem de important când vorbim despre vedere, creștere, diviziune celulară, sistem reproducător, sistem
imunitar, prin efectul antioxidant puternic. Putem beneficia de proprietățile acestei vitamine introducând în alimentația noastră alimente precum morcovi, papaya, brânzeturi integrale sau unt.

Vitamina C, beneficii impresionante pentru sănătate

Vitamina C este asociată cu multe beneficii impresionante pentru sănătate, de la creșterea nivelului de antioxidanți, scăderea tensiunii arteriale, protecția împotriva atacurilor de gută, sau îmbunătățirea absorbției fierului, până la creșterea imunității, reducerea riscului de boli de inimă și demență.

Ne putem bucura de efectele acestui nutrient optând pentru o gamă cât mai variată de fructe și legume, de preferat de sezon. kiwi, pătrunjelul, citricele sau ardei gras sunt câteva surse delicioase de vitamina C.

Vitamina B12 sau cobalamina, crucială pentru sănătate

Responsabilă pentru multe funcții ale organismului contribuie la prevenirea malformațiilor congenitale majore, la susținerea sănătății oaselor, îmbunătățirea dispoziției și menținerea sănătății pielii și părului. Alimentele de origine animală sunt cele mai bune surse de vitamina B12.

Alimentația este așadar unul dintre aspectele care influențează mult starea de spirit.
Să ne înțelegem, nu se întâmplă magie în momentul în care începi să consumi alimente bogate în acești nutrienți.

Consecvența face diferența!

Și nu uita de mișcare, plimbările în aer liber, sau de discuțiile cu o persoană dragă! Revino ușor la rutină, fără presiune și fără prea multe deodată. Iar dacă nu e de ajuns, focus pe odihnă! Încearcă și observă cum te simți.

Surse:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31383846/ PMID: 31383846;

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944358/ PMID: 27089108;

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37389565/ PMID: 37389565

4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1472029909002215

Iain Campbell, Physiology of fluid balance, Anaesthesia & Intensive Care Medicine, Volume 10, Issue 12, 2009, Pages 593-596, ISSN 1472-0299, https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2009.09.001.

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7982519/ PMID: 33763446,

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4341306/ PMID: 25722508

Citește și: Cătălin Măruță și echipa filmului “Tati Part-Time”, întâlnire cu fanii la Ploiești Shopping City – VIDEO

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Marina Ivan

Marina Ivan

În viața profesională mi se mai spune și ”coach nutriție și dezvoltare personală”. Adică, fac echipă cu tine și lucrăm împreună la ce înseamnă alegeri alimentare conștiente, în funcție de obiectivele, provocările și plăcerile tale. În viața de zi cu zi sunt doar un alt om, cu calități și defecte, ca și tine. Ador fasolea cu mărar și salată de murături sau salata orientală cu ceapă și castraveți murați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content