generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Transportul elevilor, gratuit doar pe hârtie? Problema afectează zeci de mii de elevi prahoveni

transportul elevilor, transport gratuit, Alexandru Soare, președinte interimar, elevi prahoveni, legea educației

Alexandru Soare, președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor Prahova, vorbește despre problemele cu care se confruntă elevii navetiști. Acesta susține că transportul elevilor este gratuit doar pe hârtie.

Situația transportului gratuit pentru elevi este prezentată într-un comunicat de presă trimis de Consiliului Județean al Elevilor Prahova. Alexandru Soare susține faptul că transportul elevilor este imperios necesar, însă în prezent există probleme grave în acest sens. Sunt afectați zeci de mii de elevi prahoveni.

“Problema transportului gratuit persistă

Conform noii Legi a Educației elevii ar trebui să beneficieze de transport gratuit intrajudețean, în schimb încă de la începutul noului an școlar au apărut probleme privind Normele metodologic adoptate prin HG 810 pe 8 septembrie 2023 ce face referire la accesul gratuit al elevilor la transportul intrajudețean cât și la transportul public rutier județean/metropolitan.

Citește și: “Tati Part-Time”, comedia pe care merită să o vezi la cinema alături de cei mici. Recenzia filmului

Contextul actual al situației transportului plasează elevii în circumstanțele de a plătii singuri abonamentele, astfel fiind încălcat un drept al acestora.

În Prahova sunt aproximativ 11.000 de elevi navetiști ce nu beneficiază de transportul gratuit așa cum stipulează actele normative ce reglementează sectorul educațional din România.

În județul Prahova problema persistă încă din luna noiembrie din cauza nefinalizării procedurilor de licitație organizată de CJ, cât și nefinalizarea contractelor de predare a gestiunii serviciului public de transport județean, gravitatea situației fiind agravată și din cauza relațiilor deficitare dintre ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) care susține că licențele de traseu emise de CJ nu întrunesc condițiile legale.

Din această săptămână, conform reprezentanților transportatorilor de persoane, elevii urmează să primească abonamente gratuite, însă doar pentru zilele de cursuri declarate oficial de MinisterulEducației. Într-o încercare de a remedia lacunele apărute pe 29 decembrie a fost adoptată HG 1337, însă aceasta nu a avut un aport semnificativ asupra situației transportului.

Citește și: Previziuni astrale 2024. Dragonului de Lemn aduce prosperitate și noroc – VIDEO

În acest moment, în rândul mai multor licee de pe raza județului Prahova, elevii pot beneficia de transport gratuit, un rol important jucând și Consiliile Școlare ale Elevilor care au realizat mai multe întrevederi cu direcțiuniile unităților de învățământ.

Consiliul Județean al Elevilor Prahova este unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean, vocea a 100.000 de beneficiari ai sistemului educațional, în calitate de elevi reprezentanți tragem un semnal de alarmă și cerem implicarea tuturor factorilor din sistemul de învățământ să lucreze pentru a rezolva această problemă.

Pe această cale, invităm atât autoritățile județene, cât și ISJ PH și conducerile unităților de învățământ la un dialog pe această temă.

Transportul gratuit pentru elevi este imperios necesar pentru accesul la educație

«Suntem conștienți că transportul gratuit pentru elevi este imperios necesar pentru accesul lor la educație, iar acest drept ar trebui să fie respectat și asigurat. Din păcate, constatăm că în prezent există disfuncționalități în furnizarea acestui serviciu, ceea ce afectează direct zeci de mii de elevi prahoveni.

După consultări atât în mediul online cât și cu elevii reprezentanți din teritoriu am constatat că problema încă persistă de aceea trebuie să avem parte de sprijinul tuturor actorilor sistemului educațional» – declară Alexandru Soare Președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor Prahova.”

Citește și: “Te iubesc, Amalia!”. Mesaje posibile dacă i-ar răspunde Amalia la declarațiile de dragoste

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Generația lui John

Generația lui John

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content