Tavanul unei școli din Sibiu a căzut peste 4 copii. Știrea e cutremurătoare și reprezintă o imagine clară asupra dezastrului din învățământ. Salarii mai mari pentru profesori, dar tavane lipsă? Sub 5% din PIB-ul României pentru educație pentru 2024? Ieșim în stradă sau băgăm un Netflix?
“Tavanul de rigips a căzut într-o sală de clasă unde se învăța simultan: erau elevi de-a V-a și de-a VIII-a. În total erau 13 elevi. Incidentul s-a petrecut în pauză, când patru dintre elevi au intrat din nou în clasă.
Geamurile erau deschise să se aerisească și din cauza curentului creat, la deschiderea bruscă a ușii, tavanul s-a desprins. Vreau să subliniez că nu a căzut tot tavanul dintr-o dată și așa a fost evitată o nenorocire. Copiii au fost răniți ușor,”, spune Gheorghe Banciu, directorul școlii din Alămor, conform Digi 24.
Citește și: Marcel Căpraru, profesorul educației Montessori în România, la Ploiești: “Adulții nu fac copii, ci dragoste” – VIDEO
Domnul Gheorghe Banciu face ce fac mai toți cei din învățământ: înmoaie incidentul în expresii de genul “nu a căzut tot tavanul dintr-o dată”. Cine știe de câtă vreme erau probleme cu tavanul, fie el și de rigips. Nu ne facem bine pentru că nu penalizăm astfel de incidente. Le lăsăm să fie parte dintr-o știre națională, după care ne vedem de viețile noastre.
Ligia Deca, Ministrul Educației, nu are superputeri
Nici demisiile nu sunt utile, mai ales într-un context în care, dacă întrebi 10 elevi cine este ministru educației, s-ar putea să nu știe nimeni de doamna Ligia Deca. Doamna Ligia nu stă în Sibiu și nu are superputeri ca să ajungă la toate școlile din România. Ligia Deca nu poate face minuni!
Totuși, Ligia Deca se poate duce la școala cu pricina, poate lua pulsul de la fața locului și, eventual să facă ceva pentru acea școală. Scuzele sunt absolut degeaba. Scuzele sunt bune de pus în rama, la doamna Ligia în dormitor.
Dar dacă mureau 4 copii la școala Alămor din Sibiu?
De data aceasta au fost răniți 4 copii, 2 băieți și 2 fete. Dar dacă mureau cei 4 copii? Dacă erau mai mult de 4 copii? Dacă incidentul se întâmpla în timpul orei când sunt toți elevii în bănci? Ne mai plângeam morții pe la tv, luni de zile, după care ne dădeam seama că nu se întâmplă nimic?
Cred că fiecare dintre noi este în postura de a lua măsuri în legătură cu astfel de incidente. De la simplele comentarii pe internaut și pâna la manifestările publice. Nu e o rușine protestul. Nu e o rușine să ne cerem drepturile. Nu e o rușine să vrem ca elevii să fie în siguranță atunci când sunt la școală.
În 2024, în România care tinde, cică, către digitalizare, sunt în continuare copii care au toaleta în fundul curții, care nu au acces la internet și care, din păcate, nu înțeleg care este rostul educației.
Citește și: Elevii de gimnaziu și liceu, teme pentru acasă care să nu depășească 2 ore. Proiect privind Statutul Elevului
Consider că suntem vinovați pentru ceea ce ni se întâmplă. Suntem vinovați pentru că stăm până în ultimul moment. Pentru că nu facem scandal atunci când e de făcut scandal. E mai ușor să ne treacă supărările stând în fața televizorului, la un Netflix. E mai ușor să înjurăm tot internetul și să avem părerea că suntem astfel ascultați. Dar nu! Puterea nu se află acolo!
Puterea este în fiecare dintre oamenii care penalizează tot ce nu e bine în România. Nu uitați că avem de date 4 ștampile în 2024. Fiecare vot contează. Fiecare promisiune nerespectată merită penalizată. Puteți să nu mergeți la vot, dar să nu ziceți vă așteptați ca ceva să se schimbe în România.
A căzut un tavan peste elevii unei școli din România, dar noi nu suntem în stradă? Mai gândiți-vă!
Foto: Ora de Sibiu