generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Silviu Faiăr și comunistul nea Mădălin: a love story

Cum a reușit un tânăr youtuber să provoace o revoluție internă într-un partid din România și cum a transformat doi oameni maturi în actori de scenete comice demne de Gala Umorului?

Vă întrebați cine sunt personajele din titlu, probabil. Să vă explic: Silviu Faiăr este youtuber și streamer pe Twitch. Eu l-am descoperit la finalul anului 2019 într-un clip. Se numea Youtubeoteca iar aici Silviu și prietenul său, Alex, reacționau la momente oldies but goldies din televiziunea românească. Spre exemplu, Serghei Mizil beat la Capatos sau meciul din Liga 1: Gigi Becali vs. Cartianu și Boanchiș. De atunci au urmat clipuri din ce în ce mai bune care sunt pe canalul principal al lui Silviu. Însă, el face și stream pe Twitch. În streamuri reacționează la cele mai juicy clipuri de pe net. Unul dintre acestea era de pe canalul Partidului Comunist Român. Aici intră în scenă personajul nea Mădălin. Pe scurt, în acel filmuleț domnii Mădălin Lăutaru și Liviu Sandu, membri în Partidul Socialist Român, -au adus un omagiu lui Nicolae Ceaușescu, ne-au spus care sunt avantajele socialismului și au făcut și câteva remarci homofobe, că nu se putea altfel.

Cum s-a ajuns la beeful dintre Faiăr și Mădălin Lăutaru?

Simplu. Cei din PSR au văzut reacția lui Silviu și au revenit cu un alt clip în care i-au răspuns (ei au crezut că i-au dat diss). Aici nea Mădălin a fost cel mai vocal și…s-a lăudat cu placa video cu 800 de FPS-uri. Beeful a continuat și în episodul 3 în care a apărut drama. Domnu` Liviu a anunțat că își dă demisia din partid după ce ceilalți membri s-au dezis de el și de nea Mădălin din cauza unor vorbe grele despre comunitatea LGBT (asta așa pe scurt: a apărut un comunicat de presă de la organizația de tineret a partidului care a spus că ceilalți membri nu sunt homofobi). În episodul 4, duo-ul de șoc, nea Mădălin și domnu` Liviu, continuă să ne uimească cu clipuri savuroase filmate în beciul PSR. De teamă să nu fie violat de persoanele gay, nea Mădălin găsește o metodă inteligentă de a se apăra…

Și în acest episod au adus vorba de Silviu Faiăr. Ba chiar au promis să-l facă șef la cenzură atunci când comuniștii vor ajunge la putere și desigur îi vor da un calculator cu muuulte FPS-uri. Tot ce trebuie să facă Silviu pentru acest post este să scape de cel care a scris acel comunicat de presă referitor la poziția PSR față de persoanele LGBT (ziceți voi că ați refuza oferta, că nu vă cred). Desigur, ne-am uitat la capodopera aceasta pe Twitch și mulți cred că au avut coșmaruri în noaptea aceea cu nea Mădălin în chiloți de tablă. Dar războiul a continuat și a urmat o altă replică. O scenetă care l-ar face invidios și pe Caragiale. Aici acțiunea are loc în 2024 la alegerile prezidențiale. Domnu` Liviu este președintele României și anunță măsurile pe care le va lua pentru iubitul popor. Apoi la final, ia cuvântul nea Mădălin care promite că din ziua următoare Faiăr este șef la cenzură și mai promite că „va avea grijă de viitorul acestui tânăr”(te-ai scos).

Evident, Silviu a reacționat pe Twitch și la asta. Nea Mădălin, așteptăm răspunsul tău! Îl lași să scape nepedepsit?! Btw, dacă vreți să vedeți clipurile le găsiți pe canalul Partidul Comunist Român.

Ce trăsnăi mai face nea Mădălin atunci când nu se joacă de-a comunistul

Pe lângă secretar general al PCR, nea Mădălin este și muzician că doar îl cheamă și Lăutaru. Era normal, nu? S-a lansat în muzică și are UN HIT pe canalul său. Este un cover și se numește „Am o fustă creață creață”. Dar este o piesă cu un mesaj mult mai profund față de original. Aici nea Mădălin parodiază persoanele LGBT, îi urează lui Ludovic Orban să-și rupă nasul și spune că nu poartă mască. Și probabil  îl parodiază și pe Dorian Popa pentru că are un cățel în videoclip. Dar piesa e catchy și el are voce plăcută. (Nea Mădăline, dacă citești asta, spune-mi de unde ți-ai cumpărat rochia și încearcă altă culoare de ruj, rozul nu te prinde deloc).

E bine ce face Faiăr?

Datorită lui Silviu Faiăr acest minuscul partid a devenit ceva mai cunoscut. Și cel mai probabil tot din cauza lui, domnu` Liviu și nea Mădălin au fost nevoiți să plece din PSR. Pentru că acel clip în care nea Mădălin insulta persoanele LGBT avea câteva sute de vizualizări, în timp ce doar pe live-ul de pe Twitch a ajuns la vreo 2500 de oameni iar mai târziu a fost pus și pe YouTube. Faiăr, tată, vezi ce ai făcut? Ai transformat 2 adulți în niște măscărici. Pentru că nea Mădălin și nea Liviu au intrat în joc. Ei știu că Faiăr reacționează la clipurile lor așa că au început goana după atenție și publicitate. Adică, sigur, înțeleg că reacțiile lui sunt pentru distracție și nu e nimic făcut din răutate. Și chiar dacă ai încerca să le explici că nu e bine să fii homofob, că nu e ok să pupi icoane cu Ceaușescu sau că ei se cred comuniști dar au și niște influențe fasciste care sunt fix din extrema cealaltă, efectiv n-ai cu cine. Vorbești cu average romanian boomer. Așa că ai 2 variante: continui să faci mișto de ei că faci treabă bună aici sau îi lași în pace ca să nu se facă de râs și mai mult.

Mesaj pentru nea Mădălin

Nea Mădăline, ești comic și simpatic. Dacă te-ai angaja la vreun teatru de comedie ai da lovitura. Ai deveni nea Mădălin miliardar, crede-mă. Dar cum nu ești actor deocamdată, doar te faci de râs pe net. Măi omule, ai o vârstă și stai să te cobori la mintea copiilor. Să te îmbraci în femeie, să te joci de-a secretarul de partid și să vii în chiloți de tablă…Noi râdem cât încape, nu-i problemă. Dar râdem de tine, nu cu tine. Știu că așa mai crești și tu prin online-ul ăsta capitalist, dar să nu te superi când colegii de școală or să facă mișto de nepoții tăi. Atât am de zis.

Pe final, fac un mic disclaimer și vă spun că acest articol e un pamflet.

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Laura Dori

Laura Dori

Cine sunt eu? Spun cu mândrie că am fost reporter la Europa FM mereu la datorie pentru știrile care contează. Iubesc tot ce ține de radio și muzica bună. Ce fac acum? Sunt studentă la facultatea de jurnalism, mai exact la specializarea publicitate. Stau cu ochii pe tot ce mișcă în online pentru că de-abia aștept să comentez. Și mai am și un podcast. Acolo vorbesc despre muzică rock iar aici pe site mă găsiți cu subiecte juicy din lumea internetului. Ce o să fac în viitor? Probabil fix același lucru. Și poate și ceva copywriting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content