generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Odă lui Silviu Gherman

Silviu Gherman actor

Descoperim o bijuterie a internetului în articolul de astăzi. Este vorba despre Silviu Gherman. Câteva dintre clipurile lui au devenit virale pe net și, chiar dacă nu ați auzit de Silviu Gherman, sigur ați auzit de olărit cu Brad Pitt sau Alexandru Gură de Aur (ăla cu musca și albina). Dar mai bine să vă fac cunoștință cu Gherman.

Cine este Silviu Gherman?

Silviu Gherman este poate cel mai neconvențional creator de conținut din YouTube-ul românesc. El este actor profesionist și în clipurile sale face în special voice-over-uri la alte filmulețe. Deși a absolvit mai întâi SNSPA și a cochetat și cu muzica la un moment dat (Mes Quins, dacă nu știați), a rămas la actorie.

De ce sunt clipurile lui atât de interesante?

În primul rând, sunt extreeeem de originale. Până acum, tot ce există în YouTube-ul românesc urmează un tipar. De regulă, fetele se filmează atunci când se machiază, mănâncă, merg la cumpărături, deschid colete, vorbesc despre produse favorite de machiaj și îngrijire, ne arată sau ne povestesc o zi din viața lor etc. Probabil știți foarte bine genul acesta de conținut. La fel cum băieții au canale de gaming, de reacții, degustă mâncare și, ocazional, mai stau și ei la câte o poveste cu abonații. Clipurile în sine sunt originale, dar conceptul a fost preluat deja de sute de ori.

Ceea ce face Silviu, însă, nu am mai văzut la nimeni. Vă spuneam mai sus că ia clipuri de pe net cărora le face voice-over-uri. Dar sunt niște clipuri la care nu te-ai aștepta, în primul rând. Spre exemplu, înregistrări uitate din arhiva TVR, podcasturi străine, filmulețe din perioada comunistă, scene din filme cunoscute și câte și mai câte. Ideea e că niciodată nu știi ce va alege să facă în următorul clip. Iar dublajul este absolut spectaculos. Silviu are multe personaje. Fiind actor profesionist interpretează copii, femei, tineri, bătrâni, cu sau fără ticuri verbale, cu defecte de vorbire, cu voci mai groase sau mai subțiri. Efectiv, you name it și Silviu Gherman poate să-l imite. Iar textul pe care îl scrie este la fel de creativ și imprevizibil. Ca să îți dau cel mai bun exemplu, găsești la el pe canal clipul „Estetică cu prof. Virgil Fecioru”. Acolo, domnul profesor interpretat de Silviu Gherman vorbește despre cubiști, suprarealiști și despre o expoziție cu gărgărițe. În realitate, dacă vei căuta clipul sursă, o să vezi că de fapt Virgil Fecioru nu este nimeni altul decât Slavoj Zizek- filozof, critic cultural, psihanailst, politolog și profesor universitar. Așadar, nici vorbă să deschidă o expoziție cu gărgărițe.

Nu în ultimul rând, Silviu se pricepe să și editeze filmulețe. Replicile lui se suprapun perfect cu originalul la care adaugă efecte speciale. E foarte atent la detaliile astea. Pe scurt, adaugă sunete de pași, zgomotele de fundal de pe culoarele sălilor de sport, sunetul pe care îl faci atunci când te scarpini sau când te miști într-un fotoliu de piele. Nu lasă nimic la voia întâmplării. Cred că cel mai bine editat și complex clip este cel cu Busu care prezintă vremea. Pentru că trebuie să-l vezi de mai multe ori: odată să auzi ce spune Busu, a doua oară să asculți ce i se suflă în cască și a treia oară ca să citești burtiera.

Doar voice-over-uri știe să facă?

Nu. Are o altă serie de personaje pe care le interpretează chiar el. Unul dintre acestea este Victor Eftimiu, care este o ironie la adresa comedianților. Victor Eftimiu spune cele mai răsuflate glume (dar cumva tot îți vine să râzi de cât de proaste sunt). Îi mai are și pe Traian Furtună- sau ar trebui să-i zic Taian Futună pentru că nu poate să pronunțe „r”- nimeni altul decât călătorul la Gara din Pașcani, pe Dragoș Movileanu-Caraulea care lecturează duminică seara, pe Niculae Trepan care a demascat conspirațiile masonilor și pe speologii fără lanternă, care stăteau pe întuneric în peșteră (da, clipul era efectiv negru și avea doar sunet).

Pe canal are și niște video-uri mai vechi cu un umor mai greu de înțeles. Să spunem că ceea ce făcea el nu era pentru toată lumea. Chiar și acum îți trebuie ceva referințe culturale ca să poți să te prinzi la anumite glume. Și asta îl face cu atât mai interesant.

Ah da, să nu uit să vă spun că a fost și la iUmor și Românii au Talent cu niște numere de stand-up foarte șmechere.

Și totuși…

Gherman a mai supărat oameni cu video-urile lui. Probabil cel mai tare l-a supărat pe Ștefan Mandachi atunci când a parodiat un clip în care suceveanul anunța că strânge bani pentru Crucea Roșie vânzând centimetri din metrul lui de autostradă. Mandachi anunțase întâi că îl dă în judecată pe Gherman și îi cere un milion de euro, dar s-a răzgândit între timp. Așa că s-a mulțumit să îi dea jos clipul de pe YouTube și de pe celelalte platforme pe motiv de copyright.

Și știu că deși l-am tot lăudat mai sus, m-a trigger-uit și pe mine. O singură dată, ce-i drept. De ce? Glume cu și despre cancer în aceeași săptămână. Nu sunt vreo sensibilă dar cred că e suficient de creativ să mai găsească și alte boli, nu? Am râs la ele, nu vreau să mint. Așa că am să închei acest articol spunând: Gherman, tată, ne vedem în iad. (Vă dați seama că am toată stima pentru Silviu și ce am scris aici e un pamflet, nu? Nu vreau să-l atac, ci dimpotrivă, așa cum zice și titlul, vreau să-i fac cunoscut geniul neînțeles. Asta, dacă mai avea nevoie).

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Laura Dori

Laura Dori

Cine sunt eu? Spun cu mândrie că am fost reporter la Europa FM mereu la datorie pentru știrile care contează. Iubesc tot ce ține de radio și muzica bună. Ce fac acum? Sunt studentă la facultatea de jurnalism, mai exact la specializarea publicitate. Stau cu ochii pe tot ce mișcă în online pentru că de-abia aștept să comentez. Și mai am și un podcast. Acolo vorbesc despre muzică rock iar aici pe site mă găsiți cu subiecte juicy din lumea internetului. Ce o să fac în viitor? Probabil fix același lucru. Și poate și ceva copywriting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content