generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

De ce ar trebui să ne fie teamă să spunem ce vrem pe internet. Despre „cancel culture”

mikey-hash

În timp ce făceam un raid pe YouTube-ul românesc, nu am putut să nu observ câți oameni controversați există acolo. Sunt efectiv ca niște comori ascunse: la început nu le dai atenție, dar după 2 minute de urmărit îți dai seama că acolo e ceva de văzut. Astăzi vorbim despre aceste „bijuterii” de clipuri. Cele care te fac să te umpli de nervi imediat ce le-ai dat play.

La ce clipuri mă refer și cine ar face așa ceva

Unul dintre acești oameni e Mikey Hash care s-a schimbat radical față de perioada în care făcea Doza de Hash. Bine, eu nu prea îl urmăream nici atunci pentru că nu găseam absolut nimic amuzant, ba chiar era enervant pe alocuri. No hate, a fost decizia mea să nu mă uit deși cei mai mulți cunoscuți de-ai mei erau mari fani ai Dozei. Acum însă, Mikey Hash a dus cringe-ul la un nou nivel. Pe lângă faptul că filmulețele au un titlu de tip Click sau Can-Can (Creative Monkeyz BANAȚI de pe Twitch, de exemplu) și subiectele mi se par super infantile și cumva învechite. Adică tipul de content pe care îl face acum Mikey Hash era la modă prin 2010. Și să nu uităm că el a spus la un moment dat că lumea vrea să-l „canceleze”, adică să-l oprească din a face YouTube pentru ce a spus referitor la Creative Monkeyz și chiar l-au amenințat cu moartea (deși n-a arătat nici un screenshot măcar referitor la treaba asta. Mikey Hash- drama queen confirmed?)

Trecem la videoclipurile din „categoria grea”

Mikey Hash, așa cringe pe alocuri, e inofensiv. Adică el nu își dorește să fie un influencer „formator de opinie”. Practic, nu te alegi cu nimic după ce ai închis un videoclip de-al lui. Și ăsta poate fi un lucru bun uneori.

Doamnelor și domnilor, în colțul din stânga îl găsim pe Mihail Neamțu. Clasicul boomer care a descoperit internetul și live stream-urile pe YouTube. Pentru cine nu știe, Mihail Neamțu e membru în partidul ăla mișto al lui Băsescu (de care n-a auzit nimeni). Legenda spune că sunt numai intelectuali acolo. În fine, Mihail Neamțu este clasicul conservator care a susținut cu tot sufletul „Coaliția pentru familie” pentru că a închiriat și autocare care să ducă oamenii la vot. Îți dai seama de aici că e genul care nu vrea să audă de comunitatea LGBT, care crede că familia e formată dintr-un bărbat și o femeie, e foarte religios, este patriot convins, e anti-avort. Respectă un tipar. Pe pagina lui de Facebook a dat mare un mare fake news zicând că „Universitatea Oxford abandonează predarea muzicii clasice, socotită prea colonială. Bach și Vivaldi vor fi înlocuiți cu ultimele staruri de muzică pop. Spațiul academic britanic e invadat de retorica neomarxistă a celor de la Black Lives Matter. Vestigiile culturii europene sunt anihilate întrucât marii compozitori au fost, chipurile, în complicitate cu supremația albă.” Dar Oxford a negat toată treaba, de fapt în articolul pe care îl dădea el ca sursă era propunerea unui profesor de acolo, nu era în niciun caz decizia Universității. Și mă rog, are discursul ăsta de conservator obosit care se crede mare intelectual și pe canalul de YouTube și cheamă invitați care au aceleași păreri ca el. Este genul Trinitas Tv average enjoyer.

În colțul drept se află Cezar Ionașcu. El este un nene care apărea pe vremuri la o emisiune pe TVR 2 și avea o rubrică exact ca cea a Danei Budeanu, doar că pentru bărbați. „Daniel Budeanu” este un exemplu perfect de masculinitate toxică. Genul care crede că femeia trebuie să stea la cratiță și să aibă grijă de copii. Femeia nu trebuie să fie independentă financiar, trebuie susținută de bărbat. Și evident, că un astfel de personaj este anti-vaxxer și în pandemie a încurajat oamenii să nu respecte regulile de protecție. Are canal de YouTube acum, evident. Și acolo le vorbește bărbaților în același fel în care le vorbește Dana Budeanu femeilor. Măcar Dana Budeanu avea o logică în ceea ce spunea, spre deosebire de acest domn care face tot felul de asocieri și figuri de stil iar la final nu înțelegi nimic din ce a vrut să spună. Îți mai dai seama din titluri despre ce naiba e vorba acolo.

Și acum nu mai avem voie să spunem ce vrem pe YouTube?

Normal că avem voie. E o țară liberă, spunem ce vrem, când vrem. Problema este alta. Atunci când spui niște lucruri mai…controversate, ca să nu le zic greșite, tu le dai „apă la moară” unor oameni care gândesc ca tine, influencerule. Și așa aduni în jurul tău o comunitate care spune prostii pe care tu le întărești. Adică, atunci când vezi un om cult ca Mihail Neamțu spunând „jos comunitatea LGBT” îi dai dreptate că doar e deștept, nu? La fel cum am afirmat și în cazul lui Loren, problema nu e că el spune prostii, ci că are adepți care să le creadă și să le ducă mai departe și de asta noi nu o să evoluăm. Aceeași chestie se aplică și aici. Pentru că oamenii nu vor învăța niciodată să fie mai inclusive, mai toleranți cu minoritățile gen LGBT sau persoane de altă rasă tocmai pentru că există specimene ca Mihail Neamțu care susțin astfel de opinii. Sau că femeia e mașinărie de făcut copii, călcat, spălat și trebuie să-și abandoneze cariera ca să aibă grijă de familie după cum ne spune amețitul de Ionașcu.

Disclaimer: Ce am scris eu aici e un pamflet. Dacă vrei să îi urmărești pe cei amintiți mai sus, sau pe oricine altcineva, simte-te liber să o faci. Nu sunt adepta „cancel culture” și nu vreau ca nimeni să se oprească din ceea ce face. Eu aleg să nu-i urmăresc ca să nu mă umplu de nervi. Dacă tu vrei să faci asta, încearcă să te informezi puțin referitor la ceea ce debitează ei pe acolo, să nu iei „de bun” și să ai propriile tale opinii.

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Laura Dori

Laura Dori

Cine sunt eu? Spun cu mândrie că am fost reporter la Europa FM mereu la datorie pentru știrile care contează. Iubesc tot ce ține de radio și muzica bună. Ce fac acum? Sunt studentă la facultatea de jurnalism, mai exact la specializarea publicitate. Stau cu ochii pe tot ce mișcă în online pentru că de-abia aștept să comentez. Și mai am și un podcast. Acolo vorbesc despre muzică rock iar aici pe site mă găsiți cu subiecte juicy din lumea internetului. Ce o să fac în viitor? Probabil fix același lucru. Și poate și ceva copywriting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content