Portavoce pentru tineret

Inflația de podcasturi. De ce toate vedetele din România cred că ăsta e secretul succesului

inflatia-de-podcasturi

Pentru că deja știți că îmi place să explorez internetul, nu am putut să nu observ cum din ce în ce mai mulți oameni au acum podcasturi pe YouTube. În ultimul an a fost efectiv o inflație. Au apărut fix ca ciupercile după ploaie. Atenție! Urmează un pomelnic: Mihai Morar, Cătălin Măruță, Damian Drăghici, Bobonete, Gojira, Speak, George Buhnici, Micutzu, Oana Zăvoranu, Dana Budeanu, Radu Țibulcă, Bogdan Mălăele, Marius de la Încă Ceva, chiar și Laura Giurcanu sunt doar câteva dintre vedetele care au luat-o pe calea asta. În România, podcasturile au devenit foarte populare relativ de curând, însă acest trend a apărut de ceva timp în străinătate (recomand podcasturile BBC care sunt foarte mișto și educative).

Acum de ce înjosești oamenii că și-au făcut podcast?

Ei bine, ideea de podcast mi se pare foarte bună atâta timp cât e făcută…cu cap. Eu una, vreau să învăț ceva nou la final. Sau măcar să râd și să mă simt bine în timpul episoadelor. Dar nu e și cazul podcasturilor celor menționați mai sus. Pe aici prin bătătură, aproape toate zici că sunt trase la xerox. Ca să fiu mai clară, sunt efectiv aceiași oameni care „se plimbă” pe canalele astea de YouTube. Doar din ce am apucat să văd eu, Cabral a fost la vreo 3 din cele pe care ți le-am enumerat mai sus. La fel și Pepe, Ana Morodan, Andreea Raicu sau Adrian Nartea. Ba chiar creatorii au început să se viziteze între ei. Oana Zăvoranu a fost la Măruță, Micutzu la Bobonete, Dana Budeanu la Damian Drăghici, Buhnici la Mihai Morar. Când au devenit podcasturile „lanțul slăbiciunilor”?! Oare chiar vrem să vedem aceleași persoane spunând aceleași lucruri în emisiuni diferite? Atunci când o vedetă face asta și merge la mai multe  posturi TV îți spun eu că schimbăm canalul.

Dar măcar au content de calitate?

Bun, acum că am aflat CINE vine, trebuie să aflăm și CE se discută în aceste podcasturi. Dacă mă întrebi pe mine, e bârfă cât încape. Așa că o ascultăm pe Oana Zăvoranu vorbind despre Pepe sau pe Oana Roman la cafeluță cu Măruță. Și mai aflăm ceva despre nu știu ce dramă prin care trece Mikey Hash. Cam asta se întâmplă acolo. Atunci când o vedetă este invitată nu poate să spună lucruri prea educative. În general, vorbește despre viața personală și apoi se apucă să gossip cu gazda despre colegii de breaslă. Desigur, am văzut că au fost și câteva excepții atunci când invitați au fost niște specialiști cum ar fi Mihaela Bilic care este medic nutriționist și a dat sfaturi despre diete. Sau dr. Cristian Andrei care a avut de spus chestii interesante despre suflet și psihic. Dar, să fim serioși, nu-i așa că e mult mai juicy să auzi o vedetă cum își face de râs fostul soț? Sau să-i ascultăm pe intelectualii nației- Tzanca Uraganul și Florin Salam (hai că știu că v-ați uitat).

Există 2 feluri de podcasturi ale vedetelor: cele care au și invitați și cele în care gazdele sunt „one man show” adică vorbesc singure în fața camerei cum fac Oana Zăvoranu și Dana Budeanu. Dacă la alea unde se poartă un dialog mai ai ce afla de la invitați măcar un lucru pe care nu-l știai, de la doamnele care fac monolog cu camera…slabe șanse. Eu m-am uitat la câteva episoade din podcasturile Oanei Zăvoranu și Danei Budeanu. Mi-a fost milă până și de scaunele pe care stăteau că au trebuit să asiste la un show bun de ținut „la ușa cortului”. În principiu, Zăvo dă cu sete în vedetele din România dar are niște titluri…de-ți vine să-ți dai palme. Efectiv mahalaua la ea acasă. Poate să se ia de cine vrea, mai ales că are material cu vedetele de la noi. Dar ar putea să o facă mai cu stil, într-un mod amuzant, smart. În schimb, am auzit cuvântul „mocangeală” de 500 de mii de ori și niște aluzii pe care, eu una, nu le-am înțeles.

Despre Dana Budeanu nici nu mai spun. Cred că știți și voi că se lua de oamenii simpli care purtau borsete și de fetele cărora le cărau prietenii pungile de cumpărături. Dănuța s-a retras de pe YouTube și s-a mutat pe Vimeo unde trebuie să dai bani, mafiotule, ca să te insulte.

De ce mă enervează că vedetele au podcasturi

De parcă n-ar fi suficient că invitații se repetă și conținutul, cu mici excepții, nu e unul tocmai calitativ, gazdele acestor podcasturi profită de notorietate să mai atragă puțin atenția asupra lor. Au sponsori care le dau echipamente de mii de euro, așa că la calitatea audio-video n-am ce reproșa. Dar măi, Măruță, nu ți-a fost de ajuns că îți tragi invitații de limbă la sosurile iuți în emisiunea de la ProTv? Acum încerci așa mai „cu perdea” la o cafeluță în podcast? Sau Mihai Morar care are emisiune și la tv și la Radio Zu și pe care oricum îl știe lumea și acolo face fix la fel: cheamă oameni faimoși din țară cu care stă de vorbă. Efectiv nu înțeleg de ce ai avea un podcast în care să faci același lucru pe care îl faci în emisiunea ta. Măcar dacă ar fi fost ceva tematic, în care „gazdele” să ne vorbească despre politică, istorie, psihologie, artă sau despre orice altceva din care ai putea să iei o informație. Nu să stea la o bârfă sau să înjosească alte persoane.

Pe final, vreau să spun că avem creatori de conținut foarte fain și la noi în țară. Din păcate, mulți nu prea au loc de Măruță, Morar, Zăvoranu și compania pentru că ei nu sunt faimoși. Eu una, prefer să ascult pe cineva cu mai puțină notorietate dar cu o tematică a podcastului bine definită (la fel cum spuneam mai sus, despre istoria muzicii, psihologie, politică sau whatever) pentru că dacă vrei să afli ceva despre un subiect, ascultând un podcast e o metodă simplă și rapidă ca să faci asta.

P.S: dacă vrei un podcast care merită, recomand „România la Volan” al lui Bogdan Stoica. El se documentează foarte bine înainte și ne explică ce mai e hot right now prin țărișoara noastră, dar o face într-un mod foarte smart.

Disclaimer: Dacă îți plac podcasturile enumerate mai sus, go ahead. N-am nimic cu tine. Poți să asculți ce îți place ție. Nu săriți nici că m-am luat de Morar, Măruță, Buhnici și toți cei înșirați în pomelnicul de la început. Doar știți că articolul ăsta e un pamflet și nu vreau să supăr pe nimeni.

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Laura Dori

Laura Dori

Cine sunt eu? Spun cu mândrie că am fost reporter la Europa FM mereu la datorie pentru știrile care contează. Iubesc tot ce ține de radio și muzica bună. Ce fac acum? Sunt studentă la facultatea de jurnalism, mai exact la specializarea publicitate. Stau cu ochii pe tot ce mișcă în online pentru că de-abia aștept să comentez. Și mai am și un podcast. Acolo vorbesc despre muzică rock iar aici pe site mă găsiți cu subiecte juicy din lumea internetului. Ce o să fac în viitor? Probabil fix același lucru. Și poate și ceva copywriting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content