generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

De ce vrea Măruță să își tortureze invitații

catalin maruta

Zilele trecute m-am uitat la câteva dintre emisiunile lui Cătălin Măruță de la ProTv. Veșnicul format, lumea vine pe happylică și stă la interogatoriu. Dar Măruță mai are o rubrică numită „Spui tot sau îți ia gura foc”. Are câte un invitat în fiecare zi și cel care participă trebuie să răspundă obligatoriu la câteva întrebări. După fiecare răspuns, trebuie să aleagă dacă Măruță citește întrebarea pe post sau dacă mănâncă buletele alea de cașcaval cu „bulion” picant, întrebarea se rupe și nu mai știe nimeni nimic…teoretic. Rubrica asta a făcut din emisiunea lui un spectacol sinistru și cringe care deja întrece programele TV banale din România cărora le mai fac rating cel mai probabil doar pensionarii dornici de can-can.

Dar ce cuvinte dure. De ce le-am folosit?

În principiu, pentru că Măruță pune niște întrebări foarte incomode. Efectiv încearcă să intre cu bocancii plini de noroi în viețile celor care acceptă provocarea lui stupidă. Unele sunt întrebări foarte personale, altele se leagă de colegii invitaților. Pentru că, vedeți voi, Măruță are o misiune clară: să stârnească certuri și multă dramă între oameni punându-i pe invitați să-i vorbească de rău. Și când e un conflict care există deja, toarnă benzină pe foc. Țin minte că atunci când a fost mare ceartă între folcloristele Maria Dragomiroiu și Elena Merișoreanu, doamna Dragomiroiu a fost la sosurile iuți unde Măruță a pus-o să zică 3 defecte ale Elenei Merișoreanu după ce ele deja se certaseră pe la alte emisiuni la fel de „mișto” (e foarte matur să îndemni două femei să se facă în fel și chip la televizor).

Alt motiv pentru care mi se face silă atunci când văd pe cineva la sosuri, e că poți să îți dai seama din răspuns care a fost întrebarea. Măi omule, Mihai Trăistariu a dat răspunsul „21 de centimetri” și apoi a mâncat iute ca să nu citești întrebarea. Hmm…mă întreb CARE O FI FOST ÎNTREBAREA OARE?! Ca să nu mai spun că e extrem de personală și absolut cretină.

Măruță, vampirul însetat de rating

Atunci când un invitat nu vrea să răspundă la o întrebare pentru că, cel mai probabil, i-ar afecta imaginea, cariera sau viața de familie, Cătălin Măruță devine brusc un copil răsfățat de grădiniță care bate cu pumnul în masă că vrea un răspuns. Încearcă să pună cât mai multă presiune pe invitați să citească întrebările, mai ales pe cele mai juicy care ar putea isca o dramă pe aici pe plaiurile mioritice. Iar atunci când cineva enumeră defectele unui coleg, Măruță încearcă să le exagereze. Ai zis cumva despre cineva că e coleric sau că se enervează repede? Cătălin o să spună: „Aah, deci e nebun.” Face genul ăsta de divertisment doar-doar se vor mai certa niște oameni din cauza lui ca să aibă material pentru următoarele ediții.

Torționarul

Voi ați văzut vreodată cât sos pune Măruță pe buletele de cașcaval ale invitaților? Nu? Vă zic eu. Le îneacă pur și simplu. Varsă acolo pe ele cât încape, ba mai bate și sticla pe fund poate-poate o ieși mai mult ca să își tortureze invitații cum se cuvine, că așa face o gazdă bună. Așa vrea Cătălin să se răzbune pe cei care au bun-simț și nu vor să intre în conflict cu nimeni răspunzând la niște întrebări de toată jena: să le dea măcar vreo 2 zile shut down la stomac.

Cred că efectiv a vrut să-l bage în spital pe nenea ăla care cânta muzică populară (Constantin Enceanu parcă îl chema). El se plângea pe acolo că are probleme cu stomacul și Măruță turna juma` de litru de sos. De ce ai face asta? Adică, e un om în vârstă. Normal că mai are și probleme de sănătate. Nu-l pui să mănânce prostia aia picantă ca să-l ia Salvarea după.

Dar dacă te duci la sosurile iuți nu pleci doar cu probleme cu stomacul. Pleci și cu ceva traume psihice atunci când îl vezi pe Măruță țipând la tine și mărșăluind ca un torționar gata să te ia la bătaie dacă nu vrei sau nu știi să răspunzi la vreo întrebare. Pentru că el poate să sară de la atitudinea de copil de grădiniță la cea de securist în câteva secunde. Plus că încearcă să te convingă (a se citi insistă până când devine absolut enervant) să răspunzi.

Invitați memorabili

Cântăreața de muzică populară, doamna Maria Cârneci, a fost singurul invitat care i-a dat lui Măruță ce merita. Găsiți emisiunea pe YouTube. Urmăriți-o pentru că nici nu știți ce pierdeți. Spoiler alert: Nu doar că l-a lăsat să citească o singură întrebare din 8 ca să nu aibă de ce să se lege după, dar l-a și înjosit în direct la Tv. Doamna Maria Cârneci a făcut caterincă în 20 și ceva de minute cât n-au făcut alții în toată viața lor. Măruță era fiert tot pentru că voia să mai pună niște paie pe foc și să afle ce mai făcea ea prin tinerețe, iar ea spunea bancuri foarte relaxată. Plus că hârtiile pe care erau întrebările le rupea doamna Cârneci pentru că i-a zis lui Măruța, citez, „tu ești parșiv”. Plus atitudinea ei care e de invidiat. Serios, îmi doresc să merg și eu în emisiune și să șterg cu el pe jos prin platou (metaforic vorbind, desigur) așa cum a făcut doamna Cârneci, noul meu model în viață. Și momentul meu preferat al emisiunii: Maria dă răspunsul, Măruță îi zice: „Hai să citim întrebarea.” Doamna Cârneci în timp ce rupe hârtia: „Hai s-o citim.” Ați fost a real queen, doamnă. Tot respectul meu. Măruță nu merită să aibă invitați cu bun-simț care nu vor să-l enerveze și vor să îi facă pe plac. El are nevoie de persoane precum Maria Cârneci.

Concluzia…

Știți că atunci când Olivia Steer spune câte o prostie, nimeni nu o bagă pe ea în seamă? În schimb, toată lumea se întreabă cum o suportă Andi Moisescu. La fel se întreabă și ce vede Andra la Măruță (asta apare cam în toată secțiunea de comentarii, crede-mă).

Disclaimer: Măi Cătălin, nu te supăra pe mine. A fost un pamflet ce am scris mai sus ca să râdem și noi puțin. Nu am absolut nici o problemă cu tine personal sau cu emisiunea. Dar poți să o mai chemi pe doamna Maria Cârneci la sosuri. A fost prea amuzant. 

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Laura Dori

Laura Dori

Cine sunt eu? Spun cu mândrie că am fost reporter la Europa FM mereu la datorie pentru știrile care contează. Iubesc tot ce ține de radio și muzica bună. Ce fac acum? Sunt studentă la facultatea de jurnalism, mai exact la specializarea publicitate. Stau cu ochii pe tot ce mișcă în online pentru că de-abia aștept să comentez. Și mai am și un podcast. Acolo vorbesc despre muzică rock iar aici pe site mă găsiți cu subiecte juicy din lumea internetului. Ce o să fac în viitor? Probabil fix același lucru. Și poate și ceva copywriting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content