Portavoce pentru tineret

Șobolanii sunteți voi. Despre minciunile din spatele cărților de educație financiară

kiyosaki

Puține lucruri mi se par mai inutile pe lumea decât acele cărți care promit că te vor învăța să faci bani. „Tată bogat, tată sărac”, „De la idee la bani”, „Secretele succesului”, „Dă lovitura!” sunt doar câteva exemple de țepe pe care le iei atunci când decizi că vrei să faci educație financiară. Îți explic mai jos de ce ar trebui să faci altceva cu banii pe care i-ai cheltui pe astfel de cărți și de ce autorii lor sunt, într-un fel, niște „șobolani”.

De ce nu ar trebui să arunci banii pe fereastră

Robert Kiyosaki vorbește în cartea sa, „Tată bogat, tată sărac” despre o „cursă a șobolanului”. Practic, șobolanii sunt oamenii simpli care se trezesc dimineața și apoi fug la job acolo unde petrec 8 ore sau chiar mai mult muncind pentru un patron care face mai mulți bani pe spatele lor. Kiyosaki spune că sunt aceiași oameni care fac credite la bancă și se îngroapă în datorii ca să își cumpere o casă. Până aici, are dreptate. Oamenii muncesc ca niște sclavi la marile corporații pe salarii mizerabile, dar sunt obligați să facă asta ca să își plătească rata la apartament în următorii 30 de ani. În timp ce patronii fac bani frumoși de pe urma lor. Care e soluția pe care ți-o oferă autorul cărții? Să îți deschizi afacerea ta. Asta îți spune, in a nutshell. Să bați capitalismul cu armele lui. Devii tu patron și vei avea alți „șobolani” care să muncească pentru tine. Sunt atâtea erori aici că abia știu de unde să încep…dar să o luăm punctual:

1. Să îți deschizi un business e extrem de costisitor.

Dacă am învățat un lucru din toată economia și educația antreprenorială pe care am făcut-o, acela ar fi că regula de aur în afaceri este „Trebuie să cheltui bani ca să faci bani”. Orice business ai vrea să-ți deschizi ai nevoie de un minim de capital. În online trebuie să plătești un domeniu de site, dacă vrei să te apuci de YouTube trebuie să investești într-un echipament de calitate. Ca să nu mai spun atunci când vrei o afacere cu un sediu fizic pentru că trebuie să cumperi un spațiu, echipament, consumabile, resursă umană. Ai înțeles ideea. Nu oricine își permite să își deschidă o afacere din simplul motiv că nu are capital.

2. Îți trebuie cunoștințe solide ca să administrezi o afacere

Nu toată lumea are spirit antreprenorial. Asta presupune multă răspundere și capacitatea de a lua decizii bune rapid. Orice pas greșit te duce rapid în faliment. Ăsta e încă un lucru pe care autorii acestor best-seller-uri nu ți-l spun. Încearcă să îți vândă iluzia că toți putem fi ca Steve Jobs sau Donald Trump și că putem învârti afaceri de miliarde. Cunosc multe business-uri mișto care au dat faliment din cauza managementului prost: cafenele, magazine, afaceri cu petrol, restaurante. La fel cum știu locuri în care eu nu aș călca niciodată dar care funcționează de ani de zile pentru că au un marketing foarte bun și o strategie pusă la punct. Mai ales atunci când deschizi o afacere cu sediu fizic trebuie să ții cont și de multe variabile: unde e amplasat, cum arată interiorul, atitudinea angajaților.

3. Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar aplica sfaturile din carte…

În principiu, ar fi o lume plină de antreprenori care caută metode să nu plătească taxe. Dacă toată lumea ar fi patron…cine ar mai munci?! În orice afacere ai nevoie de resursă umană, de acei oameni numiți foarte plastic „șobolani”. Ar fi efectiv imposibil ca toți să aibă un business propriu. Cât despre taxe…ei bine sunt și ele bune la ceva. De acord, unele sunt exagerat de mari și absolut inutile. Dar gândește-te că fără taxe nu s-ar face drumuri, școala nu ar mai fi gratuită, nu ar mai exista spitale de stat. Și, că tot veni vorba de școală, cred că domnul Kiyosaki ar fi foarte mândru să afle că aici în România (unde a și venit în vizită ca să se ia puțin de George Buhnici la el în podcast) profesorii au devenit și ei niște mici antreprenori datorită meditațiilor.

Kiyosaki mai spune și că oamenii bogați nu muncesc pentru bani. Dacă nu pentru bani, atunci pentru ce? Nu a face bani este chiar scopul pentru care a scris cartea asta? Și scopul educației financiare nu ăsta e? Să te ajute să devii bogat cu efort minim.

Minciuni frumos ambalate

Dar azi nu mă leg doar de Kiyosaki. Mai sunt și alți autori. Cum ar fi Gary Vee, care spune că dacă îi citești cărțile vei învăța cum să ai succes, deci cum să ai bani. Dacă dai un simplu search pe google să vezi cum s-a îmbogățit Gary Vee, o să afli că el a intrat în afacerea cu vinuri a familiei sale. Practic, el venea deja dintr-o familie înstărită și atunci când ai deja mulți bani e mult mai ușor să îi înmulțești decât să pornești de la 0, eventual atunci când mai ai și datorii. Sau Napoleon Hill care a fost acuzat de fraudă pentru că a fondat o școală de publicitate și după a vândut acțiuni la școala respectivă cu 100 000 de dolari deși ele costau 1200. Tot Napoleon Hill spunea că le-ar fi luat interviuri lui Thomas Edison, Henry Ford, Theodor Roosvelt și altor oameni celebri. Nimeni nu a găsit nici o dovadă că ar fi făcut asta. Singurele interviuri reale au fost cele cu Edison. Hill a mai fost prins cu minciuna și în alte dăți când a zis că l-a ajutat pe Roosvelt să scrie celebrele discursuri. Din nou, nu a găsit nimeni nici o dovadă. El mai spunea și că e avocat, dar în biografia lui scrie că nu sunt documente care să arate că ar fi lucrat în domeniu. Și până la 60 de ani nu a făcut prea mulți bani deși dormea în hoteluri de lux pe banii soției, ca un gentleman adevărat.

Oamenii ăștia ne vând nouă ponturi cum să facem bani. Kiyosaki și Gary Vee au făcut și mai mulți bani de pe urma cărților. Efectiv, au capitalizat disperarea unor oameni care nu mai vor să fie sclavii patronilor. Și eu nu cred că cineva chiar ți-ar vinde ponturi cum să te îmbogățești.

Concluzie

Nu e nimic greșit în a fi angajatul cuiva. Soluția nu e întotdeauna să îți dai demisia și să începi propria afacere dacă nu ești pregătit pentru asta. Soluția ar fi, în schimb, ca patronii să nu-și mai trateze angajații ca pe niște sclavi și să le dea după niște salarii jenante. La fel cum nu e nimic greșit dacă vrei să ai un business al tău și vrei să asculți sfaturile din cărțile de antreprenoriat. Dacă tu crezi că ai ceva de învățat din ele, poți să faci asta liniștit. Dar și mai mișto cred că ar fi să investești în niște cursuri de educație financiară. Eu acum am vrut să îi critic pe autorii care cumva păcălesc niște oameni simpli, care nu au moșteniri sau afaceri de familie sau whatever, că e numai vina lor că nu sunt bogați, că lucrează la patron și că pot să ajungă miliardari și să nu mai muncească niciodată dacă citesc 3 cărți.

Disclaimer: Am scris asta ca să râdem și noi puțin. Nu am vrut să-l înjosesc pe Kiyosaki cum i-a făcut el lui Buhnici. La fel cum n-am vrut să îi înjosesc nici pe Gary Vee, Napoleon Hill sau pe oricine citește astfel de cărți.

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Laura Dori

Laura Dori

Cine sunt eu? Spun cu mândrie că am fost reporter la Europa FM mereu la datorie pentru știrile care contează. Iubesc tot ce ține de radio și muzica bună. Ce fac acum? Sunt studentă la facultatea de jurnalism, mai exact la specializarea publicitate. Stau cu ochii pe tot ce mișcă în online pentru că de-abia aștept să comentez. Și mai am și un podcast. Acolo vorbesc despre muzică rock iar aici pe site mă găsiți cu subiecte juicy din lumea internetului. Ce o să fac în viitor? Probabil fix același lucru. Și poate și ceva copywriting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content