Portavoce pentru tineret

Închisoare pentru copii. Proiectul de lege care îi pedepsește pe tinerii consumatori și traficanți de droguri

închisoare pentru copii, pedepse copii, proiect de lege, declic.ro, DIICOT, discernământ, consum de droguri, trafic de droguri

Consumul de droguri pus pe aceeași treaptă cu traficul. Ce proiect de lege au promulgat politicienii și care este părerea procurorilor DIICOT.

“Toți copiii prinși că fumează o dată marijuana, dintr-un gest teribilist, vor face închisoare între 3 și 10 ani. Asta din cauza unui proiect de lege care mărește disproporționat pedepsele și nu face diferențiere între deținere pentru consum și deținere pentru trafic de droguri.” (declic.ro)

Citește și: Site-ul Ministerului Educaţiei, atacat de hackeri. Ce mesaj au transmis atacatorii

Conform acestei surse, un proiect de lege cu privire la consumul de droguri poate “oferi” de la 3 la 10 ani de închisoare pentru copiii și adolescenții care sunt prinși drogându-se, fără a se fi consultat înainte părerea celor acreditați în domeniu, precum psihiatrii și psihologii sau asociațiile care se ocupă cu dependența de droguri.

Care este părerea procurorilor DIICOT?

Procurorii DIICOT nu sunt de acord cu mărirea pedepselor pentru consumul de droguri, ci doar a celor legate de traficanții de droguri, care, de fapt și de drept sunt sursa problemelor.

Cum trebuie abordată situația

Numărul copiilor care sunt tentați să încerce alcoolul, tutunul și drogurile crește din zi în zi, iar motivele nu sunt neapărat coerente. De multe ori dependența apare odată cu tentația sau din cauza presiunii anturajului.

Înainte de a se lua aceste măsuri drastice, copiii și adolescenții trebuie ascultați și supuși unor tratamente de prevenție și combatere a dependenței de droguri. În primul rând trebuie căutată sursa de unde a plecat dorința de consum.

De cele mai multe ori aceasta este de natură afectivă și pornește din traume și/sau stres acumulat pe care încearcă să le oprească cu ajutorul mirajului oferit de consumul de droguri.

Citește și: Cum am ajuns să fiu umilit de un livrator Tazz pentru că nu i-am dat bacșiș

Deși începe ca o acțiune ocazională, din simplă plăcere sau tentație, ori din dorința de a se integra într-un grup care practică acest lucru, consumul de droguri poate avea urmări foarte grave. Pe de-o parte corpul se obișnuiește cu senzația oferită de drog și va cere doze mult mai mari și mai dese, lipsa acestora conducând către sevraj.

Pe de altă parte, beneficiile sunt doar de moment, o înmărmurire a stărilor de anxietate și depresie, pe care le acaparează adrenalina și senzația de relaxare oferită de drog.

Putem lua în calcul și consumul de drog fără consimțământ care de altfel conduce tot către dependență, iar în acest caz copiii care au fost abuzați și obligați să consume nu au nicio vină pentru ulterioarele considerente, fiind doar un impuls al corpului, un răspuns normal la o acțiune care provoacă dependență.

Răul tăiat din rădăcină

Părinții trebuie să vorbească deschis despre droguri cu copiii și să le explice efectele pe care la au asupra minții și asupra corpului, dar și riscurile și consecințele consumului de droguri. De asemenea, copilul trebuie să găsească siguranță și încredere în figura paternă pentru a putea fi sincer și deschis despre problemele care apar în viața lui.

Este necesar pedeapsa în rândul copiilor?

Răspunsul scurt – nu. Copiii nu au discernământ total și nu sunt pregătiți să răspundă prompt pentru propriile acțiuni. Ei au nevoie de înțelegere, de tratament special și de un specialist cu care să discute pentru a-și putea înțelege acțiunile, emoțiile și pentru a le trata corespunzător.

Implicarea legii și a pedepsei cu închisoarea nu face altceva decât să agraveze situația, să sperie copiii și adolescenții care consumă droguri, ceea ce nu îi va face să ceară ajutor și consultanță, ci îi va împinge către acte mult mai grave decât drogurile. Siguranța copiilor este pe primul loc.

Citește și: Despre profesorul cercetător sau cum stârnim interesul elevilor

Potrivit Nomenclatorului Internațional al Bolilor, consumul de droguri și dependența de acestea reprezintă tulburări de sănătate mintală, aceeași încadrare fiind regăsită și în cadrul Asociației Americane de Psihiatrie.

Deci, pedeapsa cu închisoare pentru persoanele care suferă de tulburări de sănătate mintală reprezintă o gravă încălcare a drepturilor fundamentale ale acestora la ocrotirea sănătății, drepturi care sunt garantate constituțional. (declic.ro)

Citește și: Test de personalitate gratuit. Testul celor 16 tipuri de personalitate

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Ana Maria Andronache

Ana Maria Andronache

Născută în toamna anului 1999 la Ploiești, am terminat Colegiul Național Nichita Stănescu, Ploiești, profil Mate-info, iar ulterior am făcut facultatea de Litere, București, la momentul actual fiind student în ultimul an la masteratul Didactici ale disciplinelor filologice, UniBuc. Studentă, soție, mamă, profesoară, om. Am 23 de ani și multe vise(uri). Am două premise în viață după care mă ghidez: Nimic fără Dumnezeu și Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri. În traducere liberă, Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în sac.

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content