generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Cristina Ich vs. Aluziva în „Telenovela refugiaților”

Avem parte de un nou „război al divelor”, dar de data aceasta personajele principale nu sunt Andreea Marin și Mihaela Rădulescu, ci Aluziva și Cristina Ich. Pentru că nu le putea scăpa subiectul despre războiul din Ucraina nici influencerilor, personajele noastre își dau replici acide pe Instagram. Dar hai să vedem întâi de la ce a pornit scandalul…

Cristina Ich „face mișto” de oamenii care le dau de mâncare refugiaților veniți din Ucraina mămăligă și sarmale

Că „face mișto” o spune Aluziva. Am găsit și eu story-urile cu pricina ale Cristinei Ich (filmarea este pe Reddit) și nu mi s-a părut că a făcut mișto de oamenii care donează mâncare, dar s-a luat al naibii de tare de ei. Ca să fiu mai exactă, a spus că s-a aruncat foarte multă și că refugiații nu au nevoie de hrană, ci de bani pentru că oamenilor nu le arde acum de mâncare. Ei nu sunt „cu foamea-n glandă ca românii”. Lipsă de empatie? Da. Mișto? Nu sunt foarte sigură. Cristina Ich  greșește când spune că ucrainenii n-au nevoie de mâncare pentru că „sunt bogați”. Dragă Cristina, și sărac și bogat dacă ești, cum să zic eu….foamea e o senzație fiziologică pe care o simți. După ce casa ți-e distrusă de o bombă și mergi pe jos zeci de kilometri ca să te salvezi, crede-mă că o sarma caldă e bine-venită oricâte milioane ai avea în cont. Singura „scuză” pe care i-o găsesc (asta așa ca să nu fiu rea și să dau cu pietre) este că ea nu a trecut prin așa ceva, deci nu știe ce înseamnă. Vorbește din lipsă de cunoștințe pentru că, vedeți voi, Cristina Ich nu a fost nevoită să fugă din țară ca să-și salveze viața. Dacă ar fi făcut-o, ar fi fost cea mai fericită din lume dacă la granița cu Bulgaria, să zicem, ar fi așteptat-o cineva cu o gogoașă.

Aluziva contraatacă cu un story pe Instagram

Jurnalista Aluziva i-a răspuns Cristinei. Doar că răspunsul ei a fost cam dur și asta a dus la o întreagă telenovelă cu mesaje în privat între cele două și postări pe story în care fiecare își apăra punctul de vedere. Aluziva, departe de mine gândul că nu ai dreptate cu tot ce i-ai spus. Sunt oameni care stau de dimineață până seara în picioare, în frig ca să ajute. Și înțeleg că te-a supărat ce a spus Cristina: că românii nu-i ajută pe ai lor, dar îi ajută pe străini și că nimeni nu ar fi făcut același lucru pentru noi dacă eram în situația Ucrainei. În momente din astea trebuie să fim solidari și să ne sprijinim, fiecare cum poate. Unii donează sarmale și gogoși, unii donează scutece și lapte praf sau medicamente, alții oferă cazare și transport. Dar, așa cum am spus mai sus, singura explicație pe care o găsesc pentru comentariile Cristinei Ich, este că ea nu știe pur și simplu ce înseamnă să fii refugiat. La fel cum nu știe nici cum e de cealaltă parte a baricadei: să fii voluntar și să vezi agonia celor care au plecat doar cu o valiză lăsându-și prietenii și familiile în plin război. Nu o scuz și nu îi iau apărarea. Dar noi cei care știm despre ce e vorba, sau măcar empatizăm cu refugiații, trebuie să dăm dovadă de maturitate, să nu-i băgăm în seamă pe cei precum Cristina Ich și să ne vedem în continuare de treabă, adică să continuăm să-i ajutăm pe ucraineni așa cum putem.

Telenovela abia acum începe…

Fetele au continuat să posteze pe Instagram și lucrurile au degenerat. Mi-a fost greu să urmăresc chiar toate story-urile, dar o să vă fac aici un rezumat: Cristina Ich i-a zis că îi răspunde Aluzivei pe story FĂRĂ TAG (de parcă nu ne-am fi prins deja despre cine e vorba) și îi spune că ea doar pare bună, dar în realitate nu este și că „să fii bun pe banii altuia sau pe banii urmăritorilor nu înseamnă să fii bun, se numește capital de imagine”. Aluziva reacționează atunci când e acuzată că își face capital de imagine pa baza asociației pe care a înființat-o (care e o inițiativă foarte mișto, o găsiți pe Insta @asociatia_aluziva) și scrie în stilul care o caracterizează „când eu țineam din banii mei cazuri sociale, tu făceai tutoriale de bucle” și că a înființat asociația ca să facă un bine oamenilor. Ich se enervează și mai tare și spune că binele nu se face pe Instagram, în văzul tuturor și că în timpul în care Aluziva „a bătut-o la fund” putea să ajute un copil ucrainean. A, și că oamenii celebri gen Angelina Jolie nu-și fac capital de imagine cu asociațiile lor.

Ne-am prins ce a vrut să zică fiecare. Eu nu țin cu nimeni din acest scandal și sper ca fetele să se împace pentru că războiul are loc și în noi atunci când ne enervăm, în loc să ignorăm și să mergem mai departe. În fine, Aluziva a avut tot dreptul să reacționeze pentru că oricine s-ar fi simțit atacat atunci când cineva îl acuză că-și face imagine pe spatele unei organizații caritabile. Cât despre Cristina Ich, cred că a luat-o valul pur și simplu. Poate a făcut-o din neștiință sau poate ea însăși a stârnit discuția pentru capitalul de imagine.

Pe final, spun că schimbul ăsta de replici pe story ar fi fost amuzant poate într-o telenovelă în care cele două se luptau pentru inima lui don Alfonso. Acum, este vorba despre niște oameni care mor în Ucraina și alții care au nevoie de toată susținerea pentru că sunt pe drumuri de zile întregi încercând să-și salveze viața. Eu zic să vă dați mâna, să faceți un grătar și să vă uniți pentru scopul ăsta: să ajutați.

P.S: Cristina, dacă zici că sunt mai utili banii, donează. Orice ajutor, de la bani, la sarmale și gogoși este apreciat.

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Laura Dori

Laura Dori

Cine sunt eu? Spun cu mândrie că am fost reporter la Europa FM mereu la datorie pentru știrile care contează. Iubesc tot ce ține de radio și muzica bună. Ce fac acum? Sunt studentă la facultatea de jurnalism, mai exact la specializarea publicitate. Stau cu ochii pe tot ce mișcă în online pentru că de-abia aștept să comentez. Și mai am și un podcast. Acolo vorbesc despre muzică rock iar aici pe site mă găsiți cu subiecte juicy din lumea internetului. Ce o să fac în viitor? Probabil fix același lucru. Și poate și ceva copywriting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content