generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Alegerile din 9 iunie 2024, locale și europarlamentare. 5 buletine de vot pentru fiecare alegător

alegeri, 9 iunie 2024, alegeri locale, alegeri europarlamentare, procedura de vot, program alegeri, calendar alegeri 2024

Avem două tipuri de alegeri în 9 iunie 2024: locale și europarlamentare. La alegerile locale puteți vota doar în localitatea în care aveți domiciliul sau reședința.

În schimb, la cele europarlamentare puteți vota oriunde, în țară sau în străinătate. Deși sunt două tipuri de alegeri, veți vota într-o singură sală pentru ambele. Primul pas este prezentarea actului de identitate.

Citește și: Antreprenor prahovean despre salariul minim: “Angajatul va face greșeli pe care tot eu le plătesc”

Actul de identitate va fi trecut printr-un dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, un sistem de care se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Asta pentru ca autoritățile să se asigure că aveți drept de vot și că nu încercați să votați de mai multe ori.

Fiecare cetățean primește în total cinci buletine de vot

Urmează să semnați în dreptul numelui vostru în lista de alegători. Primiți ștampila și 5 buletine de vot în total. La Locale, în București, vorbim despre alegerea primarului de sector, a consilierilor locali de sector, a primarului general al capitalei și a listei de consilieri generali.

Citește și: Ce-și doresc tinerii pentru Ploiești: “Locuri de socializare deschise până târziu”

În restul țării, vă veți vota primarul, consiliul local, consiliul județean și președintele de Consiliu Județean. Indiferent unde locuiți, veți primi 4 buletine de vot strict pentru alegerile locale. Sunt aproximativ 3 mii de circumscripții în România, iar buletinul de vot va arăta diferit în fiecare dintre ele, în funcție de candidaturile acceptate.

La alegerile europarlamentare, veți primi un singur buletin cu listele de eurodeputați propuși. Un buletin stufos cu 16 posibile opțiuni: 12 partide ori alianțe și 4 independenți. Prin tragere la sorți s-a stabilit și ordinea candidaților. Ultimii pe buletin vor fi independenții.

Nu este permis să fotografiați sau filmați în secție sau în cabină

Programul de duminică, 9 iunie 2024

Votarea începe la 7 dimineața și se încheie la 10 seara. Programul se poate prelungi cu încă două ore în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze. În cazul în care nu vă puteți deplasa la secția de vot, puteți solicita urna mobilă. O echipă a secției de votare se deplasează la dumneavoastră acasă ori la spital, de pildă, dacă sunteți internați.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024

  • 9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 – alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare.

Sursa: euronews.ro

Citește și: Spune, pe bune, despre Ploiești – inițiativă locală dedicată tinerilor

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Generația lui John

Generația lui John

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content