generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

La mulți ani, România. Români, ne trezim din somnul cel de moarte?

la mulți ani, România, Ziua Națională a României, Ziua României, somnul cel de moarte, fasole cu cânați, amnezie

Astăzi e zi de sărbătoare. Românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României. Și tu, cel care citești acest text, ai un mic zâmbet pe buze. De ce? Pentru că știi că e zi liberă, că poți să bei ceva bun, să te vezi cu prietenii și familia și să pui oriunde mergi: La mulți ani, România. Te blochezi cu orele în fața televizorului, agăți un steag la mașina luată-n rate și te bucuri că ai potolit stomacul și pe ziua de azi.

Trăim după calendar și avem 365 de zile pentru cel puțin 365 de tipuri de stări. O luăm de la capăt în fiecare an și ne promitem că nu îi mai iertăm pe cei care ne-au greșit. Amnezia “ne ajută” să iertăm mai mult decât toți sfinții pe care îi cinstim cu beții crunte sau cu smerenie.

Citește și: Darius Dumitru, la 17 ani, pilot de avion ultraușor: “Am urmat cursurile Aeroclubului Teritorial Ploiești și am decolat”

1 Decembrie e sărbătoare, dar ar fi bine să fie și lecție de introspecție. Să ne punem mai multe întrebări, că altfel nu au cum să vină răspunsurile. Să nu ne fie rușine să cerem mai mult, mai ales când pentru alte țări e vorba doar de normalitate. Să ne pese de educație și să nu ne blocăm viața până la pensie pentru un salariu minim pe economie.

Fasole cu cârnați, măcar azi, de Ziua României

Ortodocșii sunt în postul Crăciunului, dar mulți dintre ei fac astăzi o excepție și își lasă papilele gustative să guste o fasole cu cârnați. Pentru unii ziua de astăzi e mai îmbelșugată decât ziua de Crăciun. Asta pentru că sărăcia e în floare în România.

Chiar dacă a venit frigul, nu toți își permit să dea drumul la centrală, ci își mai pun o bluză și-o pufoaică pe ei. Metrul cub de lemne e mai scump decât în alți ani, așadar soba poate deveni mobilier și-atât. Pensiile sunt tot mici, taxele sunt mai mari, micii antreprenori au mai mult de tras de la anu’, iar tinerii încă ne pleacă în străinătate.

Amorțirea e soră cu somnul cel de moarte

1 Decembrie este un prilej bun pentru a ne trezi din «somnul cel de moarte» și pentru a începe ceva. Știu, și acest text este trecător pentru că nu ne mai mișcă nimic. Am amorțit, la propriu și la figurat. Dar uneori ne-o facem și cu mâna noastră, mai ales atunci când ar trebui să îi penalizăm pe cei ce nu și-au făcut datoria mergând la vot.

Dar e mai simplu să stăm în casă, în frig și-n sărăcie, rupând Facebook-ul și TikTok-ul în două. Bine că e internetul ieftin! Ghe-Ghe, Gu-GU, Ga-GA! Bahoi!

Citește și: Interzicerea reclamelor la videochat lângă instituții de învățământ. Semnează petiția

Vine un an important în care “oamenii mari” ne vor chema să îi alegem. Vor fi afișe electorale și mai mari. Toate orașele vor avea culori. Dar știm noi a desena?

Iar vor bate pe la uși, vor da telefoane și vor striga pe străzi. Vor promite, mult. Vor asculta pentru că trebuie. Vor zâmbi!

Să luăm notițe – e cel mai bun tratament împotriva amneziei

Și da, e dreptul nostru să nu facem nimic. E un drept stângaci și plin de probleme. E un drept care ar trebui să nu-i permită unuia care a stat în casă să mai comenteze pe Facebook sau pe la colțurile străzii. Nu e corect!

Termină de băut vinul cald cu scorțișoară sau țuica adusă de la țară și fă-ți curaj. Pregătește-te pentru anul electoral. Începe nebunia și mulți se bazează pe faptul că vei sta acasă!

Așa cum astăzi te bucuri că ești român și petreci cu cei dragi, așa să te mobilizezi și la anu’, atunci când tinerii vor spune că nu înțeleg de ce ar mai sta în România.

La mulți ani, România. La mulți ani, români. Trezirea!

Citește și: Maria Păun, eleva din Câmpina care vrea să devină profesoară: “Este o meserie nobilă”

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content