Portavoce pentru tineret

Filmul Barbie. Recenzie scrisă de către un bărbat despre lumea femeilor roz

Barbie, filmul Barbie, Barbie la cinema, recenzie film Barbie, frica de moarte, Margot Robbie

Am fost la Barbie. Filmul Barbie. Mi-am sacrificat din timp pentru că îmi place Margot Robbie, dar și pentru că fenomenul Barbie a reușit să creeze o adevărată industrie, cu vânzări de peste un miliard de păpuși Barbie în 140 de țări, conform Wikipedia.

Păpușile ar trebui să fie doar păpuși. Pe scena vieții pare că păpușarul a reușit să coloreze idealurile în roz și o facă pe Barbie perfectă. Barbie astronauta, Barbie președinta, Barbie medicul, Barbie cea obișnuită etc.

Filmul Barbie nu este un film pentru copii. Pot merge și copiii la el, însă nu știu dacă vor înțelege mare lucru din el. Filmul ăsta e o pâine de mâncat, o vacă de muls cum ar spune unii. Barbie e despre tot ceea ce a fost, dar și despre ceea ce reușește în continuare să fie fenomenul Barbie.

Citește și: Maria Păun, eleva din Câmpina care vrea să devină profesoară: “Este o meserie nobilă”

Dacă ești de sex masculin și mergi la Barbie, nu îți faci griji, filmul este și pentru tine. Dacă ești femeie și mergi la Barbie, e ok dacă ai senzația că te plictisești. Rezistă până la final!

Fenomenul Barbie și patriarhatul

Au trecut mai puțin de 24 de ore de când am vizionat filmul, așadar s-ar putea să mă aflu încă sub influența fenomenului Barbie și a patriarhatului. Pentru cei care nu cunosc termenul, patriarhatul reprezintă o formă de organizare socială în care gradele de rudenie sunt socotite în linie masculină, iar bărbatul este considerat șef al familiei, cu rol predominant în viața comunității. Așa zic oamenii de la dex.

Citește și: Despre profesorul cercetător sau cum stârnim interesul elevilor

Chiar dacă sunt bărbat, asta nu înseamnă că în copilărie nu auzeam de păpușile Barbie. Nu știu cum, dar pe Ken nu l-am observat niciodată. Nici Barbie. Rolele încă le am în imagine, dar nu știu sigur dacă sunt roz.

Filmul Barbie. Recenzie sinceră, fără prea multe spoilere

În cazul în care ai căutat pe google păreri despre filmul Barbie sau recenzie film Barbie, cu siguranță vei descoperi în următoarele rânduri informații care să te ajute. Hai să îți spun dacă merită să vezi Barbie la cinema.

Nu am mers singur la film, ci am fost însoțit de 3 reprezentante ale sexului frumos. Aveam nevoie de confirmare rapidă în legătură cu filmul ăsta fardat cu roz strălucitor.

Citește și: Romina, VTM – filmul care nu este despre maneliști și cocalari, unde nimeni nu înjură, plus păcănele

Două dintre domnișoare s-au ridicat pe la jumătatea filmului, așadar am înțeles că Barbie nu mai e la modă, cel puțin nu pentru cele trecute de 20… și ceva ani.

Printre altele, cică a apărut o nouă provocare periculoasă pe TikTok, provocare inspirată de filmul Barbie.

Până să merg la cinema nu știam aproape nimic despre Barbie. Dar acum știu că: Barbie se prezintă în mai multe modele, culori, tipuri de personalități etc. Domnișoara blondă e cam răsfățată, dar vrea să salveze lumea, în vreme ce Ken e toată ziua după fundul ei.

Nu aveam habar că Barbie a reușit să aibă o influență atât de mare asupra generațiilor de dinainte de internet – de fapt, știam, dar speram să nu le afecteze atât de tare pe viitoarele femei… Nu credeam că o păpușă Barbie sare de 200 de lei.

Știați că numele complet al lui Barbie este Barbara Millicent și că Barbie este o marcă a companiei americane de jucării Mattel, lansată în martie 1959, de către americanca Ruth Handler?

Merită să vezi Barbie la cinema?

Aș începe prin a puncta decorul absolut fabulos care a reușit să îmbine într-un mod inedit realitatea cu ficțiunea. Am avut senzația că mă uit la un desen animat, apoi la o piesă de teatru, iar în ultimă instanță am urmărit actori reali care știau cum să facă parte din poveste.

Povestea și-a schimbat “hainele” după cum își imaginau copii că beau ceai dintr-o ceașcă în care nu era nimic. Imaginația și-a vopsit pereții într-un roz care golește rafturile. Rozul e culoarea anului 2023. Rozul lui Barbie

Probabil femeile trecute de 30 și ceva de ani care au prins isteria Barbie vor trăi cu nostalgie multe dintre momentele filmului. Barbie nu este despre păpuși și nici despre fete înainte, slabe și blonde. Filmul Barbie este despre conștientizare! Deși e posibil să vezi în film și câteva dintre casele lui Barbie vândute în ediție limitată.

Orașul din film, Barbie Land, este un oraș plin de domnișoare Barbie și Keni dependenți de Barbie.

Ken și Barbie sau Barbie și Ken? Fiecare pe cont propriu

Barbie și Ken nu se potrivesc deloc în Lumea Reală. Ken e ușor de identificat în mulțime și are nenumărate replici, unele care știu să domine piața globală și să le lase pe femei cu impresia că pot conduce lumea.

Într-una dintre scene se inserează ideea abordată și în Matrix cu pastila albastră și pastila roșie. Pastila albastră e doar o iluzie. Doar pastila roșie contează. Pastila roșie este adevărul.

Citește și: Tipul din filme există. Se numește Bogdan Stoica și l-am visat de Sânziene. Și de Bobotează

Nici n-am ajuns la jumătatea filmului și deja am intrat în tot soiul de metafore. Da, filmul Barbie este plin de metafore care pot oricând să îți provoace imaginația.

Fenomenul Barbie este doar un paravan, în film și în realitate. De ce? Pentru că, Barbie din film are o frică. Frica de moarte. Finalul filmului subliniază atent, într-un dialog între Barbie și creatoarea sa, ideea de moarte și frica de aceasta.

Barbie cu celulită și pielea lăsată

Margot Robbie joacă rolul lui Barbie fără probleme, deși au fost momente în film care m-a dus cu gândul la rolul ei din Suicide Squad sau la Lupul de pe Wall Street.

Spoiler: Să vedeți ce picioare frumoase are Barbie în film!!! :))

Aș fi curios să știu dacă Margot a avut o păpușă Barbie când era mică. Oare chiar a fost o fană înrăită Barbie? Se aștepta la un astfel de rol? E rolul vieții ei? E doar un alt rol într-un alt film de succes? Cum își va aduce aminte lumea de Margot Robbie peste 10 sau 15 ani? Parcă tot la Harley Quinn din Suicide Squad mă duce cu gândul.

În film apare și Emma Mackey, Mave din Sex Education. Nu aveam voie să ratez acest detaliu. La o căutare mai atentă pe IMDB văd că și Ncuti Gatwa (Eric Effiong din Sex Education) joacă în Barbie. Si Dua Lipa a prins rol în film, așadar merită vizionarea.

Să continuăm cu Viața Reală din filmul Barbie

E clar că filmul prezintă o lumea total distorsionată de realitatea ficțională a lumii pe care o Creează Barbie. De fapt, e mult mai simplu. E suficient să ne uităm în jurul nostru ca să descoperim cât de multe femei își doresc perfecțiunea, deși treaba asta e unsă cu mult marketing încă de cât domnișoarele abia de știau să numere până la 2.

Viața Reală din povestea Barbie este descrierea perfectă a ceea ce trăim cu toții în ziua de astăzi din cauza multor motive nu tocmai normale pentru o societate în continuă dezvoltare. Barbie este unul dintre motivele pentru care Viața Reală arată astfel. Sau poate că Barbie este salvarea.

Hai să vorbim și despre Ken

Nu știam eu de ce aveam prin clasa a 5-a o colegă după care mă tot țineam, o plăceam, dar mă avea mereu la degetul mic. Eram un soi de Ken pentru ea. Eram unul dintre toți Kenii pe care îi văzuse la raft și în reclame care i-au intoxicat creierul. Nu știu ce mai face acum, dar mi-aș dori să știu dacă era pe felie păpușile perfecțiunii.

Unele femei vor înțelege că mersul la ginecolog nu strică

E tot un spoiler. Cam ăsta e finalul filmului, însă totul e împachetat ca la carte. Nu ai ce să îi reproșezi finalului. Fiecare femeie are nevoie de un exit din lumea fanteziilor.

Barbie subliniază idei existențiale, de viață și de moarte

Lumea Barbie e doar o altă lume. Un Univers care are un creator în spate. Ruth Handler. Sunt multe astfel de Universuri în lumea asta, iar oamenii au posibilitatea de a alege în care vor să “trăiască”. Sau să-și ascundă cea mai mare temere: frica de moarte.

Da, după ce veți vedea filmul, ideea morții și Barbie vor putea face “casă bună” în multe viiitoare metafore inserate tot de cinematografia care își dorește o reinventare pentru Barbie și Ken. Pare o glumă, dar e o realitate cu oameni influențați de păpuși.

Trailer Barbie

Citește și: De ce unii adolescenți fug de acasă? Anturajul și ficțiunea, printre motive

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of John Cristea

John Cristea

One Response

  1. O realizare cinematografică foarte interesantă, bazat pe o poveste demna de printat pe harte de toaleta. Nici eu, nici soția, nici fiica mea nu suntem scriitori, dar avem cel puțin 10 idei mult mai bune pentru o poveste Barbie. Ideea sa faci un film despre lumea Barbie era bună, dar povestea este penibilă. Poate că și voi ați avut sentimentul când parcă simțiți rușine pentru prostia făcută de altcineva. Așa mă simțeam eu uitându-mă la această poveste fără niciun farmec adusă pe ecranul de cinema din lumea Barbie. Jignește femeile, jignește bărbații, dezamăgește copiii și se termină cu o scenă care pare a fi importantă, dar concluzia scenei este că “Barbie este entuziasmată că are vagin și poate face o vizită la medicul ginecolog”. Pur și simplu, greu aș fi de convins că se putea și mai rău și mai penibil de atât. E jenant…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content