„Să vezi ce greu ne dă la bac anul ăsta”/ „Nu veți lua bacalaureatul, măi clasa a 12-a”/ „Vai, dacă nu iei bacul cum îi spun eu asta mătușii Olga de la Urziceni? Ne faci, mamă, de rușine!”- probabil asta ai tot auzit în ultimele luni. De fapt, cred că o auzi încă de când ai intrat la liceu după ce abia ai scăpat de Evaluarea Națională.
De fapt, nu e chiar atât de greu. Îți explic și de ce. Eu am dat bacalaureatul în 2018. După ce l-am dat și am primit rezultatele, mi-am dat seama că nu materia în sine a fost problema. Mai greu a fost să suport stresul cauzat de părinți și de profesori în legătură cu acest examen. Dar nu trebuie să pui prea multă presiune pe tine.
Din experiența mea, ți-am pregătit o listă cu 10 sfaturi ca să nu te mai stresezi atât de tare cu „examenul maturității”.
1. Nu e nevoie să citești toate romanele pentru limba română
Dacă vezi articolul ăsta cu o seară înainte de bac și stai cu emoții că nu ai citit din scoarță în scoarță toate romanele din programă, îți spun că nu trebuie să te temi. Știu că profii de română au o obsesie și vor să știi și cele mai mici detalii. Pentru bac, eu citisem doar „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale și „Iona” de Marin Sorescu asta pentru că aveam încă de pe atunci o pasiune pentru teatru. Tu nu trebuie să le citești nici măcar pe astea. E suficient să știi comentariile. Sunt zeci de culegeri cu comentarii bine făcute care includ și citate din operă, ca să poți abera suficient încât cei care corectează să vadă că ai atins targetul de 600 de cuvinte. Eseuri frumos făcute găsești și pe net și poți să te mai inspiri de acolo cu o idee sau două. Cu poeziile te descurci ușor. În afară de „Luceafărul”, toate sunt rezonabile și îți ia cam 5 minute să le citești și să te prinzi despre ce e vorba.
2. Nu te panica dacă vezi că a picat un subiect de care nu ești prea sigur
Eu învățasem la perfecție „O scrisoare pierdută”, așa cum ți-am zis mai sus. A picat asta? Evident că nu. Am avut la alegere Eminescu sau Arghezi despre care nu știam mai nimic. Cum m-am descurcat să iau o notă decentă (am făcut de 9, spre marea mea surprindere)? Am ales să scriu despre Arghezi cu „Testament” pentru că știam 3 lucruri foarte importante despre el reținute fără să vreau din clasă și mai apoi de la pregătire. Am rescris acele 3 chestii de mai multe ori dar cu alte cuvinte, ca să pară o idee cu totul nouă. Știu că am riscat puțin dar, dacă te pricepi la cuvinte, poți să „jonglezi” cu ideile principale.
3. Scrie mult. Profilor le place asta
Dacă am învățat ceva după tot examenul ăsta, cel puțin la proba de română, e că e mult mai importantă cantitatea decât calitatea. Cum spuneam, deși erau 3 idei mari și late în tot eseul meu, reușisem să ating limita de 600 de cuvinte și să umplu câteva pagini așa că am primit un punctaj generos pe subiectul 3.
4. Citește cu atenție și celelalte subiecte
Știu că toată lumea e foarte panicată în legătură cu subiectul 3. Dar și celelalte sunt la fel de importante pentru că te pot salva dacă dai cu bâta-n baltă la el. Poate nu îți vor asigura o notă astronomică, dar cu siguranță o să stai liniștit că ai trecut. Cel puțin, eu am încercat să scot maxim de puncte din fiecare subiect, mai ales când am văzut că la eseu nu e draga mea Scrisoare Pierdută.
5. Fă contestație dacă așa crezi
Mai ales la limba română. A devenit efectiv o loterie, după părerea mea, atunci când ți se dă nota pentru că depinde foarte mult de profesorul care corectează. Inițial și eu luasem 8 și ceva. Am făcut contestație și am văzut apoi meritatul 9. Dacă poți, cere-i profesorului de la clasă sau de la pregătire un sfat și încearcă să ții minte ce ai scris în lucrare. E important pentru că există șansa să iei o notă mai mică după recorectare. Eu m-am sfătuit cu profesoara mea și am depus contestație.
6. Bac la mate? Multă baftă
Eu am fost la un profil real așa că proba obligatorie a fost matematica. Auzeam de la profesorul de la clasă încă din a 9-a că nu o să iau bacul. O auzeam din ce în ce mai des în ultimele luni înainte de examen. Chiar începusem să-l cred. Eu la teste și teze eram undeva la 6. Când luam 7 deja era sărbătoare. În bac am luat 8,20. Nu te mint, am făcut meditații intensiv. În perioada cu bacul făceam și școala de șoferi și după fiecare oră de condus instructorul mă lăsa întotdeauna la pregătire, niciodată acasă. Poate tu ai avut mai mult noroc decât mine și nu a trebuit să faci pregătire din a 11-a. Din fericire, și eu am avut noroc cu profesorul de la pregătire. Dacă ai meditator, cred că e foarte important să te înțelegi cu el. Eu una, mă duceam acasă mult mai liniștită știind că am reușit să mai fac un subiect după fiecare ședință. E important totuși să faci temele și să pui întrebări. Eu lucram foarte multe variante de bac și scriam cu roșu întrebările pe caiet. Nu trebuie să îți fie rușine să întrebi.
7. Și aici primele subiecte sunt importante
La matematică primele două subiecte îți asigură sfântul 5. Din câte îmi aduc aminte, sunt destul de simple pentru că au materia de a 9-a și a 10-a, așa că nu ai integrale și derivate ca la subiectul 3, care e și cel mai greu.
8. Fii foarte atent ce alegi la ultima probă
Ultimul examen îl dai la o materie la alegere, în funcție de profilul la care ai fost. Eu am vrut prima dată să dau la biologie, materia de a 11-a și a 12-a. M-am răzgândit cu câteva zile înainte să mă înscriu și am dat la chimie organică. De ce? Pentru că m-am lăsat într-un fel influențată de profesori și chiar și de colegii care se mirau că nu am ales chimia (era o materie unde din fericire stăteam foarte bine și făceam subiectele fără probleme). Totuși, nu mă înțelegeam așa de bine cu calculele pe care trebuia să le fac foarte repede pentru că subiectul, la chimie organică cel puțin, nu este greu deloc dar este foarte stufos. Mă temeam și ca din neatenție să nu ratez vreun subpunct sau să greșesc la întrebările simple de teorie. S-a terminat cu bine și am luat 9,85. Dar dacă nu ești în situația mea, să te descurci foarte bine la două materii, mergi pe cea pe care ești sigur.
9. La real variantele din anii trecuți sunt de bază
La romană ai nevoie să vezi doar o variantă sau două ca să îți faci o idee despre cum sună primele subiecte (nu ai ce învăța pentru ele, iar la examen improvizezi pe loc). La mate, chimie, fizică, informatică și chiar și biologie ai nevoie să vezi ce s-a dat în anii trecuți pentru că tipurile de probleme sunt, în mare, aceleași. Eu am luat variantele din toate sesiunile (vară, toamnă, sesiunea specială cu tot cu subiectele de rezervă) din ultimii ani.
10. Cu o zi înainte de examen doar stai chill
Știu că probabil atunci ai fi tentat să tragi tare și să repeți pe ultima sută de metri materia. Din experiența mea, îți spun că nu e cel mai bun lucru pe care poți să-l faci. De ce? Pentru că toată materia o să înceapă să ți se amestece în cap și, deși nu realizezi, la examen poți să devii confuz. Cel mai bine e să repeți cu câteva zile înainte, iar în ziua de dinaintea examenului să ieși la o plimbare sau să faci ceva relaxant. Crede-mă nu o să uiți cunoștințele până la bacalaureat. O să le uiți după. În cazul meu, imediat ce am ieșit pe ușa clasei.
BONUS: Nu te mai gândi la examen după ce ai predat foaia. Ai făcut cum ai știut mai bine. Nu te ajută cu nimic să te stresezi în așteptarea rezultatelor, nu mai poți schimba nimic.
Materia care să dă la bacalaureat nu este foarte grea. Dacă ai avut un profesor bun la clasă (sau unul bun la pregătire pe care l-ai îmbogățit, dar simți că a meritat) poți să îl iei fără probleme. De la an la an subiectele mi s-au părut din ce în ce mai ușoare. Partea cea mai grea e să nu te sperii atunci când îi auzi pe profesori, rude sau pe prietenii mai mari spunând că bacalaureatul e examenul vieții tale și că nu poți da greș. Mie una, mi-a fost mai greu să aud de la un profesor 4 ani de zile cum voi pica decât mi-a fost atunci când am văzut subiectele.
Recunosc, m-am supărat atunci când am văzut media finală dar mi-am dat seama după că e absolut irelevantă și tot circul ăsta cu notele e doar ca societatea să mai pună puțină presiune pe tine și să te judece în funcție de rezultate (de parcă faptul că ai reușit să reții ca un robot opiniile altora despre un roman te face mai deștept).
Nu o să fie nici o nenorocire dacă iei 9 în loc 10. La fel cum nu o să fie sfârșitul lumii dacă îl iei cu 7 sau chiar la limită. Nu se întâmplă nimic nici dacă-l pici. O să îți fie greu doar pentru o perioadă. Dar cel mai important e să nu te lași descurajat de treaba asta. Aproape toți am trecut prin această experiență. La urma urmei, sunt doar 3 examene asemănătoare tezelor din liceu. Dar mie nu mi-a spus nimeni asta, așa cum îți zic eu acum.
În final, îți urez mult succes! Știu că indiferent de materiile pe care le dai ai ceva emoții. De aceea, sper ca ceea ce am scris mai sus să îți fie de folos.