În fața provocărilor cu care se confruntă copiii noștri este esențial să reflectăm la cum îi putem sprijini să devină empatici și să înțeleagă diversitatea. Cristina Geană, psiholog la Beautiful Mind, transmite un mesaj crucial tuturor părinților.
Acesta este un mesaj adresat tuturor părinților. Este un mesaj despre importanța sprijinirii copiilor în dezvoltarea empatiei și acceptării diversității. În fața provocărilor și diferențelor dintre copii, este esențial să promovăm o atitudine de înțelegere și respect.
Citește și: Ce spun specialiștii despre episoadele de tantrum la copii: “Cel mic nu și le dorește și nu le planifică”
Urmează un apel emoționant care subliniază cum putem contribui la crearea unei comunități mai incluzive, având grijă să ne educăm copiii cu valori precum empatia și acceptarea.
“Dragi părinți,
Astăzi reprezintă un nou început atât pentru copiii noștri, cât și pentru noi. Schimbări, provocări, emoții. Toate acestea ne ajută să ne sprijinim copiii în procesul lor de creștere și experimentare. În calitate de părinți, avem responsabilitatea de a le oferi cele necesare, pentru ca ei să devină oameni integri. Aceasta presupune nu doar suportul academic, ci, mai ales, sprijinul în formarea valorilor și comportamentelor sociale.
Citește și: Arena Elevilor, cel mai mare eveniment de orientare în carieră și dezvoltare personală din România. Peste 100 de speakeri inspiraționali
Cu toții suntem unici, indiferent de culoarea părului sau de faptul că ne lipsește un deget. Fie că un copil reține cu ușurință informația la clasă, în timp ce altul are nevoie de mai multe repetiții, fie că un copil își reglează comportamentul cu ușurință, iar altul necesită mai mult efort și sacrificii pentru a reuși – toți copiii au aceleași nevoi: atenție, respect și acceptare.
«Valoarea unui copil nu stă în hainele pe care le poartă»
Valoarea unui copil nu stă în hainele pe care le poartă, telefonul pe care îl deține sau mașina care-l aduce la școală, ci în simplul fapt că există. Poate că unii dintre voi ați observat că unii copii stăteau liniștiți lângă părinți, în timp ce alții erau într-o continuă mișcare, se învârteau, se balansau, fluturau mâinile sau își acopereau urechile. Aceștia sunt copiii noștri cu tulburări de neurodezvoltare.
Citește și: Tangram, jucăria care costă doar 20 de lei, dar care poate schimba modul în care copilul tău gândește
Vă încurajez să vorbiți deschis cu copiii voștri despre acești colegi. Ei trebuie să știe că, indiferent dacă au sau nu un diagnostic, unii copii pot avea nevoie de mai multă răbdare și sprijin pentru a se dezvolta. Percep lumea diferit și au ritmuri de învățare variate.
«Da, ei pot manifesta comportamente care par neobișnuite»
Da, ei pot manifesta comportamente care par neobișnuite. Însă acești copii nu sunt mai puțin valoroși, ci din contră. Dacă sunt înțeleși și acceptați, pot aduce talente și abilități unice care vor contribui la dezvoltarea întregii clase.
Ca părinți și educatori, avem datoria de a le arăta că, deși suntem diferiți, aceste abilități ne ajută să ne completăm unii pe alții. Este firesc să fim curioși și să punem întrebări, dar e important ca aceste întrebări să fie adresate cu respect și empatie față de aceste familii.
«Empatia este una dintre cele mai prețioase lecții»
Empatia este una dintre cele mai prețioase lecții pe care copiii noștri le vor purta cu ei întreaga viață. O invitație la plimbare pe holul școlii sau păstrarea liniștii în clasă într-un moment sensibil pot face o diferență enormă pentru acești copii. Prin simpla lor prezență, ei contribuie la dezvoltarea întregii comunități școlare.
Îi putem învăța pe copii să ofere ajutor atunci când este nevoie, să zâmbească sau să întindă o mână de sprijin. Aceste gesturi nu doar că vor însemna enorm pentru copilul special, dar vor ajuta și copilul care le oferă, contribuind la dezvoltarea stimei de sine într-un mod natural și sănătos. Împreună, avem puterea de a transforma lumea într-un loc mai bun.”
Descoperă lumea minunată a diversității mentale alături de specialiștii de la Beautiful Mind.