Conflictele dintre părinți pot avea consecințe semnificative asupra dezvoltării emoționale și fizice a copiilor, chiar din primii ani de viață. O analiză asupra tensiunilor care apar în familie arată cât de nocive sunt astfel de comportamente. Vezi opinia Cristinei Geană, specialist în cadrul Beautiful Mind.
Cristina Geană, specialist în cadrul Beautiful Mind, analizează modul în care aceste tensiuni afectează sănătatea psihologică a copilului și capacitatea acestuia de a-și forma atașamente sănătoase, subliniind importanța unui mediu familial echilibrat pentru o dezvoltare optimă.
Citește și: “Nu telefonul este cel mai rău lucru, dar utilizarea excesivă poate întârzia dezvoltarea copilului” – Cristina Geană, psiholog și logoped
Copiii mici, în special cei cu vârsta de până la doi ani, sunt extrem de vulnerabili la mediul emoțional din jurul lor. Potrivit psihologului Cristina Geană, conflictele dintre părinți influențează starea de bine a copilului, chiar dacă acesta nu poate înțelege în mod direct discuțiile sau tensiunile.
În această etapă critică se formează atașamentul emoțional între copil și părinți, o bază care va influența relațiile pe care le va dezvolta pe tot parcursul vieții. Un mediu în care părinții sunt tensionați poate genera anxietate, probleme de somn și dificultăți în explorarea mediului înconjurător.

Dezvoltarea limbajului și sănătatea fizică a copilului pot fi, de asemenea, afectate. Părinții preocupați de conflicte sunt adesea mai puțin disponibili să interacționeze în mod pozitiv cu copilul, iar acest lucru poate întârzia evoluția limbajului și capacitatea de înțelegere. În plus, tensiunea constantă din familie poate duce la eliberarea unor hormoni de stres, care au un impact negativ asupra sistemului imunitar al copilului, făcându-l mai predispus la probleme de sănătate.
“Să abandoneze ideea conform căreia copilul este mic și nu știe ce se întâmplă”
“Ca răspuns general, conflictele dintre părinți afectează copiii indiferent de vârstă. Dar este adevărat că aceste situații impactează diferit membrii familiei în funcție de momentul vieții în care se află.
Copilul mic este foarte conectat la mamă, tocmai de aceea atunci când mama este supărată, agitată nici copilul nu este liniștit; chiar dacă se află unul lângă celălalt sau la kilometri distanță. Cu cât este mai mic, cu atât atât ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător îl impactează mai tare.
«Până la 2 ani se formează atașamentul»
Până la 2 ani se formează atașamentul, adică legătura emoțională pe care copilul o formează cu cei care îl îngrijesc. Aceasta va influența întregul parcurs al relațiilor pe care copilul și viitorul adult le va avea.
Pentru a se dezvolta, copilul are nevoie de o bază emoțională sănătoasă. Atunci când între părinți există tensiune, copilul o va simți chiar dacă părinții evită certurile în fața copilului. Asta va face ca el să fie agitat, va plânge mai mult, va fi anxios. Va refuza să se depărteze de părinți, va explora mediul mai puțin, ceea ce va fi un deserviciu pentru dezvoltarea lui.
Citește și: Tur complet cu experiența de la Casa Timiș. Cazare la Bungalow, spa de excepție și băuturi fine la 1925 English Bar – VIDEO
Se știe deja că un copil se poate regla emoțional doar în preajma unui părinte echilibrat emoțional. Atunci când părinții sunt în conflict, ei vor putea fi mai puțin capabili să fie un bun model de calm și reglare emoțională.
Copiii care cresc în familii unde este o situație conflictuală au riscul de a avea întârzieri în dezvoltarea limbajului. Părinții aflați în conflict ar putea fi mai puțin disponibili atât emoțional, cât și ca timp să vorbească cu copilul, să îi citească și să facă activități care îl ajută să-și dezvolte atât limbajul vorbit cât și înțelegerea mesajelor.
«Se eliberează hormoni de stres care pot afecta sistemul imunitar al copilului»
Chiar și sănătatea fizică a copilului ar putea fi influențată de starea conflictuală dintre părinți; resimțind tensiunea din familie se eliberează constant hormoni de stres despre care se știe că pot afecta sistemul imunitar al copilului, ceea ce l-ar putea face mai susceptibil în fața problemelor de sănătate; pot apărea tulburări ale somnului, somn agitat, treziri nocturne, ceea ce pot aduce o altă serie de probleme în funcționarea copilului și a întregii familii.
Părinții ar trebui să abandoneze ideea conform căreia copilul este mic și nu știe ce se întâmplă. Chiar dacă el nu înțelege mesajele verbale, încă dinaintea împlinirii vârstei de 1 an copilul percepe schimbările de dispoziție și tonalitatea vocii celor din jur, ceea ce îl influențează enorm.”, a spus Cristina Geană, specialist în cadrul Beautiful Mind din Ploiești.