Am decis că cel mai bine îi spun Alina Roșca, deși în buletin se prezintă Alina Bolboașă, cel puțin de când s-a căsătorit și este mămică a doi copii, Vladimir (2 ani) și Anastasia (4 ani).
Pe Alina Roșca o cunosc încă de la începuturile emisiunii Generația lui John, de când promova intens cursurile de canto în rândul copiilor și nu îmi refuza nicio invitație, chiar dacă intram în direct în mod spontan, la 2-3 ore de când o sunam.
14 ani de când Alina Roșca a fondat centrul educațional Vox Apollo
Au trecut 14 ani de când Alina Roșca este sufletul centrului educațional Vox Apollo din Ploiești (Facebook aici), centru căruia eu îi spun școală de muzică pentru cei mici și cei mari. Alina mi-a sugerat că ar fi bine să spun că la Vox Apollo există cursuri de canto muzicǎ ușoară, canto muzicǎ populară, pian, chitarǎ, vioarǎ, artǎ teatralǎ, dicție și comunicare, atelierul de modelling și after school de weekend.
Vă rog să vă luați 10 minute din viața voastră și să parcurgeți interviul cu Alina Roșca
Alina Roșca nu este un nume pe care să-l uitați așa ușor, mai ales dacă e să privim în palmaresul activităților profesionale ale artistei. Norocul meu că i-am luat interviu, altfel nu cred că aflam vreodată că a fost “copilul TVR-ului” și că apărea la TIP TOP MINITOP, în direct, locul unde a obținut Premiul I absolut ex-aequo, singurul premiu I acordat în istoria concursului.
Citește și: Interviu cu artistul sud-coreean Jung JongSoo: “Iubesc Ploieștiul și tradițiile din România”
Dar zic să nu mai lungim vorba, nici măcar în scris, mai ales că Alina Roșca a reușit să cuprindă toate informațiile în acest savuros interviu. Mai mult de-atât, la finalul articolului aveți o surpriză muzicală cu profesorul de muzică Alina Roșca și 2 puști simpatici: Sofia Ivan și Adrian Negoiță.
Alina, prezintă-te în câteva cuvinte.
“Sunt artist liric, absolventă a Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția canto clasic și artă scenică, fost profesor al Colegiului Național de Muzică “George Enescu” din București, timp de șapte ani; fondator al centrului educațional VOX APOLLO Ploiești din 2010, profesor artă vocală și canto pop, director al NOVEMBER MUSIC FEST – festival internațional de muzică pentru copii și tineri, aflat anul acesta la cea de-a 12 ediție, membru al juriilor naționale și internaționale de specialitate în România, Malta, Serbia și Bulgaria, director adjunct al World Championships of Performing Arts Romania 2021.
În cei 14 ani de VOX APOLLO, am adunat peste 2000 de premii naționale și internaționale alături de elevii mei. Eu însămi am participat la concursuri naționale de muzică ușoară, printre care TIP TOP MINITOP, edițiile cu Ioan Luchian Mihalea, unde am obținut Premiul I absolut ex-aequo, singurul premiu I acordat în istoria concursului, precum și la concursuri naționale și internaționale de Canto Clasic.”
Care este începutul poveștii tale în muzică?
“În spatele orelor de canto sunt om obișnuit, sunt un copil care a muncit enorm pentru a rămâne în topul preferințelor din domeniul artistic. Perfecționarea în domeniul artistic presupune foarte multe ore de studiu, multǎ disciplinǎ, dar mai ales multǎ dedicare către domeniul ales.
Citește și: Interviu cu trupa Subcarpați LaRock 2024: “S-a ridicat praful exact atunci când a trebuit”
Când vine vorba de “sacrificii”, aici este simplu pentru mine de explicat: am dat o mare parte din orele de joacǎ pe orele de studiu, am dat o mare parte din taberele școlare pe turnee în străinătate reprezentând cu mândrie orașul și țara, am dat înghețată pe ceai cald și vara și iarna, am dat o parte din mine pentru a deveni muzician. Dar dacǎ e sǎ «calculăm» simplu: nu putem vorbi despre sacrificii când ceea ce faci este drumul tău și totul face parte din formarea ta ca om și viitor profesionist.”
De ce profesor de muzică și nu artist pe marile scene?
“Aici viața a ales în locul meu. Cum este firesc, pe lângă muncǎ, talent și dedicare este nevoie și de susținerea financiară care la un moment dat a fost peste puterea de susținere a mea sau a familiei mele.
Și da, am fost pe scene mici și mari încă de la vârsta de 5 ani. Am fost “copil” al TVR-ului prin participarea la concursurile de talente din acea perioadǎ și apropo – erau transmise în direct!
Citește și: Interviu cu Victor Dorobanțu, actorul din serialul Wednesday: “Mă bucur că am mers înainte atunci când voiam să mă opresc”
Am reprezentat orașul și țara fiind parte a corului Divertimento condus de regretatul profesor Huba Bertalan, în timpul liceului. Bineînțeles, concursurile de canto clasic și turneele din timpul facultății au fost susținute pe scene mari din țarǎ și străinătate, dar momentul care mi s-a lipit cel mai tare de suflet este acela din timpul spectacolului de licență, cu sala arhiplină de la Opera Maghiarǎ din Cluj Napoca, pentru cǎ este inegalabil sentimentul când ai «sub picioarele tale» peste 100 de instrumentiști care te acompaniază.
Mă întrebi despre tranziția către profesorat. Decizia a fost grea și simplă în același timp. VOX APOLLO s-a născut din dorința de a sprijini copiii și tinerii în a-și îndeplini visul, de a descoperi cât de frumoasă este lumea muzicii, de a educa și cultiva mentalități ale oamenilor mici și mari și de a crea un loc în care pe termen mediu-lung sa îl simți «acasă».
Dorința pentru următorii ani este de a găsi resursele necesare în comunitatea prahoveanǎ de a susține financiar o parte dintre copiii talentați care vor să-și urmeze călătoria în lumea muzicalǎ, pe termen mediu-lung, cel puțin pânǎ la absolvirea studiilor superioare.”
Cum a apărut școala de muzică Vox Apollo?
“VOX APOLLO s-a născut din dragoste pentru copii, așa cum am menționat și mai sus. Copil fiind am crescut în orașul natal, Ploiești, având foarte multe activități extrașcolare precum balet, canto, eu urmând cursurile de specialitate și clasele 1-12 în cadrul Liceului de Arte “Paul Constantinescu” din Ploiești, secțiile vioară și canto clasic, care actual este Colegiul de Artă “Carmen Sylva” din Ploiești.
După absolvirea studiilor superioare la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea canto clasic și artă scenică, m-am reîntors în orașul natal și am descoperit că, din păcate, nu mai existau cursuri de performanță extrașcolare la nivelul la care eu le urmasem.
Astfel, mi-am dorit și am creat un centru educațional privat de arte, destinat în mod special copiilor care își doresc să se instruiască, să performeze la cote maxime și să strălucească în acest domeniu.”
Ce învață copiii care urmează cursurile unei școli de muzică, implicit centrul educațional Vox Apollo din Ploiești?
“Învață sǎ creadă în ei, sǎ își respecte timpul, orele de muncǎ sau studiu, programul. Învață cum sǎ fie buni lideri și coechipieri, învață cum sǎ reacționeze în diferite situații și sǎ relaționeze cu oamenii din jurul lor.
Citește și: Perspectiva tinerilor despre experiența de voluntariat: “Începi să capeți încredere în tine” – VIDEO
Învață sǎ vorbească pe înțelesul tuturor și cel mai important învață sǎ își canalizeze energia și emoțiile, de cele mai multe ori, în direcția potrivită. La VOX APOLLO, pe lângă cursurile de canto, avem o planșǎ largă de cursuri la care copiii pot participa.”
Toți copii pot încerca cursurile de canto? Cum își pot da seama părinții că cei mici au voce?
“DA! Toți copiii, tinerii sau adulții pot încerca cursul de canto. Noi propunem testarea prin exerciții melodice-ritmice pentru a descoperi nivelul la care copilul se aflǎ în momentul respectiv. Ca părinte, dacǎ ai un copil care cântă tot timpul prin casǎ este clar cǎ trebuie sǎ îl aduci spre un profesionist în domeniu. Așadar, primul care îl descoperă este chiar părintele, care de cele mai multe ori se «plânge» cǎ cel mic nu mai tace :)) .”
Care sunt cele mai importante rezultate pe care le-ai obținut cu cei mici?
“Ah! Aici m-ai prins. Hai sa începem așa: suntem primii din Ploiești care am obținut un loc pe podiumul Mamaia Copiilor, secțiunea SHOW, cu un moment extraordinar de frumos compus de Claudiu Bulete, text Marian Stere și coregrafiat de Levi Cosma, în 2016, Locul 1.
Suntem tot primii care am avut, în 2019, douǎ reprezentante la World Championships of Performing Arts, SUA: Monica Cernov și Roberta Pîrvu, care au obținut rezultate remarcabile.
Monica Cernov a ajuns pânǎ în semifinale, calificându-se dintre mii de copii la secțiunea musical, iar Roberta Pîrvu a obținut medalia de argint la secțiunea pop-rock.
Tot primii suntem premiați la același concurs mondial de talente în 2020, în online, în timpul pandemiei și am obținut 16 medalii de argint și bronz, alături de elevii noștri și coregrafa din acel moment Alexandra Negulescu (Zizik).
Citește și: “Nu telefonul este cel mai rău lucru, dar utilizarea excesivă poate întârzia dezvoltarea copilului” – Cristina Geană, psiholog și logoped
Tot primii am participat în Belgrad, Serbia la Angel Voice, alături de Miriam Stoica (2018) care a obținut Locul 1 și mai apoi cu Sofia Ivan (2022 si 2023) obținând Locul 1 si Trofeu Categoriei.
Tot primii suntem și la colaborarea din anul 2022 pentru cd-ul “10 cântece… de 10”, un proiect al pepinierei compozitorului Mihai Alexandru, textier Marina Almășan. Aici vreau sǎ îți spun cǎ avem 4 piese pe album: piesa grupului VOX APOLLO KIDS și 3 piese individuale ale elevilor noștri din acel moment: Eva Florea, Adrian Negoiță și Sofia Ivan.
Tot primii din Ploiești am fost și în februarie 2024 când am făcut parte din lotul reprezentativ al României la NEW YORK FASHION WEEK, desfășurat la NEW YORK, unde ne-au reprezentat cu succes: Alexia Dedu, model internațional și instructorul nostru de modelling, împreună cu Sofia Lica, artist invitat.”
Care este cea mai mare provocare cu care te confrunți atunci când ești profesor de muzică? Dar când ai propria ta școală de muzică?
“Cea mai mare provocare este responsabilitatea de a fi într-un parteneriat benefic cu părinții copilului pe care îl instruiesc. Spun asta, referindu-mă la momentul în care așteptările, de cele mai multe ori din partea părinților, nu sunt reale. Aici venim cu ore de consiliere, grijǎ și înțelegere deplină a parcursului firesc al drumului fiecărui copil.
Din acest motiv sunt prezentǎ împreună cu asistent managerul VOX APOLLO, Ilona Dedu, la fiecare concurs, spectacol, eveniment și în orice loc este invitat copilul pentru a performa. Astfel ne asigurăm că imaginea copilului este una impecabilă, de fiecare datǎ.
Cea mai mare provocare de când este VOX APOLLO este aceea de a rămâne în topul performerilor de succes și de a modela caractere. Noi modelǎm omușori încă de la vârste fragede, începând cu vârsta de 3 ani, așa cǎ este important sǎ creăm oameni cu caractere frumoase.”
Ce părere ai despre copiii din ziua de astăzi? Cum vezi generația TikTok, tinerii care se lansează în spațiul online de la vârste fragede?
“Copiii sunt minunați indiferent de timpuri. Ca orice ce drum și cel al online-ului este cu dus și întors. Dacǎ rețele de social media sunt folosite în beneficiul lor, atunci da! Dacǎ nu, poate ar fi indicat ca noi, cei care îi educǎm la școală alături de părinți, care îi educǎ în tot restul timpului, sǎ intervenim delicat.”
Alina Roșca, care este cel mai mare vis al tău și ce ai făcut astăzi pentru el?
“Cel mare vis este VOX APOLLO și astăzi l-am împărtășit cu tine și cu cititorii noștri.”
La final, lasă un mesaj pentru cititorii Generația lui John.
“Fiți voi, autentici și credeți în visele voastre! Se vor îndeplini!”