Înainte să existe povestea asta cu reciclatul și recuperatul celor 50 de bani, existau oameni care strângeau plastic și îl duceau la punctele de colectare pentru a lua bani la kilogram pe plastic.
În multe dintre situații, acolo unde existau containere pentru colectare selectivă, copii erau puși să se strecoare pe unde apucau, de obicei prin niște spații mici și mizerabile, pentru a ajunge la plastic.
Citește și: Lipsa de educație este prezentă în Parcul Tineretului din Ploiești. VIDEO cu mormanele de gunoaie
Acum, pâinea se câștigă decent, fără exploatarea copiilor. Sau poate că încă sunt exploatați copiii, însă banii sunt mai la vedere, iar sticlele sunt peste tot. Dacă nu îi iau în calcul pe cei care lasă mizerie în urma lor atunci când cauta prin gunoaie după sticle care au garanția returnării, pot să văd o oarecare validare a ideii în societate.
200 de sticle returnate înseamnă 100 de lei și o pâine pe masă
Sunt oameni amărâți care, cu puțin efort, pot câștiga 100 de lei pe zi din sticlele pe care le returnează. La 200 de sticle ar fi fix 100 de lei. Sacii sunt grei, iar oamenii chiar s-au pus pe treabă.
Nu am ce să comentez, ci îi aplaud pe cei care, fără să ne dăm seamă, fac un bine mediului înconjurător. Plasticul, sticla și metalele trebuie să ajungă acolo unde le este locul – către reciclare, nu la groapa de gunoi!
Am stat de vorbă cu câțiva dintre cei care stăteau la coadă pentru a-și recupera banii pe sticlele pe care le-au cumpărat cu garanția returnării. Deși nemulțumiți de faptul că stăteau la coadă pentru a-și recupera banii, înțelegeau că altă soluție nu au.
Ce spun cei care stau la coadă pentru a-și recupera garanția
“Am strâns cu soția sticlele de la tot ce am consumat în ultima lună. Nu știu exact câte sticle sunt. Stau la coadă, dar mă deranjează faptul că bate soarele ăsta tare de tot.”, a spus un cuplu care stătea la coadă.
“Sunt tot banii noștri. Nu sunt banii lor. Ne ia câte 50 de bani la fiecare sticlă de suc și bere pe care le cumpărăm. Asta e, nu avem încotro. Stăm și răbdăm aici până ne dau banii.”, Ion, 54 de ani, Ploiești.
“Facem un ban cinstit și nu ne e rușine cu asta. Sunt prieteni de la noi din cartier care reușesc să facă și 200 de lei pe zi din sticlele astea. Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au venit cu ideea.”, Mioara, 48 ani, Ploiești.