Relația cu mâncarea reprezintă un factor decisiv pentru sănătate. Consumi zilnic cam aceleași alimente? Care este tonusul tău general? Ai suficientă energie? Tranzitul este normal? Oboseala, tranzitul lent, lipsa de motivație, acumularea sau pierderea în greutatea corporală pot fi semne ale deficiențelor nutriționale.
Ai grijă de relația cu mâncarea. Consumând zilnic aceleași alimente îți poți priva organismul de mulți nutrienți și îl poți ”sufoca” cu alții.
Nutrienții sunt substanțe necesare organismului pentru a-și îndeplini funcțiile de bază (furnizează energie, contribuie la structura corpului, reglează procesele chimice din organism), iar alimentația ar trebui să reprezinte sursa principală de nutrienți.
MACRO ȘI MICRONUTRIENȚI
Există șase clase majore de nutrienți esențiali pentru sănătatea umană: carbohidrați, lipide, proteine, vitamine, minerale și apă. Carbohidrații, lipidele și proteinele sunt considerate macronutrienți și servesc ca sursă de energie.
Apa este necesară în cantități optime, dar nu produce energie. Vitaminele și mineralele sunt considerate micronutrienți și joacă roluri esențiale la nivel metabolic.
Prin urmare, cu cât mai colorată farfuria, cu atât mai mulți nutrienți și un corp cât mai sănătos.
Diversitate bacteriană
Varietate în farfurie înseamnă diversitate bacteriană. Iar cu cât mai diverse bacteriile bune din intestin, cu atât mai puține bacterii patogene și implicit o imunitate puternică.
Citește și: Nu ziua de luni e de vină! Și nici colegul… Ci efectele alegerilor tale
Imaginează-ți că intestinele tale sunt un câmp de luptă unde se bat zilnic bacteriile benefice cu cele patogene. Or dacă tu obișnuiești să consumi doar câteva alimente… vor ieși la luptă doar bacteriile care se hrănesc cu aceste alimente. Restul sunt ”leșinate” de dinainte să iasă pe teren.
Funcție Imunitară – imunitate puternică, risc mai mic de îmbolnăviri
Dacă te îmbolnăvești des, uită-te un pic în farfurie și vezi cât de variat obișnuiești să mănânci. Desigur, asta poate fi una dintre cauze… Acordă atenție și timpului de odihnă, frecvenței exercițiului fizic și nivelului de stres. Dacă simptomele persistă, consultă specialistul!
Relația cu mâncarea – mai multă culoare, mai puține restricții și o mai bună relație cu mâncarea
Relația cu mâncarea este un alt motiv pentru care ar fi bine să alegi varietatea în farfurie. Cu cât restricțiile alimentare sunt mai multe, cu atât diversitatea bacteriană este mai scăzută, deci imunitatea mai slabă, iar șansele să mănânci compulsiv și să ai probleme cu greutatea (fie subponderabilitate sau supraponderabilitate), mai mari. Prin urmare, dezechilibre metabolice de toată frumusețea.
Citește și: Sfaturi despre cum poți gestiona TAS – prescurtarea de la tulburarea afectivă sezonieră
Fii deschis/ă și încearcă tot mai multe alimente noi! De preferat locale și de sezon.
Nu te atașa de gust! Gusturile nu se discută, dar se educă… Doar ai curiozitatea să explorezi! Joacă-te cu aromele, folosește-te de condimente și ierburile aromatice și savurează totul cu bucurie!
MAI PUȚINE ÎMBOLNĂVIRI, O GREUTATE RELATIV STABILĂ, MAI PUȚINĂ UZURĂ ȘI O CALITATE MAI BUNĂ A VIEȚII.
Diversitatea alimentelor a fost asociată nu doar cu o stare generală de sănătate bună, dar și cu menținerea unei greutăți corporale optime/ scăderea în greutate. Prin urmare, un organism mai puțin uzat, echilibrat și un tu mai plin de viață.
Nu a zis nimeni că e ușor să mănânci “curcubeul” de pe-o zi pe alta…
Încearcă una sau două rețete noi în fiecare săptămână folosind noi alimente. Iar dacă nu îți place gustul, mai dă-le o șansă și gătește-le și în alt mod. De exemplu, unele alimente pot avea mai multă savoare crude decât gătite.
Fii consecvent/ă și nu ceda la prima încercare! Consecvența face diferența, iar diferența o face calitatea vieții! Ai grijă de tine!
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32119432/ PMID: 32119432
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27666579/ PMID: 27666579
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12177033/ PMID: 12177033
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700621/ PMID: 33238627
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26526238 PMID: 26526238
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33233102/ PMID: 33233102
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28398148/ PMID: 28398148