generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

CĂRȚI SCRISE DE AUTORI ROMÂNI: Măștile fricii de Camelia Cavadia

DUPĂ CE AM VĂZUT-O LA MULTE DINTRE FETELE DE PE BOOKSTAGRAM (CITIBILA MI-A ADUS-O ÎN ATENȚIE) PE CARE LE URMĂRESC CU DRAG ȘI A CĂROR OPINIE O IAU DE BUNĂ ATUNCI CÂND RECOMANDĂ O CARTE, CU PRIMA OCAZIE, AM COMANDAT CU NERĂBDARE MĂȘTILE FRICII ȘI BINE AM FĂCUT.

„Ziua cea mai fericită din viața mea a fost nu cea în care m-am măritat sau cele în care s-au născut copiii mei, ci aceea în care a murit tatăl meu.”


Cam așa începe Camelia Cavadia această carte sfâșietoare.

Camelia Cavadia a construit un roman de nelăsat din mână, roman a cărui acțiune îi are în centru pe Ema, David și Sofia, 3 frați care în copilărie au fost abuzați de tatăl lor. Trauma acestui trecut îi urmărește pe parcursul întregii lor vieți iar Camelia Cavadia ne introduce în lumea lor post-abuz și ne poartă prin viețile lor marcate de acesta.

Mastile fricii de Camelia Cavadia

Cum spuneam mai sus, romanul se deschide cu scena înmormântării tatălui care și-a chinuit și maltratat familia ani de-a rândul. Moartea sa pare să fie regretată numai de mamă, cei trei frați simțind o extraordinară ușurare față de pierderea tatălui lor. Cei trei frați reușesc să își reconstruiască viața, focusul poveștii cazând acum pe Ema, sora cea mică. Aparent, cu toții reușesc să își găsească fericirea și scopul în viață dar în secret, fiecare suferă de probleme diferite ce au ca sursă abuzurile la care au fost supuși în copilărie. Toate acestea sunt prezentate în paralel cu secvențe din trecutul lor, povești îngrozitoare despre violența tatălui și aparenta indiferență a mamei la aceasta.

Am văzut această carte ca fiind un exemplu foarte bun de expunere a ce li se poate întâmpla celor care nu reușesc să treacă peste problemele din trecutul lor și să facă pace cu ele. Chiar protagonista cărții, Ema, deși vede în Victor, soțul ei, o salvare, un om bun care o va ajuta să se îndepărteze de lumea în care a trăit până atunci, va ajunge de-a lungul anilor tot mai pierdută în sentimentele și în mintea ei, va începe să devină din ce în ce mai rece cu proprii copii, și cade ușor-ușor în depresie.

Măștile Fricii are ca temă centrală Frica, și nu orice fel de frică, ci frica celor 3 frați de a nu se transforma în omul pe care l-au urât din tot sufletul. Pe lângă Ema și dificultățile pe care le are de-a lungul anilor, cred că cel mai afectat a fost David, la început un om blând, protector al surorilor lui, dar urmărit pentru totdeauna de două chestiuni: prima, tatălui lui îi făcea o plăcere deosebită să îl bată (fiind cel mai marcat dintre cei 3) și cea de doua, David a moștenit mâinile mari ale tatălui său, o cruce greu de purtat, o amintire necontenită a omului din care se trage și, de cele mai multe ori, un trigger al fricii. Sofia nu a fost atât de afectată ca ceilalți frați de urmele trecutului, dar se luptă și ea cu câteva nesiguranțe în viața ei.

De trecut nu poți scăpa. E ca o haină invizibilă pe care o porți pe dedesubtul celor care se văd. Un gând nu e niciodată o idee și atât. E un trecut întreg modelat în el.

Fricile lor îi determină pe toți trei să ajungă la un moment dat să poarte o mască atunci când relaționează unul cu celălalt sau cu familiile lor. Cristina Boncea spune într-o recenzie a acestei cărți despre aceste măști: „Toate acestea se întâmplă pentru că nu s-au avut decât unul pe altul, iar apoi, oricât ar fi încercat, nu s-au putut agăța cu adevărat de un lucru stabil care să-i scoată definitiv la liman, la sănătate psihică și normalitate. Deși poate sună dramatic, aceasta este situația multor oameni și familii, care se pierd cu timpul în propriile lor temeri și gânduri negre, pe care nu le împărtășesc celor din jur la timp. Rănile copilăriei rămân deschise toată viața dacă nu sunt tratate și se perpetuează la infinit până când cineva e în sfârșit pregătit să le înfrunte, după cum spune și un citat al lui Stephi Wagner.

Una peste alta, Măștile Fricii de Camelia Cavadia mi s-a părut o carte foarte bine scrisă, plină de emoție, de durere și de lecții de viață. În ciuda așteptărilor mari pe care le-am avut, țin să menționez că mi le-a depășit pe toate și va rămâne în topul cărților mele preferate.

Pe Camelia Cavadia o găsiți pe Instagram aici.

Cartea „Măștile Fricii” este disponibilă pe elefant.ro, pe libris.ro, pe carturesti.ro și pe multe altele, alături de celelalte titluri ale autoarei.

Vă mulțumesc pentru vizită și vă astept cu drag și data viitoare în Biblioteca SINderelei!

Pe curând!

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Alexandra Sin

Alexandra Sin

Eu sunt Alexandra, pasionată de citit, fotografie și de orice altceva care aduce un licăr de frumusețe în viața mea și a celor din jur. Lucrez în HR unde “citesc” zilnic zeci de oameni. În rest, îmi umplu timpul liber (și spatiul din casă, spre disperarea unora) cu multe, multe cărți. Îmi împărtășesc pasiunea pentru citit și gândurile despre lecturile mele pe social media în speranța că voi conduce și alți oameni spre această pasiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content