Portavoce pentru tineret

CUM SĂ TE RECONECTEZI CU ISTORIA DACĂ NU AI FOST FAN ÎN ȘCOALĂ – BIBLIOTECA SINDERELEI

NU ȘTIU ALȚII CUM SUNT DAR EU ÎN ȘCOALĂ CÂND ERA VORBA DE ISTORIE MĂ CHINUIAM ATÂT DE MULT SĂ ÎNVĂȚ ȘI NU REUȘEAM DELOC SĂ DESCOPĂR PLĂCEREA ACEEA DE A DISCUTA DESPRE EVENIMENTE TRECUTE PE CARE O VEDEAM LA ALȚI COLEGI. LUCRUL ACESTA S-A SCHIMBAT ÎN MOMENTUL ÎN CARE AM PUS MÂNA PE PRIMA MEA CARTE DE FICȚIUNE ISTORICĂ: TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ. DE ATUNCI, CĂRȚILE DE FICȚIUNE ISTORICĂ SUNT LA ORDINEA ZILEI PE LISTA MEA DE LECTURI ȘI ÎMI STÂRNESC CURIOZITĂȚI DESPRE CARE MĂ DOCUMENTEZ EXTRA.

În articolul de azi voi împărtăși cu voi două astfel de lecturi pe care le-am citit anul acesta. Fiecare are farmecul ei și vă garantez că vă veți îndrăgosti de personaje și de poveștile lor. Veți călători cu aceste cărți atât prin Europa celor Două Războaie Mondiale dar și prin Asia.

Artista Henna de Alka Joshi, Editura Nemira, 2021

Lakshimi își reia viața de la 0 după ce își părăsește soțul abuziv. Reușește să se pună pe picioare prin talentul ei la desen și își construiește o afacere. Ajunge astfel să picteze opere de artă cu henna pe pielea femeilor bogate din India. Pe parcursul poveștii, Artista Henna ne aduce aminte cât este de important să nu renunți, să te iubești și să lupți pentru ceea ce crezi. Mi-a plăcut peste măsură experiența călătoriei în Jaipurul anilor `’50. Alka Joshi are un stil de scriere minunat, atât de imersiv și descriptiv; am simțit efectiv fiecare aroma și fiecare mișcare de pensulă.

Am învățat numeroase lucruri despre India despre care nu aveam idee. Cel mai important a fost în special despre statutul femeilor și sistemul de caste de la aceea vreme. Îmi place cultura indiană iar cartea aceasta mi-a arătat o altă față și am savurat fiecare pagina, fiecare intrigă și fiecare personaj.

Cartea are deja un sequel care încă nu este disponibil la noi în România. Cel mai probabil va fi disponibil la Editura Nemira, unde a fost publicat și primul volum.

Femeia la 1000 de grade de Hallgrimur Helgason, Editura Art, Colectia Musai, 2019

Singură într-un garaj închiriat, loială doar unei grenade de mână din al Doilea Război Mondial, Herra Björnsson își trăiește la optzeci de ani începutul sfârșitului vieții. Dar este pregătită: și-a făcut deja programare la crematoriu, unde i se garantează o dispariție rapidă la 1000 °C. Dar înainte de toate astea, ne cere ea, „permiteți-mi să-mi povestesc viața.“

Pusă în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, povestea individuală a Herrei completează tabloul atrocităților care devastau în acei ani Europa, însă amintirile personajului despre sine și despre întâmplările care i-au marcat existența se întrețes cu cel mai rafinat și mai surprinzător umor, cu o revigorantă autoironie, dar și empatie pentru cea care a fost în tinerețe. Fiecare capitol al romanului este o piesă dintr-un puzzle care se construiește încet, impredictibil.

Mă bucur că am cunoscut-o pe doamna Herra. O poveste de viață împletită cu ororile istoriei, presărată cu frânturi de umor, umor ce mi-a plăcut la nebunie, deși, pe măsură ce acțiunea înainta, și-a mai pierdut din intensitate – urmările războiului presupun. Mi-a plăcut foarte mult și, deși capitolele sunt destul de amestecate ca și timeline, le-am urmărit chiar ușor. Un mostruleț de carte (500+ pagini) care se citește surprinzător de ușor, te prinde și te ține cu sufletul la gură.

Dacă aceste lecturi ți-au deschis apetitul îți mai recomand Toată lumina pe care nu o putem vedea, Hoțul de cărți și Un gentleman la Moscova.

Te aștept și data viitoare în Biblioteca SINderelei! Până atunci, mă găsești pe Instagram si pe Facebook.

Pe curând! Alexandra

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Alexandra Sin

Alexandra Sin

Eu sunt Alexandra, pasionată de citit, fotografie și de orice altceva care aduce un licăr de frumusețe în viața mea și a celor din jur. Lucrez în HR unde “citesc” zilnic zeci de oameni. În rest, îmi umplu timpul liber (și spatiul din casă, spre disperarea unora) cu multe, multe cărți. Îmi împărtășesc pasiunea pentru citit și gândurile despre lecturile mele pe social media în speranța că voi conduce și alți oameni spre această pasiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content