Portavoce pentru tineret

Lucian Florea ar avea mustrări de conștiință dacă unii dintre clienții Fryday ar face diabet în următorii ani?

Lucian Florea, antreprenor, Fryday, fast-food, Fryday Ploiești, diabet, despre Lucian Florea, Autoalbina, deschidere Fryday Ploiești

Pe Lucian Florea “l-am cunoscut” pe TikTok. Prezenta produsele Fryday și le mânca în fața camerei. Chiar mi-a făcut poftă și voiam să fiu acolo, să iau o porție. Sunt un pofticios, mai ales dacă reclama e făcută cu cap, iar actorul e unul plin de energie.

Antreprenorul despre care vă scriu vine de la Suceava și pare să aibă un succes răsunător, mai ales pe internetul românesc, cu vizionări suficiente cât să genereze coadă la fiecare dintre restaurantele Fryday.

Citește si: “34 de kilograme mai puțin și o viață la care doar am visat” – lupta unei ploieștence cu bullying-ul

Lucian Florea e un tip plin de energie, cu priză la public, care reușește să construiască ceva în România, pentru români. În 2012 a deschis o afacere în zona de nord a țării care se ocupa de comercializarea pieselor auto.

Autoalbina se numește compania și i-a adus un început promițător în lumea afacerilor. Cu banii câștigați a construit Fryday. E de apreciat că datorită acestui antreprenor apar noi locuri de muncă în fiecare zi, în multe dintre orașele României.

S-a deschis Fryday în Ploiești

Ieri, 10 aprilie 2025, am fost la deschiderea noului restaurant Fryday din Ploiești. Restaurantul îți face cu ochiul încă din stradă. E mare, vizibil și dacă doar treci cu mașina pe strada Găgeni sau vrei să ajungi la FunShop Park Ploiești. Produsele sunt bune la gust, deși nimic spectaculos. E doar un fast-food, la fel ca multe altele, doar că e românesc.

Posibile legături între consumul de produse fast-food și diabet

Un studiu amplu condus de Bernard Srour și echipa sa de la Centrul de Cercetări în Epidemiologie și Statistică la Universitatea din Paris a examinat obiceiurile alimentare la peste 100.000 de oameni pe o perioadă de 10 ani (2009-2019). Cercetătorii au găsit o asociere semnificativă între consumul de alimente ultraprocesate, măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2. (vezi sursa)

Un alt studiu desfășurat pe o perioadă de 15 ani, publicat în 2005, a demonstrat că persoanele care consumă fast food la restaurant mai mult de două ori pe săptămână au înregistrat o creștere semnificativă în greutate și o rezistență la insulină de două ori mai mare comparativ cu cei care consumau fast food mai puțin de o dată pe săptămână. (sursa aici)

Citește și: Relația cu mâncarea. De ce e importantă varietatea în farfurie?

​​Studiul PREDATORR (Studiul Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Uricemiei și Bolii Cronice de Rinichi). Acesta a arătat că aproape 30% din populația României avea disglicemie (18,5% prediabet și 11,6% diabet) la momentul efectuării sale. Studiul a evidențiat o legătură clară între stilul de viață sedentar, obezitate și alimentația nesănătoasă (inclusiv consumul de fast food) cu riscul crescut de diabet zaharat de tip 2. (sursa aici)

Un studiu recent, notabil pentru amploarea sa geografică, a analizat relația dintre mediul alimentar și sănătate la peste 4 milioane de veterani americani. Studiul a constatat că 13,2% dintre participanți au fost nou diagnosticați cu diabet de tip 2 în perioada de urmărire de aproximativ cinci ani și jumătate, cu incidență mai mare în zonele urbane cu densitate mare de restaurante fast food. (sursă aici)

Atenție! În perioada 2012-2021, numărul persoanelor cu diabet a crescut cu 50%, ajungând la 1,3 milioane de pacienți, iar specialiștii consideră că cifra reală este mai mare din cauza sub diagnosticării. (vezi sursa)

Îmi place Lucian Florea ca antreprenor, dar doar pe jumătate

Să nu mă înțelegeți greșit! Mie îmi place omul ăsta (Lucian Florea), dar doar pe jumătate. Respect fiecare antreprenor care-și dedică timp, bani și nopți nedormite pentru a ridica un imperiu. Sunt sigur că Lucian Florea e un tip smart, cu ADN de antreprenor. Mă bucur că e român și mă bucur că are succes. Succesul românesc chiar merită premiat, mai ales cu toate taxele din ziua de azi.

Partea care nu-mi place la acest antreprenor e legată de ceea ce promovează: consumul de fast-food către publicul tânăr. Bine, cred că și adulții vin la Fryday, doar că nu în număr atât de mare.

Întrebări la care să se gândească serios și Lucian Florea de la Fryday

Ar putea fi vina acestui antreprenor dacă un tânăr începe să mănânce de la Fryday și să se îngrașe? Lucian Florea ar avea mustrări de conștiință dacă unii dintre consumatorii de produse Fryday ar face diabet în următorii ani? Domnul antreprenor din Suceava ar putea mânca în fiecare zi produse de la Fryday? Este Lucian Florea un motiv în plus pentru care România ar putea avea și mai multe farmacii în următorii ani?

Citește și: Dropshipping-ul nu te face antreprenor

Ați prins ideea. Nu e nimic rău în a face bani. Trebuie să ai curaj nebun ca să fii antreprenor în România și să reușești. Nu e nimeni forțat să mănânce de la Fryday sau de la Mec. Fiecare alege ceea ce îi place sau… câștigă reclama care vine mai “rapid” în feed. Dar, când în jurul tău sunt doar fast-food-uri, posibil să alegi kilograme în plus și, pe termen lung, problemele de sănătate.

Dacă ajungi în vârful piramidei financiare și privești în jos, ce vezi, Lucian?

Mi-ar plăcea să îl văd pe Lucian, în următorii ani, cum îi scoate la mișcare pe consumatorii de Fryday și cum le spune tinerilor să își numere caloriile, ca să nu depășească cele 2000 de calorii recomandate.

E clar că ce e la modă ne place tuturor. Poate că niciun produs de la Fryday, Mec, KFC etc. nu este periculos, mai ales dacă este consumat o dată pe lună sau doar la ocazii speciale. Totuși, în multe dintre cazuri, sunt tineri, nu puțini la număr, care consumă zilnic ceva cola, ceva burger, ceva cartofi prăjiți, plus sosuri delicioase.

21% dintre tinerii români declară că mănâncă zilnic de la fast-food

Conform Barometrului oficial privind tinerii, 21% dintre tinerii români declară că mănâncă zilnic de la fast-food, în timp ce 36% consumă astfel de produse de 2-3 ori pe săptămână. Aceste cifre indică faptul că mai mult de jumătate dintre tinerii români au inclus fast food-ul în dieta lor regulată, făcându-l parte din alimentația de bază, scrie Adevărul.ro.

94% dintre români consumă fast-food

Un aspect alarmant este prezentat de un studiu realizat de MKOR Consulting. Acesta arată că 94% dintre români consumă fast-food, confirmând popularitatea extinsă a acestui tip de alimentație la nivel național. Această cifră indică faptul că fast food-ul a devenit o componentă aproape universală în dieta românilor, independent de grupele de vârstă, scrie Ziarul Financiar.

România, locul 2 în Europa la incidența diabetului

România se situează pe locul al doilea în Europa, după Turcia, în ceea ce privește incidența diabetului, cu peste 2,3 milioane de persoane afectate, dintre care 90% suferă de diabet zaharat de tip 2. Această statistică plasează problema într-un context național îngrijorător, scrie Adevărul.ro.

Acest articol este unul de tip editorial și reprezintă ideile autorului într-un mod subiectiv. Sursă FOTO articol Facebook Fryday.

Citește și: Micuțul bulz de la Casa Timiș: Aș fi avut nevoie de vreo 5 porții ca să-mi potolesc foamea

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content