Profi nu mai e chiar atât de ieftin, mai ales de când există taxa pe pliculețul de zahăr. Atunci când te duci să-ți iei o cafea din Profi zahărul nu e inclus. Doamna de la casă întreabă “Câte pliculețe doriți?”, iar eu răspund “Un pliculeț”. Doamna îmi cere 10 bani, iar eu zâmbesc și întreb “Pentru ce?”. Mi se explică faptul că zahărul din cafea e cu bani.
Chiar dacă e vorba de o campanie prin care Profi și-a propus să descurajeze consumul de zahăr, eu cred că oamenii consumă în continuare zahăr. La fel de mult sau chiar mai mult. Și îl consumă nu doar în cafea, ci în toate produsele, chiar și în cele sărate.
Citește și: Ciocolata neagră. Beneficii dovedite ale consumului și câtă ciocolată poți mânca fără să te îngrași
Și după ce că îți cer 10 bani pentru fiecare pliculeț de zahăr, cei de la Profi au pus lângă automatul de cafea o sticlă în care se află un sirop plin de zahăr. Acela e la liber și nu zice nimeni nimic dacă-ți pui și 3-4 apăsări de sticlă. Toate caloriile, amestecurile și gusturile ajung la tine-n cafea.
Siropul plin de E-uri de ce e gratis, iar pliculețul de zahăr e 10 bani?
Pare a fi vorba de o campanie prin care dacă vrei să te îndulcești, mai bine folosești siropul lor cu gust de prăjituri. E gratis! Vrei zahăr normal? 10 bani, te rog!
Cei de la Profi, cu echipa de marketing în frunte, după ce vor citi acest articol, sper să regâdească întreaga abordare dulce-amară. Scrierea asta sigur va ajunge în toate birourile care se trezesc cu sloganul “Mai ieftin, mai bun, mai aproape” în fiecare dimineață. Dacă nu, scriu până când se întâmplă ceva. Chiar nu vreți încă o campanie faină la voi pe site? Abia aflăm cât cântărește și omul, nu doar sufletului lui. Nu sunt rău! Greutatea poate spune multe despre sănătate!
Așadar, oamenii din spatele imaginii Profi ar face bine să se gândească și la oameni, nu doar la profit. Înțeleg că e vorba de un business, însă campania asta cu pliculețele de zahăr contra cost mi se pare de noaptea minții. O campanie greșit îndulcită!
Profi, pe când o campanie de conștientizare legată de consumul de zahăr?
Nu era mai simplu și mai util dacă ați fi creat o campanie de conștientizare legată de consumul de zahăr? Nu e târziu pentru asta! Și cred că vă ajută și Mircea, nu? Sau e la filmări? Sau s-a retras de tot?
Revenind. În loc de întrebarea “Plătești ca să te îndulcești sau renunți la pliculețul de zahăr?” mergeau următoarele:
“Nu mai bine dai tu skip la pliculețul de zahăr?”. Una dulce rău: “Tu ești dulce oricum, cafeaua e bună și amară”. Încă una? “Pliculețe pe minus, sănătate pe plus”. Hai, că ați prins ideea!
Citește și: Postul intermitent sau înfometarea. Posibile efecte negative asupra organismului
Chiar ar fi mișto care Profi să creeze cea mai mare campanie împotriva sacilor de zahăr pe care îi consumăm în fiecare an. Știu, produsele trebuie să se vândă, dar calculele și magia sunt la voi. Nu o dați în bară așa cum au făcut-o ăștia cu țigările de-au zis că arderea e problema. Puteți mai mult!
Nu le bateți obrazul cu zahărul, nu faceți cum fac ăștia cu țigaretele
Pe pachetele de țigări sunt mesaje cu toate bolile din lume, însă lumea tot fumează. De fapt nu prea mai știu pe nimeni care să nu fumeze, dar cunosc tot mai mulți dependenți de nicotină care vor să se lase de fumat.
Hai, Profi, fă ceva mișto ca să scriu de bine despre tine. Arată că îți pasă de clienți. Fii alături de iei până la capăt!
Azi pliculețul de zahăr, mâine capacul de la cafea?
Povestea cu taxarea pliculețului de zahăr poate părea un lucru minor, nesemnificativ, însă poate reprezenta un început pentru și mai mult. Parcă îmi și închipui dialogul: ”A mers bine faza cu pliculețele de zahăr, cereți 10 bani și pentru capacele de la cafea.”
Nimic nu e imposibil, iar unii vor să scoată profit din absolut orice. E bine să faci bani, dar și mai bine e să faci bani ajutându-i pe oameni să înțeleagă de ce nu e ok să consume zahăr. Oricum, cele 4-5 grame de zahăr dintr-un pliculeț sunt nimica toată pe lângă zecile de grame de zahăr din napolitanele marca Proxi.
Suntem pe primul loc în Europa la consumul de zahăr
Conform datelor recente, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește consumul de zahăr, cu aproximativ 30 de kilograme pe cap de locuitor anual. Această cifră este aproape dublă față de media europeană, care se situează la 16 kilograme pe cap de locuitor anual (Digi24).
Consumul ridicat de zahăr în România are consecințe asupra sănătății publice, contribuind la creșterea incidenței bolilor metabolice, obezității, diabetului și altor afecțiuni legate de un stil de viață sedentar și o dietă bogată în carbohidrați și zaharuri.
Pentru a combate aceste efecte, specialiștii recomandă reducerea consumului de zahăr și înlocuirea acestuia cu alternative mai sănătoase, precum ștevia și adoptarea unui stil de viață activ pentru a preveni acumularea de grăsimi și problemele asociate cu acestea.