generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Ciocolata neagră. Beneficii dovedite ale consumului și câtă ciocolată poți mânca fără să te îngrași

ciocolată neagră, beneficii ciocolată, ciocolată îngrașă, calorii ciocolată, vitamine ciocolată

În căutarea unui deliciu care să îmbine plăcerea gustului cu beneficiile nutriționale? Ciocolata neagră este răspunsul! Această bijuterie a deserturilor nu este doar o încântare pentru papilele gustative, ci și o sursă bogată de nutrienți esențiali.

Află din acest articol de ce să consumi ciocolată neagră, cum alegi o ciocolata și cât de multă ciocolată poți mânca fără să te îngrași!

ciocolată neagră, beneficii ciocolată, ciocolată îngrașă, calorii ciocolată, vitamine ciocolată

Ciocolata neagră: beneficiile dovedite ale consumului de ciocolată neagră & cum să alegem o ciocolată de calitate

Studiile arată ca ciocolată cu un conținut de minimum 70% cacao oferă cei mai mulți nutrienți. O tabletă de ciocolată neagră cu 70-80% cacao furnizează:

 • 11 grame de fibre
 • 66% din DZ pentru fier
 • 57% din DZ pentru magneziu
 • 196% din DZ pentru cupru
 • 85% din DZ pentru mangan

În plus, conține și potasiu, fosfor, zinc și seleniu.

ANTIOXIDANȚI

Ciocolata neagră este de asemenea o sursă foarte bogată de antioxidanți. De fapt, s-a demonstrat că are un efect antioxidant mai mare decat afinele sau fructele de acai.

Dar…

Nivelul de antioxidanți prezenți în ciocolata depinde și de calitatea ingredientelor și de tehnicile de procesare. Din păcate, boabele de cacao sunt cunoscute ca fiind printre cele mai „contaminate” produse, cu cea mai mare cantitate de reziduuri de pesticide.

Alegerea ciocolatei organice poate reduce, expunerea la substanțele chimice artificiale sau la pesticidele pulverizate pe boabele de cacao.

Pudra de cacao este obținută din boabe de cacao și nu conține zahăr adăugat. Deși nu este ceva ce ai mânca așa pur și simplu, este o sursă excelentă de antioxidanți. Încorporeaz-o în terciul de la micul dejun, sau într-un smoothie, de exemplu.

Iar pentru femei, este un aliment ideal în faza luteala a ciclului menstrual.

Citește și: Postul intermitent sau înfometarea. Posibile efecte negative asupra organismului

OXID NITRIC

Flavonoizii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, pentru a produce oxid nitric. Una dintre funcțiile oxidului nitric este de a trimite semnale arterelor pentru a se relaxa, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, scade tensiunea arterială. Multe studii controlate arată că ciocolata neagră și boabele de cacao pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot scădea tensiunea arterială.

Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 și hipertensiune arterială, ciocolata nu a arătat niciun efect, așa că luați acest lucru cu un sâmbure de sare. Este posibil ca persoanele care primesc deja tratament pentru hipertensiune arterială să nu obțină niciun beneficiu suplimentar din adăugarea de flavanoli de cacao în dieta lor. Având în vedere controversele pe această temă, este clar că sunt necesare mai multe cercetări.


HDL (High Density Lipoprotein sau Colesterol bun)

Compușii din ciocolata neagră par a fi a proteja puternic împotriva oxidării LDL (Low Density Lipoprotein sau colesterol rău). Pe termen lung, acest lucru ar trebui să ducă la scăderea colesterolului LDL, ceea ce înseamnă un risc mai mic de boli de inimă.

Conform unui studiu, consumul de ciocolată de 3 ori pe săptămână a scăzut riscul de boli cardiovasculare cu 9%. Un alt studiu a sugerat 45 de grame de ciocolată pe săptămână scade riscul de boli cardiovasculare cu 11%, dar consumul a mai mult de 100 de grame pe săptămână nu pare să aducă beneficii. Desigur, pentru că orice e consumat în exces, are efect advers!

Deși toate aceste descoperiri sunt promițătoare, e nevoie de studii suplimentare.

Suntem atât de diferiți! Dacă unuia ciocolata neagră îi aduce beneficii, pe celălalt îl poate afecta.

Citește și: ”Cheat meal”, sau cum să dezvolți tulburări alimentare

PROTECȚIE UVA/UVB

Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi, de asemenea, grozavi pentru piele. Flavonoizii pot proteja împotriva daunelor solare, pot îmbunătăți fluxul de sânge către piele și pot crește densitatea și hidratarea pielii.
Doza minimă eritemală (MED) este cantitatea minimă de raze UVB necesară pentru a provoca înroșirea pielii la 24 de ore după expunere. Studiile au arătat că MED poate crește și chiar se poate dubla după consumul de ciocolată neagră sau de cacao cu conținut ridicat de flavonoizi timp de 12 săptămâni.

Consultă întotdeauna specialistul înainte de a renunța la rutina normală de îngrijire a pielii în favoarea unui consum mai mare de ciocolată neagră! Ciocolata nu înlocuiește alte metode de protecție solară!

O FUNCȚIE A CREIERULUI ÎMBUNĂTĂȚITĂ!

Vestea bună nu s-a terminat încă! Ciocolata neagră poate îmbunătăți, de asemenea, funcția creierului.
Studiile arată că o alimentație bogată în flavonoizi poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier, la adulții tineri. Acest lucru poate explica de ce consumul zilnic de cacao pare să îmbunătățească atenția, învățarea verbală și memoria. Flavonoizii din cacao pot ajuta, de asemenea, la menținerea funcției cognitive la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare și pot reduce șansa de a evolua spre demență. Dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

În plus, boabele de cacao conțin substanțe stimulatoare precum cofeina și teobromina, care contribuie la îmbunătățirea funcției creierului pe termen scurt.

Câtă ciocolată poți mânca fără sa te îngrași?

Deși ciocolata neagră poate aduce multe efecte pozitive în organism, privind pierderea în greutate există câteva efecte aspecte de luat în considerare.

În primul rând, ciocolata neagră este relativ bogată în grăsimi și calorii. De fapt, o porție de 25 de grame de ciocolată neagră conține in jur de 150 de calorii și aproape 9 grame de grăsime (variază în funcție de brand). Unele tipuri de ciocolată neagră conțin și cantități mari de zahăr adăugat. Iar pe lângă creșterea valorii energetice (kcal), un consum excesiv de zahăr poate contribui la afecțiuni cronice de sănătate.

Altfel spus, pentru a menține echilibrul, echilibrul este cheia. Consumă ciocolata neagră, dar cu moderație!

Deși există dovezi considerabile că ciocolata neagră și boabele de cacao pot aduce beneficii multiple pentru sănătate, mai ales în ceea ce privește bolille de inimă, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să să consumi doar ciocolată în fiecare zi! Este un produs cu o valoare energetică mare și ușor de mâncat în exces.

Citește și: Sfaturi despre cum poți gestiona TAS – prescurtarea de la tulburarea afectivă sezonieră

Alege calitatea în detrimentul cantității! Și nu doar când vine vorba de ciocolata neagră!

Alege o ciocolată neagră cu un conținut de cacao de minimum 70%!

Ciocolata neagră conține niște zahăr, dar cantitățile sunt în general foarte mici, iar cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât va conține mai puțin zahăr.

De reținut este faptul că ciocolata neagră de calitate conține cât mai puține ingrediente, de regulă 3-5, iar masa de cacao va fi listată întotdeauna ca prim ingredient.

Lecitina este un alt ingredient opțional în ciocolata neagră. Se adaugă la multe ciocolate cumpărate din magazin ca emulgator. Previne cacaoa și untul de cacao să se separe și ajută la amestecarea aromelor. Este obținută în mod obișnuit din boabe de soia, așa că este posibil să îl vedeți pe etichetă ca lecitină de soia. Lecitina de soia este folosită în cantități atât de mici în ciocolată încât nu ar trebui să existe vreo îngrijorare cu privire la efectele asupra sănătății sau a calității. Când alegi un brand, reține că lecitina nu este un ingredient neapărat necesar de găsit pe etichetă!

De asemenea, ciocolata neagră de calitate nu ar trebui să aibă lapte adăugat! Singura excepție ar fi grăsimea din lapte. Acesta este, în esență, unt. Producătorii de ciocolată adaugă uneori grăsime din lapte la ciocolata neagră pentru a o înmuia și pentru a adăuga aromă. Dar la fel ca în cazul lecitinei, grăsimea din lapte nu este un ingredient musai! Iar calitatea și propritetățile unei tablete de ciocolată neagră cu conținut de grăsime animală nu ar mai fi aceleași!

Iar dacă din când în când ți-e poftă de ciocolată clasică, lasă vina deoparte și gustă cu bucurie! Desigur, tot moderat!

În concluzie, reține că nu ciocolata este cauza kilogramelor în plus sau a nivelului de colesterol, ci dacă ciocolata devine un stil de viață! 😉

Savurează cu toate simțurile! 😵‍💫🤤🍫

Surse:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21299842/ PMID: 21299842;
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024545/ PMID: 26024545;
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024545/ PMID: 26024545;
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22301923/ PMID: 22301923;
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213512/ PMID: 30301127;
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29348256/ PMID: 29348256;
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537803/ PMID: 28671591;
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16794461/ PMID: 16794461;
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7760676/ PMID: 33265948;
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4335269/ PMID: 25750625;

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of Marina Ivan

Marina Ivan

În viața profesională mi se mai spune și ”coach nutriție și dezvoltare personală”. Adică, fac echipă cu tine și lucrăm împreună la ce înseamnă alegeri alimentare conștiente, în funcție de obiectivele, provocările și plăcerile tale. În viața de zi cu zi sunt doar un alt om, cu calități și defecte, ca și tine. Ador fasolea cu mărar și salată de murături sau salata orientală cu ceapă și castraveți murați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content