generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

”Cheat meal”, sau cum să dezvolți tulburări alimentare

cheat meal, tulburari alimentare, restrictii, alimente interzise, alimente permise, mancat compulsiv

”Cheat meal”, un obicei promovat de cultura dietelor ce poate avea efecte devastatoare la nivel psihic. Etichetarea alimentelor ca „interzise” vs. „permise”, sau ”sănătoase” vs. ”care nu îngrașă”, obsesia privind numărul de calorii/ proteine/ carbohidrați/ grăsimi, consumul excesiv de ”superalimente” și eliminarea altora, ignorarea senzației de foame sau nemâncatul ”după ora șase” sunt tulburări alimentare serioase și fac din ce în ce mai multe victime.

“Cheat meal” – păcatul adolescenților și tinerilor adulți

În literatura de specialitate, termenul de „cheat meal” (în traducere, masa la care ”am păcătuit și pentru care mă simt vinovat/ă”) este descris ca un moment în care este ”permis” a se consuma alimente ”interzise”, ​​și reprezintă un comportament alimentar nou și din ce în ce mai comun, cu precădere în rândul adolescenților și al tinerilor adulți. Motivul?

Oamenii apelează la această ”strategie” din motive psihologice. Cei mai mulți consideră că a se ”răsfăța” la o masă, o dată pe săptămână îi ajută să rămână disciplinați în celelalte zile. În plus, unii cercetători susțin că “cheat meal” ar îmbunătăți rata metabolică.

Conform acestora, ”abaterea” ocazională de la un plan alimentar ajută la creșterea temporară a nivelului de leptină din organism, hormonul care reglează sațietatea. Dacă în zilele în care se respectă ”restricțiile”, nivelul de leptină scade, deci senzația de foame crește, ”cheat meal-ul” ar ajuta la depășirea acestui mecanism de supraviețuire și ar menține senzația de sațietate mai mult timp. Dar…

În realitate nu există niciun studiu în acest sens! Singurele studii oarecum legate de această temă se referă mai degrabă la zilele de refacere pentru sportivi sau la protocoalele intermitente de echilibrare a energiei, care nu au nicio legătură cu ”a comite vreun păcat”.

Citește și: Weekendul, oportunitate de reîncărcare a bateriilor sau capcana epuizării? Tipuri de odihnă

De ce ”cheat meal” nu este o idee bună

Linia dintre un stil de viață echilibrat și riscul de a dezvolta obsesii cu privire la alimentație, este foarte fină! Dacă la început funcționează, pentru că slăbești și ești mulțumit/ă de aspectul fizic, iar asta îți oferă încredere în sine, atât din perspectiva siluetei, dar mai ales din perspectiva că ”ești capabil/ă”, pe termen lung, orice abatere de la stilul de viață impus duce în final la o stimă de sine foarte scăzută, la pierderea controlului și la ”pedeapsă” prin supraalimentare și sport excesiv totodată. Iar consecințele nu se opresc aici…

Și eu am fost o victimă a culturii dietelor!

Am crescut în epoca în care tot ce conta era cum arăți. Nu exista revistă sau ziar în care să nu se promoveze cel puțin un tip de dietă. Dietele “Rina”, “Dukan”, “cu pepene”, “disociată”, sau “cu fructe” erau printre cele mai populare.

Aveam în jur de 13-14 ani când am început să urmez prima oară o dietă. Apoi nu cred că mi-a scăpat vreuna. Primele consecințe au apărut în primul an de facultate. Gastrita și colonul iritabil. Pe lângă faptul că mă înfometam în continuare, pentru că doream o slăbire rapidă, începusem să practic și exerciții fizice la sala de fitness. În paralel aveam și un loc de muncă și mai practicam și activități extracurriculare.

Abia în al treilea an de facultate am realizat că alimentația nu este un subiect de tratat superficial, întrucât aportul insuficient de alimente a avut drept consecințe de la decalcifierea dinților, căderea părului, dureri de stomac, balonări până la infecții recurente. Și nu mai puteam mânca decât carne fiartă și ouă fierte. Doar atât mai tolera sistemul meu digestiv…

Citește și: Relația cu mâncarea. De ce e importantă varietatea în farfurie?

Alimentația insuficientă poate fi o cauză majoră a multor probleme de sănătate și mulți oameni nici măcar nu realizează că simptomele lor sunt legate de cât de mult, când, cum sau ce au mâncat.

Să trăiești cu frica de a mânca nu te face decât prizonier în propriul corp

Mâncarea este viață! Mâncarea e iubire, amintiri și vindecare. Ascultă-ți un pic mai mult organismul, conștientizează fiecare senzație și vezi ce încearcă să îți transmită. Permite-ți să mănânci oricând, nu doar într-un anumit moment!

Hai că poți! Sunt alături de tine!

Cu iubire, Marina

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6359485/ PMID: 30654501
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10514018/ PMID: 37744979
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35933394/ PMID: 35933394
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28075492/ PMID: 28075492

Citește și: Previziuni astrale 2024. Dragonului de Lemn aduce prosperitate și noroc – VIDEO

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Marina Ivan

Marina Ivan

În viața profesională mi se mai spune și ”coach nutriție și dezvoltare personală”. Adică, fac echipă cu tine și lucrăm împreună la ce înseamnă alegeri alimentare conștiente, în funcție de obiectivele, provocările și plăcerile tale. În viața de zi cu zi sunt doar un alt om, cu calități și defecte, ca și tine. Ador fasolea cu mărar și salată de murături sau salata orientală cu ceapă și castraveți murați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content