generatia_lui_john_logo_300px

Portavoce pentru tineret

Weekendul, oportunitate de reîncărcare a bateriilor sau capcana epuizării? Tipuri de odihnă

relaxare, epuizare, odihnă, revitalizare, echilibru, sfaturi, autodescoperire, Marina Ivan, tipuri de odihnă

Weekendul nu ar trebui perceput doar ca o pauză necesară, ci ca o oportunitate de autodescoperire și revitalizare în toate aspectele vieții. Ascultă-ți corpul, explorează diferite tipuri de odihnă și alege cu înțelepciune cum îți petreci cele două zile pentru a aduce echilibrul și vitalitatea în viața ta.

Traversez o perioadă foarte încărcată pe toate planurile. O perioadă pe care mi-o asum, pentru că îmi place teribil de tare! DAR…

Desigur, totul vine la pachet cu niște consecințe, pe care dacă nu le controlezi la timp, te controlează ele pe tine și îți pun capac. Cel puțin o perioadă!

Așa am ajuns să nu mă dau jos din pat în ultimele trei zile. Dar nu am fost singură. A avut grijă să treacă pe la mine prietena mea, durerea de stomac.

Citește și: Nu ziua de luni e de vină! Și nici colegul… Ci efectele alegerilor tale

Am renunțat să mai apelez la vreo pilulă minune, pentru că experiența m-a învățat că minunea e propriul meu organism. Și așa am început să stau de vorbă cu durerea și să o întreb ce a adus-o pe la mine și ce mesaj vrea să îmi transmită. Poate că pare amuzant, dar este cât se poate de real și mai ales eficient. Pentru mine.

Ce mi-a zis durerea? Nimic. A stat acolo cu mine. De ce?

Pentru că am uitat să pun frână la timp. Am uitat să mă relaxez, am amânat pauza, am dormit mai puțin, m-am mișcat mai puțin și aproape că nu am respirat. Da, am trăit în apnee. Am mâncat pe fugă și am căzut lată în fiecare seară. Și îmi promisesem că nu voi mai ajunge aici…

Cei mai mulți dintre noi facem asta. Și așteptăm cu nerăbdare weekendul, crezând că cele două-trei zile vor rezolva totul. Iar în weekend, ne dorim să bifăm cât mai multe experiențe, ca să suplinim tot ceea ce nu am făcut de luni până vineri…

Este weekendul răspunsul?

Tu cum te simți duminică seara? Relaxat/ă sau epuizat/ă?

Nu somnul este întotdeauna soluția, ci să privești către tine.

După zile sau săptămâni de somn bun, te poți simți în continuare epuizat/ă. Sau deși ești tare obosit/ă, de ce o după-amiază petrecută făcând ceea ce îți place, se poate simți mai reconfortant decât un pui de somn?

De ce duci lipsă cel mai tare de fapt? Iată cele 7 tipuri de odihnă

În cartea sa, Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity, Dr. Saundra Dalton-Smith prezintă ideea că fiecare dintre noi are nevoie de șapte tipuri diferite de odihnă pentru a ne simți bine, pentru a avea energie și a fi plini de vitalitate. Iar ”medicamentul” nu este doar somnul sau doar o zi liberă… ci identificarea tipurilor de odihnă de care avem nevoie cel mai mult și practicile aferente.

1. Odihna fizică

Primul tip de odihnă, este odihna fizică. Fizică pasivă și fizică activă. În timp ce prima se referă la somnul de peste 7 ore pe noapte și la somn în general, odihna fizică activă înseamnă activități de refacere, de pildă yoga, stretching sau masaj.

2. Odihna mentală

Odihna mentală cred că este capitolul pe care cei mai mulți dintre noi îl sărim. Pauzele scurte, la fiecare 1-2 ore de muncă, un banc, o glumă cu colegul, un film de comedie și intenția de a separa viața profesională de cea personală sunt doar câteva trucuri cu care putem combate oboseala mentală cauzată de gândirea excesivă.

3. Odihna senzorială

Odihna senzorială este cel de-al treila tip de odihnă prezentat de autoarea cărții Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity.

Citește și: Sfaturi despre cum poți gestiona TAS – prescurtarea de la tulburarea afectivă sezonieră

Prea multă lumină, telefoanele, ecranele, zgomotul de fundal și conversațiile multiple ne pot face să ne simțim copleșiți. Soluții? Închide ochii timp de un minut de fiecare dată când simți acest disconfort senzorial! Ia-ți o pauză de la rețelele sociale cel puțin o zi pe săptămână, dezactivează notificările sau deconectează-te de la dispozitivele electronice la sfârșitul fiecărei zile…

4. Odihna creativă

Învață să vezi frumusețea în jurul tău! Natură, operă de artă, o melodie care te unge pe suflet sau un om frumos, înțelept sunt doar câteva exemple care te pot ajuta să te odihnești creativ!

5. Odihna emoțională

Odihna emoțională implică mult introspecția, gestionarea emoțiilor, exprimarea liberă a sentimentelor și a petrece cât mai puțin timp cu ceea nu rezonezi. Fă cât mai multe activități împreună cu oamenii care te fac să te simți autentic/ă!

6. Odihna socială

Nevoia de odihnă socială apare atunci când nu reușim să facem diferența între relațiile care ne reînvie și care ne epuizează. Acordă atenție acestui aspect și înconjoară-te de emoții pozitive, de susținere, de oameni ca tine sau petrece un pic de timp cu tine și readună-te!

7. Odihna spirituală

În opinia mea, odihna spirituală e cea pe care nu o luăm aproape niciodată în considerare… Rugăciunea, meditația sau apartenența la comunitate (reală) oferă sentimentul profund de apartenență, iubire și scop.

Niciun supliment sau super aliment nu va întrece efectele acestui tip de odihnă!

ODIHNA (sau PAUZA sau cum vrei s-o numești…) ESTE ”MEDICAMENTUL” CEL MAI EFICIENT!
Or acest aspect nu mai depinde de vreun context… Indiferent de situație, SĂ NU SUBESTIMĂM PUTEREA PAUZEI!

  • ODIHNA nu înseamnă lene!
  • Să-ți iei o pauză nu înseamnă lipsă de interes!
  • PAUZA ESTE O NECESITATE! Pentru că îți dă posibilitatea să privești în ansamblu, să corectezi dacă e cazul, să născocești noi idei, iar în final, să ai un rezultat poate mai grandios decât te așteptai de fapt.
  • ODIHNA contribuie la productivitate mai mult decât orice oră de muncă în plus!


Echilibrul este cheia în toate! Să ne ascultăm organismul! Nu ne ridică nimeni statui. Așadar, tu cum alegi să te odihnești weekendul ăsta?

🥰 Cu iubire,
Marina.


Surse:

Propria experiență & Dalton-Smith, D. S. (2019). Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity. U.S.A: Faithwords.

Citește și: Previziuni astrale 2024. Dragonului de Lemn aduce prosperitate și noroc – VIDEO

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Marina Ivan

Marina Ivan

În viața profesională mi se mai spune și ”coach nutriție și dezvoltare personală”. Adică, fac echipă cu tine și lucrăm împreună la ce înseamnă alegeri alimentare conștiente, în funcție de obiectivele, provocările și plăcerile tale. În viața de zi cu zi sunt doar un alt om, cu calități și defecte, ca și tine. Ador fasolea cu mărar și salată de murături sau salata orientală cu ceapă și castraveți murați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content