O zi pe an în care noi, toți ploieștenii, să lăsăm mașinile acasă. Să ne folosim picioarele, trotinetele, bicicletele și mijloacele de transport în comun. Urmează un reportaj marca Generația lui John.
Poate părea ceva imposibil, însă Belgia are deja un astfel de proiect și se bucură de succes. Chiar și așa, sunt oare pregătiți ploieștenii să-și lase mașinile acasă o zi pe an?
Citește și: La Mici a deschis o nouă locație în Păulești, la Piața Artizante. Vezi meniul complet și prețurile
I-am întrebat pe ploieșteni ce părere au despre o eventuală lege care ar interzice circulația mașinilor o zi pe an. Părerile au fost împărțite: unii au fost total împotriva unei astfel de idei, însă nu puțini au fost cei care au spus un da ferm pentru o astfel de inițiativă.
O zi pe an fără mașini. Iată cum au răspuns ploieștenii acestei propuneri
În timpul săptămânii, mai ales când te grăbești, cu greu găsești loc de parcare. Nu sunt mari diferențe între traficul din Ploiești și cel din București. Aglomerație, nervi, semafoare la care stai cât două piese de la radio și multă poluare. Plus câteva claxoane pe fundal și cel puțin “o dedicație” care-ți umple frigiderul chiar dacă nu tu ești vinovatul.
E adevărat, poluarea nu o fac doar mașinile în Ploiești
Ploieștiul are rafinării, rafinării cu care ploieștenii, din păcate, s-au obișnuit. Totuși, e de menționat și faptul că prima rafinărie din lume a fost în Ploiești. Așadar, toată poluarea asta ar putea fi ca un soi de simbol pentru oraș, un fel de marcă înregistrată. Turiștii ar putea să viziteze Ploieștiul și să plătească pentru a respira aerul acesta poluat. Vrei să vezi cum e să fii ploieștean? Astfel de experiențe se plătesc!
Mai în glumă, dar mai ales în serios, nu am cum să trec peste ideea de a avea un oraș mai puțin poluat, pentru măcar o zi pe an. Trebuie să începem de undeva!
Singurul moment în care am înțeles ce înseamnă liniștea și lipsa poluării a fost în pandemie. Nu vedeai nici ziua, nici noaptea, mașini. Toată planeta era în casă. Și aerul era mai curat!