Acum câteva zile mă aflam pe Calea Victoriei din București în calitate de simplu pieton. La un moment am înțeles că se întâmplă ceva în trafic. Se auzeau claxoanele unei mașini și părea începutul unei șicane în trafic. M-am oprit din drum și am început să filmez. Un șofer a început să strige: “E roșu pentru biciclete!”.
Am postat materialul video pe Facebook, iar acesta s-a viralizat. În mai puțin de 24 de ore a ajuns la peste 1 milion de vizualizări, iar astăzi, când redactez acest articolul, materialul se apropie de 2 milioane de vizualizări.
Incidentul a avut loc la semafor, intersecția Calea Victoriei cu Strada Doamnei
Pe scurt, doi șoferi au început să se certe în trafic din cauza unor semafoare. Unul dintre șoferi, probabil supărat pe situație, a ieșit din mașină și s-a dus să vorbească cu celălalt șofer. Pe filmare se aude foarte clar cu șoferul care conducea un BMW a spus, vizibil supărat, că “E roșu pentru biciclete”.
Citește și: O zi pe an în care circulația mașinilor să fie interzisă. Ce părere au ploieștenii – VIDEO
Mulți dintre cei care utilizatorii care au urmărit imaginile pe internet au început să îl tragă la răspundere pe conducătorul auto al BMW-ului din cauza faptului că acesta nu ar avea dreptate.
Ce au scris cititorii de pe Facebook despre șicana de pe Calea Victoriei
“Daaaa.. La BMW nu e roșu. La BMW e mereu verde. Mâine se vor instala semafoare acolo și pentru babe și moși că și ălora le trebuie semafor. Au inventat ăștia și semafoare de bicicletă. Mașinile au voie sa treacă. Dar bicicletele nu, că aș vrea un meltean. Cum sa fii asa p***t să spui că este roșu doar pentru biciclete și că mașinile pot trece.”, a comentat Mihai Barbu.
“Eram vizavi, la masă, serveam cafeaua și apare stresatul ăsta că omul a oprit la culoarea galbenă a semaforului. El vedea verde la BMW. Hahahahhah”, a spus Kazymiyr Cc.
Citește și: Tezaurul românesc înainte de Instagram și TikTok. Cum arată Sâni de la Art Safari
“Nu iubesc BMW-iștii, dar acolo pe Bulevardul Victoria este semafor și pentru biciclete, chiar și în spatele lor unde se vede intersecția cu Bulevardul Maria. Semaforul din cealaltă intersecție, cel pentru biciclete se aprinde mai devreme, acolo mulți șoferi greșesc, pleacă odată cu cel a bicicliștilor.
Bulevardul Victoria este prevăzut cu pistă pentru biciclete de aceea unii comentează crezând că cel ce «urlă» este nebun când zice de semafor pentru bicicliști”, a adăugat Anticariat A București.
“Ziceți voi, dar m-am trezit cu un bou ca ăsta că a dat în frână brusc când a văzut rosu pentru tramvai. Nu mi-era de mine că intram in el, dar veneau din spate ceilalți cu putere ca să prindă verdele, urmând să se schimbe și pentru mașini în roșu.”, a spus Popa Ciprian.
Acestea sunt doar o parte din sutele de mesaje care au fost adăugate în contextul materialului publicat pe pagina de Facebook Generația lui John.
Șoferul autoturismului BMW m-a sunat și mi-a spus să șterg filmulețul
La doar câteva zile distanță de viralizarea materialului, un individ care nu și-a spus numele, m-a contactat pe numărul de telefon al Generația lui John și a afirmat că este șoferul autoturismului BMW. Acesta a spus că dorește ca filmulețul să fie șters din mai multe motive.
Unul dintre motive a fost legat de comentariile negative pe care acesta le-a primit în urma filmulețului. I-am solicitat acestuia un punct de vedere în legătură cu momentul respectiv, însă acesta întârzie să apară.
Șoferul autoturismului BMW a precizat și faptul că în intersecția respectivă există semafor separat pentru bicicliști. Totuși, nu știm sigur faptul că omul care a sunat este chiar șoferul mașinii BMW.
Am revenit pe Calea Victoriei pentru lămuriri
Echipa Generația lui John a fost la fața locului, exact unde s-a întâmplat incidentul, pentru a vedea dacă există semafoare separate pentru autoturisme și pentru biciclete. Mai mult de-atât, în cadrul unei noi filmări realizate dintr-un unghi în care sunt cuprinse ambele semafoare, se poate observa cum anume funcționează fiecare semafor.
Cum funcționează semafoarele de pe Calea Victoriei intersecție cu Strada Doamnei
În același context, a fost depusă o solicitare către Primăria Capitalei și Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București în legătură cu felul în care funcționează cele două semafoare. Răspunsul va fi publicat imediat ce va exista un răspuns în acest sens.
În concluzie, se poate observa faptul că semaforul pentru bicicliști se face roșu, iar semaforul pentru autoturisme rămâne verde, însă nu pentru multe secunde. Chiar și așa, mulți dintre șoferi ar putea fi derutați de semaforul pentru bicicliști.
P.S. Există posibilitatea ca semafoarele să funcționeze diferit în funcție de zi și de trafic și de orice altă strategie care ar putea ține de fluidizarea traficului. Răspunsul din partea autorităților locale va fi important în acest context pentru orice participant la trafic.