Portavoce pentru tineret

Îmi dă cu virgulă tare de tot. De ce există licee în România unde niciun elev nu a luat bacalaureatul

bacalaureatul, promovabilitate, rată de promovare, a picat bacalaureatul, Ligia Deca, ministru educației, bacalaureat 2024, căruță cu cal

În România există licee unde rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat este de 0%. Adică, pe românește, există licee unde toți elevii au picat bacalaureatul. Așa tare s-a demodat bacalaureatul?

Nu înțeleg de ce în 2024 încă există licee în România unde niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat. Îmi dă cu virgulă tare de tot întreaga situație și consider că astfel de anomalii în educație nu ar trebui să existe.

Da, sunt convins că există multe motive pentru care acei elevi nu au promovat examenul de bacalaureat. Sunt elevi care nu-și permit ore de pregătire suplimentară sau care nu înțeleg care e rostul bacalaureatului.

Citește și: După contestație, nota unui elev a crescut de la 3,50 la 9,75. Oficialii spun că a fost o eroare umană

Chiar așa… ce i se promite unui tânăr din zilele noastre dacă ea bacalaureatul? Devine matur? Chiar este bacalaureatul un examen al maturității sau doar un mic chin peste care, dacă poate trece, dacă nu nu. Iar dacă nu îl trece, în multe dintre cazuri, elevul rămâne cu sechele, e arătat cu degetul și râs pe la spate. Asta e realitatea, din păcate!

Dacă aș fi directorul unui liceu în care niciun elev nu a luat bacalaureatul, fără să stau pe gânduri mi-aș da demisia – e clar că și eu aș ocupa un loc degeaba.

Încă mai sunt școli, unele abia le găsești pe Google Maps, cu toaletă în curte, unde profesorii încă mai primesc câte o găină la final de semestru, ca să treacă elevul.

Nu elevul e vinovat într-o astfel de combinație.

Nici părintele nu e vinovat, ci doar obligat să-și facă obligația, că așa a auzit că merge treaba în sat. Cred că i-aș găsi scuze inclusiv profesorului, chiar dacă e un șpăgar nesimțit în acest caz!

Adevăratul motiv pentru care încă există licee unde niciun elev nu promovează examenul de bacalaureat este sistemul educațional din România. Ligia Deca, actualul ministru al Educației, când pășește pe Strada General Berthelot, strada care duce fix la numărul 26, acolo unde se află Ministerul Educației, ar face bine să taie răul de la rădăcină! Ce vreau să zic!? Așa cum există motivație pentru performanță, să existe penalități pentru ce nu merge bine.

Citește și: Antreprenor local, gest de recunoștință pentru eleva din Prahova cu media 10 la bacalaureat: “Felicitări pentru dedicare și rezultate remarcabile”

Exemplu: un profesor de matematică, care, în multe dintre situații mai face și pregătiri pe-acasă și face bănuți frumoși, dacă nu are niciun elev care să promoveze bacalaureatul, pac-pac, să fie penalizat. Hai, un 20% din salariu pentru tot anul, până când reușește să obțină un început pentru elevii care vin la școală.

Vă zic sincer că la școală nu toți elevii vin din plăcere. Mulți vin pentru că trebuie și pentru că bate bacalaureatul la ușă, an de an, pentru fiecare generație. Dar dacă elevii vin la școală și tot nu reușesc să promoveze la bacalaureat, atunci de ce mai vin?

Repet, doamna cu educație, Ligia Deca, să facă bine și să vorbească public, eventual să tragă un semnal de alarmă în legătură cu toate erorile din sistem. Nu mi se pare normal să existe licee în care elevii nu promovează bacalaureatul! Ori subiectele de bacalaureat sunt prea grele, ori nu se face școală, ori se face școală, dar online, cu camerele închise și toți pe TikTok.

Foto: GDS.RO

Citește și: Interviu cu Caroline Robert: “Fără pregătire nu cred că aș fi luat media 10 la bacalaureat”

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of John Cristea

John Cristea

2 Responses

  1. Mi se pare absurd ca cineva care are tupeul sa critice niște profesori scrie un articol cu foarte multe greșeli! Poate ar fi mai bine să ne uităm întâi la noi înșine și abia apoi să ne apucăm să criticăm pe alții!

    1. Noi, oamenii, suntem supuși greșelilor. Dacă ai identificat ceva scris anapoda, te rog, spune-mi. Accept feedback-ul, mai ales dacă e constructiv. Zi cu spor și gânduri bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content