Portavoce pentru tineret

Concluziile mesajului RO-ALERT de la Ploiești: A plouat, a tunat, a fulgerat, dar nu m-am speriat

avertizare meteorologică, cod portocaliu, vijelie și rafale, IGSU, alertă maximă, Ploiești, cum funcționează ro-alert

Am așteptat să treacă avertizarea meteorologică care se încadra la COD PORTOCALIU de vijelie și rafale de 70-80 km/h. Avertizarea primită pe ROALERT din partea I.G.S.U. mai cuprindea și averse torențiale, grindină și frecvente descărcări electrice.

Nu știu dacă este o setare de la telefon, însă alerta a fost livrată în categoria ALERTĂ MAXIMĂ și, la fel ca toate alertele de genul acesta, mi-a făcut telefonul să sune tare, așa cum e normal când vine vorba de situații de urgență.

Citește și: EXPERIMENT: Am măsurat temperatura la soare, în Ploiești. Termometru a înregistrat mai mult de 50 de grade, la ora 16:00

Alerta mai conținea și indicații legate de intervalul orar în care se va manifesta vremea asta rea, adică între 14:25 și 15:25. Mai pe românește, cetățenii au fost rugați să stea în casă și să își ia măsuri de autoprotecție pentru o oră.

Sistemul RO-ALERT – avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență

“Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.”, scrie pe site-ul ro-alert.ro. Adică atunci când este vorba de o situație de urgență, nu la fiecare ploaie cu tunete și fulgere, nu?

Înțeleg utilitatea unor alerte de acest gen și consider că este normal ca în era tehnologiei informația vitală să circule instant pentru toți cetățenii. Am primit alerta când eram în Ploiești și nu am depășit granițele orașului în intervalul specificat în alertă. A venit ploaia, a bătut puțin vântul, am văzut și două-trei fulgere, dar nu mi s-a părut nimic de speriat.

Mesajele RO-ALERT ar putea fi mai precise?

Nu cunosc procedurile pe care le au cei de la I.G.S.U. atunci când vine vorba de trimiterea unei alerte de acest gen, însă ar fi bine ca pe termen lung, alertele de acest gen să fie tot mai precise, corelate cu realitatea.

Am un respect enorm pentru cei care sunt trup și suflet pentru patrie și care intervin în situații de urgență. Totuși, astfel de alerte pot să diminueze semnificativ un mesaj ulterior care chiar ar putea fi IMPORTANT pentru populație.

Povestea cu băiețelul care spunea că îl aleargă ursul

Când eram mic circula o poveste cu un băiețel care tot spunea că îl aleargă ursul. Localnicii veneau să îl salveze, însă își dădeau seama că a fost doar o minciunică sau nu era un urs, ci o vulpe sau umbra unui copac. La un moment dat, acel băiețel a fost alergat de un urs și a strigat după ajutor. Nu a mai venit nimeni să-l ajute pentru că toți localnicii credeau că băiețelul minte… Înțelegeți ideea.

Nu spun că alertele sunt mincinoase. Astfel de alerte sunt esențiale, însă, cel puțin în situația dată consider că îi face pe oameni tot mai sensibili la orice adiere de vânt.

Citește și: Tineri la scăldat în lacul artificial de la Parcul Tineretului de la Sala Sporturilor Ploiești – VIDEO

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Picture of John Cristea

John Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skip to content