Portavoce pentru tineret

Mihaela Ivan, de la zbor la pâinea cu maia. Zâna Brutar și povestea ei

Mihaela Ivan, Zâna Brutar, pâine cu maia, Piața Artizante, interviu, despre pâine, cover

Mihaela Ivan, fostă stewardesă, născută în Prahova, a renunțat la zboruri pentru a coace pâine cu maia în Piața Artizante din Păulești. Cum? Prin pasiune născută din pandemie și o revelație în Italia. De ce? Ca să hrănească familia cu mâncare curată și să dea altora gustul unei vieți mai bune.

Mihaela stă în fața cuptorului din piața din Păulești, iar privirile care o admiră vin către ea cu încredere. Sunt oameni care au gustat din pâinea Zânei și au simțit diferența. Pentru Zâna brutar fiecare zi reprezintă o nouă provocare și o invitație către pâinea cea de toate zilele, gustoasă și sănătoasă.

Citește și: Cum a ajuns Mădălina Alexe la Cabana Vârful Ciucaș: “E o promisiunea făcută tatălui meu și o luptă cu mine însămi”

Dintr-o pasiune ascunsă în timpurile grele și un hobby transformat în misiune, Mihaela Ivan a construit o poveste care vorbește despre forță, dar mai ales despre o mamă care ține capul sus în fața eșecurilor. Totul datorită unei revelații avută în Italia, revelație care i-a schimbat viața.

Când disperarea vine cu o mie de arome

Să fii mamă a două fetițe și brutar nu era planul inițial pentru Zâna Brutar. Stewardesă, asta era Mihaela înainte. Zboruri la înălțime și o carieră pe care mulți probabil o invidiau. Dar a venit pandemia, iar totul s-a  restrâns la: «ce voi mânca azi?».

„Când eram în pandemie și indemnizația de creștere copil nu-mi ajungea, la zbor nu puteam reveni, pâinea a fost soluția care mi-a apărut în bucătărie. Pur și simplu, am început să fac pâine pentru familie, pentru a-mi extinde bugetul,” povestește Mihaela, cu ușurința celor care au trecut prin greu.

Citește și: Profă în UPG și scriitoare de literatură erotică. Interviu cu Loredana Stoica, autoarea cărții „Puff”

Zborurile s-au reluat. Mihaela s-a întors la înălțime, dar acasă o așteptau două copile mici. Doi ani. Atât au ținut naveta și meseria, cu sănătatea zdruncinată și copiii prea mici. Pâinea a rămas hobby, o pasiune pe raftul gândurilor. 

Apoi a venit angajarea în vânzări de servicii de recrutare. Patru ani de stabilitate. Un loc de muncă nasol, cum zice Mihaela azi, cu simplitatea celor care numesc lucrurile pe nume. A fost dată afară. Dar imediat pâinea a salvat-o din nou!  Din necesitate și întâmplare fericită.

Merităm și noi pâine bună

Acum șapte ani, Mihaela era în Italia și a gustat dintr-o pâine densă, cu miez care ținea formă, cu o structură solidă. „Mi-am zis atunci că și noi, românii, merităm pâine bună. De ce doar italienii?”

Ideea a rămas în minte, până când o prietenă i-a vorbit de cursul de pâine cu maia. Mihaela a urmat cursul și s-a întors cu un „pui” de maia sălbatică: maia crescută cu apă și făină, îngrijită ca pe un tamagotchi. Și a descoperit că nu face pâine, ci cultivă gust, poveste și tradiție.

„E un organism viu,” spune Mihaela. „Reacționează la apă, la mediu, la făină, la temperatură și la grija cu care te porți cu ea.” Doar cine a crescut ceva viu poate spune asta cu atâta căldură.

Arta aluatului și demnitatea unui brutar

Ce o face pe Mihaela extraordinară e că înțelege fiecare pas ca pe versurile dintr-o poezie. Frământarea către centru, hrăniri dese pentru maia, dospiri măsurate cu inima, coacere ghicită după intuiție și știință. „De la frământare, întindere, dospire până la coacere, ghicești timpii potriviți pentru pâinea perfectă. E greu, dar satisfacția e pe măsură,” zice ea, și în vocea ei simți pe cineva care și-a găsit drumul.

Citește și: Tur complet cu experiența de la Casa Timiș. Cazare la Bungalow, spa de excepție și băuturi fine la 1925 English Bar – VIDEO

Tehnica și pasiunea merg mână în mână cu știința și demnitatea. „Pâinea, pe care o consumăm zilnic, ar trebui să fie curată și cu energie bună,” spune Mihaela, cu o convingere care lovește direct.

Beneficiile pâinii cu maia vin din fermentarea lungă: descompune glutenul, face digestia ușoară și reduce antinutrientii. „Totul e simplu: apa și făina fermentează, o adaugi în pâine, dai timp pentru ca glutenul să fie digerat de maia, iar finalul are doar apă, făină și sare. Digestia devine liniștită,” explică Mihaela. Cuvintele ei vorbesc celor care simt greutate și după o felie de pâine.

Salvată de Piața Artizante, condusă de pasiune

Când pâinea a intrat din nou în viață, din pasiune purtată, a fost nevoie de cineva care s-o vadă clar. Andrei Severin, omul din spatele Pieței Artizante din Păulești, Prahova, a recunoscut în ea un artizan autentic, dedicat și cu viziune pentru comunitate.

Piața Artizante reunește artizani locali cu standarde înalte și oameni care aleg comunitatea. Inspirată de Torvehallerne din Copenhaga, ea țese oameni și gânduri bune. Mihaela e unul dintre acele fire. Pâinea ei spune povestea.

O pâine cu mântuire în coajă

Acum, Mihaela stă în fața cuptorului și știe: un hobby devine salvare, disperarea se transformă în pasiune, iar zborurile peste hotare deschid ușa spre gătit pentru familie. Două fetițe cresc cu pâine făcută de mama lor și cu maia crescută cu grijă. Totul se pune în echilibru când vine din inimă.

„Sunt Mihaela și îmi place să împart pâine bună,” zice ea, simplu. Simplul ăsta se simte la masă, în digestie ușoară, în încrederea că mâncarea e grijă.

Pâinea cu maia e o întoarcere. Mihaela Ivan întoarce și pe alții cu ea, aluat după aluat, coacere după coacere. Aceasta este povestea Mihaelei pe scurt, însă, o poți găsi mai tot timpul, la piață, în timp ce pregătește pâinea cu maia și multe alte bunătați.

Citește și: Mami la muncă, tati, acasă, cu bebelușul. Recenzia filmului “Tati Full-Time”

Datorită ție Generația lui John continuă să existe! Susține jurnalismul independent. Poți ajuta printr-o donație pe Revolut sau PayPal. Mulțumim anticipat.

Donează prin Revolut:

Donează prin PayPal:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la conținut