Asociat în general cu a evita alimente de origine animală, postul este de fapt o practică spirituală. Sau călătoria către un nou sine. Un prilej extraordinar de a face curat.
Citește și: Postul intermitent sau înfometarea. Posibile efecte negative asupra organismului
De a curăți trupul, dar mai ales sufletul. De a goli mintea. De a sădi cele mai dorite semințe. Și de a aștepta cu bucurie să dea roade.
Postul este despre evoluție. Da, despre evoluție și curaj! Curajul de a face altfel! Curajul de a te iubi și a învăța despre tine. Curajul de a spune NU, când mintea și trupul spun DA.
Iar asta presupune mai mult decât să renunți la alimentele de origine animală. Înseamnă să alegi cu blândețe, alimente simple, integrale, vii, care să-ți facă celulele să zburde când se întâlnesc cu nutrienții.
Așadar, cum îmi asigur o alimentație echilibrată în post?
”De post” nu inseamnă neapărat echilibrat și nutritiv…
Optează pentru:
- Fructe și legume proaspete
- Nuci și semințe
- Cereale integrale
- Leguminoase
Citește cu atenție eticheta!
Asigură-ți un aport suficient de proteine de-a lungul zilei! Cum?
CEREALE + LEGUMINOASE + LEGUME
Ex: pâine integrală cu humus și ardei copt
nuci/ semințe + leguminoase + legume
ex: salată cu fasole și tahini
cereale + nuci/ semințe + legume/ fructe
ex: terci de ovăz cu fructe de pădure și unt de arahide
Citește și: Călin Boeru, medic primar obstetrică-ginecologie: “Cancerul este o boală activă, dar asta nu înseamnă că ne dăm bătuți”
Dintre sursele de proteine vegetale doar QUINOA, CÂNEPA și SOIA contin toți aminoacizii esențiali.
Atenție la soia! Sursă bună de proteine, dar și foarte bogată în fitoestrogeni, consumată în exces, poate duce la dereglări hormonale severe, atât in cazul femeilor (am patit-o), cât mai ales al bărbaților!
Pudrele proteice vegetale de cânepă/ orez/ mazăre, sau combinație dintre acestea, sunt o altă cale prin care ne putem asigura necesarul optim de proteine.
Citește și: PFA sau SRL pentru 2024? Invitat, Sorin Ioniță, expert contabil – VIDEO
Dar alimentația este doar o piesă din puzzle!
Postul mai este și despre odihnă. Să știi să pui frână atunci când este cazul. Să nu tragi de tine, doar ca să bifezi. Să faci totul cu bucurie și să îți asumi responsabilitatea de a fi sănătos.
Mai mult decât atât, postul implică introspecție și rugăciune. Să te ierți și să ierți. Să ceri iertare și să primești. Să te accepți și să accepți tot ceea ce ți se întâmplă și te înconjoară. Fără judecată și fără control.
Postul este călătoria către un nou sine!
Înainte de a pierde timp citind etichetele pentru a verifica dacă ceea ce mănânci e de post sau nu, asigură-te că ceea ce conții tu e ”de post”!
Alege bucuria, bunătatea, odihna. Împarte iertarea, acceptarea, recunoștința… Scapă de emoțiile care te fac un „laborator de chimie”, gata oricand să explodeze…
Citește: https://generatialuijohn.ro/beneficiile-dovedite-ale-consumului-de-ciocolata-neagra-si-cat-de-multa-ciocolata-poti-manca-fara-sa-te-ingrasi/
Împărtășesc cu tine o pildă care pe mine mă ajută de fiecare dată când o citesc să mă conectez la sursă, respectiv IUBIREA:
Un doctor a venit la părintele și i s-a plâns:
“Părinte, mă simt vinovat că nu reușesc să țin un post mai aspru, să am o asceză mai accentuată”.
Părintele Sofian i-a răspuns: “Domnule doctor, am un sfat pentru dumneavoastră. Pentru Iisus ar fi mai prețios și mai important să vă faceți datoria în locul unde munciți.Acolo să fiți cu toată conștiinciozitatea, să nu abuzați de pacienți, să nu cereți bani pentru ceea ce faceți, să fiți cu dragoste pentru bolnavi. Acestea în mod sigur vor fi mai bine primite înaintea lui Hristos decât orice asceză personală. Postul e bun, dar nu vă cere nimeni să dați spectacol de asceză și să faceți vreo exagerare de orice fel.”
Parintele Sofian Boghiu„Postul, dacă nu este făcut cu dreaptă socoteală, ca să fie într-adevăr de folos, neunit cu bunătatea inimii, cu paza gurii, cu abținerea de a osândi pe altul – lucru foarte vinovat înaintea Lui Dumnezeu – nu folosește, ba chiar vatămă. Poți să te usuci și să mori de foame, dar dacă ai răutate împotriva aproapelui tău și-l vorbești de rău când el nu e de față, zadarnic îți este postul!
Așadar, alege să fii un om bun, înainte de toate!
Iar dacă simți să te și hrănești altfel, atunci alege cât mai curat! Citește cu atenție eticheta și asigură-te că nu te hrănești cu un experiment chimic. ”De post” nu înseamnă neapărat și nutritiv. Cu cât lista de ingrediente e mai lungă, cu atât alimentul e mai procesat. Ori scopul postului care e?
Dacă te știi și cu deficite nutriționale, (anemie, deficit de vitamina D sau altele), ești femeie și alăptezi, sau ai afecțiuni cronice (diabet zaharat etc.), consultă neapărat specialistul înainte de face orice schimbare în dietă! Niciun organism nu seamănă cu altul și niciun sfat general nu trebuie urmat mot-a-mot!
Să fii bine!
🥰Cu iubire, Marina.
Surse:
- https://altarulcredintei.md/sfaturi-pentru-viata-de-la-parintele-sofian-boghiu/
- https://citateortodoxe.ro/autor/sofian-boghiu/nu-are-nici-un-rost-postul-tau-pana-nu-te-impaci-cu-cei-certati-885