„Administratorii IT ai Ministerului Educației analizează incidentul cibernetic care a condus la blocarea site-ului edu.ro, în cursul dimineții de 08 mai 2023.
Specialiștii în tehnologia informației lucrează pentru consolidarea infrastructurii paginii și repunerea acesteia în funcțiune în cel mai scurt timp. Sunt efectuate operațiuni de evaluare, izolare și remediere a eventualelor vulnerabilități. Până la finalizarea acțiunilor de auditare de securitate, site-ul va rămâne în modul offline”.
Citește și: Cum să te pregătești pentru examenul de bacalaureat. 5 pași esențiali în procesul de învățare
Incidentul cibernetic din această dimineață a pus în alertă Ministerul Educației. Aceștia lucrează pentru a remedia daunele și eventualele operațiuni realizate pe platformă.
Cine sunt cei care au reușit un asemenea atac la nivel înalt?
În acest moment se știe doar că este vorba despre aceeași grupare de hackeri care au spart în aprilie site-ul Ministerului Dezvoltării.
Profesorii și elevii jigniți crunt. Ce mesaj transmite gruparea?
Mesajul transmis este unul dur și sub forma unei manifestații la adresa sistemului de învățământ. Atacatorii susțin faptul că școala îndoctrineaza elevii, iar aceștia nu învață nimic util.
Problemele ridicate de aceștia nu sunt legate doar de ceea ce sunt învățați elevii la școală, ci fac atacuri și la adresa profesorilor, adresându-le injurii pentru că lucrează pe un salariu de nimic și într-un mediu nu tocmai adecvat.
Cât din ceea ce au transmis atacatorii cibernetici este de fapt adevărat?
Este această idee un soi de alarmă îndreptat către sistemul educațional din România?
În ciuda limbajului trivial utilizat și al modului ales pentru a transmite informația, ceea ce ei au prezentat are un sâmbure de adevăr. Elevii preferă în zilele noastre să se informeze online despre orice, fiind mai accesibil și chiar mai rapid sau mai ușor explicat și înțeles. Atenție, nu întotdeauna sursele sunt de încredere și/sau cu informații valide! Informația trebuie filtrată, iar elevii nu sunt întotdeauna în măsură să aleagă sursele potrivite.
În ciuda faptului că profesorii sunt acreditați și oferă informații valide și din surse sigure, scoala nu mai are nicio putere asupra minții elevilor prin ceea ce le oferă. Câți dintre profesori își dau cu adevărat silința utilizând metode interactive și de actualitate pentru noua generație?
Citește și: Cum am ajuns să fiu umilit de un livrator Tazz pentru că nu i-am dat bacșiș
Cât despre salariul profesorilor și mediul în care lucrează sunt foarte multe de spus, iar ceea ce a fost transmis de hackeri nu este departe de adevăr. Multe promisiuni în van!
Vor fi luate oare măsuri în ceea ce privește dezideratele menționate în atac? Sau tot mai mulți elevi vor fi convinși în continuare că internetul te învață mai multe decât școala?